سئو (SEO) مخفف عبارت Search Engine Optimization بوده و به معنای بهینه سازی سایت برای گوگل و سایر موتورهای جستجو همچون بینگ، یاهو، بایدو و … است. منظور از بهینه سازی آن است که اصول استاندارد سئو را در سایت به نحوی پیاده سازی کنیم که موتورهای جستجو بتوانند به راحتی موضوع هر کدام از صفحات را تشخیص دهند و آنها را ایندکس کنند تا در نهایت قادر باشند برای هر عبارت سرچ شده توسط کاربر، بهترین و مرتبطترین صفحه سایت را نمایش دهند.
چنانچه اصول سئو به دقت پیاده سازی شوند صفحات وب سایت شما به تعداد بیشتری از کاربران نمایش داده میشود و ترافیک وب سایتتان افزایش پیدا میکند؛ افزایش ترافیک نیز در نهایت منجر به بالارفتن میزان فروش و درآمد کسب وکارتان خواهد شد.
موتور جستجو چیست و چگونه کار میکند؟
موتور جستجو (Search Engine) یک برنامه نرم افزاری است که به مردم کمک میکند اطلاعات مورد نظرشان را با جستجوی یک عبارت کلیدی مثل «خرید گوشی» پیدا کنند. به زبان ساده موتورهای جستجو مثل گوگل در گام اول محتوای منتشر شده وب سایتها را بررسی یا خزش (Crawling) میکنند تا متوجه شوند که محتوا در مورد چه موضوعاتی است. در گام دوم محتواهایی که بررسی شده را فهرست بندی و ایندکس (Indexing) میکنند. در دنیای سئو اصطلاحات تخصصی زیادی به کار می رود؛ برای آشنایی با آنها پیشنهاد میکنیم مقاله اصطلاحات سئو دیمارکنت را بخوانید.
در گام سوم یعنی زمانی که کاربر وارد سایت موتور جستجو شده (مثل google.com) و عبارتی را سرچ میکند، موتور جستجو از بین صفحاتی که ایندکس کرده بهترین و مرتبطترین صفحات را به ترتیب به کاربر نمایش میدهد(Ranking). موتورهای جستجو با کمک الگوریتمهایی که در اختیار دارند به صفحات مختلف رتبه میدهند.
بزرگترین موتورهای جستجو کدامند؟
گوگل بزرگترین موتور جستجو دنیاست که سهم 86.19 درصدی از بازار موتورهای جستجو را در اختیار دارد و پس از آن بینگ با سهم 7.2 درصد، یاهو با سهم 2.77 درصدی، یاندکس با سهم 1.38 درصدی، داک داک گو با سهم 0.98 درصدی و بایدو با سهم 0.58 درصدی قرار دارند. از آنجایی که سهم عمده در اختیار گوگل قرار دارد مباحثی که به آن خواهیم پرداخت با محوریت موتور جستجوی گوگل هست؛ هر چند که اصول گفته شده برای اکثر موتورهای جستجو تا حد زیادی مشابه هم هستند.
الگوریتمهای گوگل
گوگل برای پیدا کردن، رتبه بندی و نمایش صفحات به کاربران از الگوریتمهای مختلفی استفاده میکند که در ادامه مهمترین آنها را معرفی میکنیم:
1- الگوریتم پاندا
الگوریتم پاندا (Panda) در سال 2011 راهاندازی میشود و هدف آن نیز مبارزه با محتوای کم کیفیت، محتوای تکراری و تکرار بیش از حد کلمات کلیدی (Keyword stuffing) در صفحات وب سایت است.
2- الگوریتم پنگوئن
الگوریتم پنگوئن (Penguin) در سال 2012 معرفی میشود و هدف آن مبارزه با تکنیکهای سئو کلاه سیاه (Black hat SEO) است؛ مثل شناسایی لینکهای اسپم و یا لینکهایی که خریداری شدهاند. بک لینکها یکی از فاکتورهای مهم رتبه بندی گوگل هستند بنابراین برای مبارزه با تکنیکهای کلاه سیاه بک لینکسازی؛ گوگل الگوریتم پنگوئن را راه اندازی کرده است.
3- الگوریتم مرغ مگس خوار
الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) سال 2013 به هسته مرکزی گوگل متصل میشود و به گوگل کمک میکند تا معنا و مفهوم واقعی عبارت جستجو شده کاربر را بهتر درک کند تا بتواند محتوای مورد نیاز کاربر (معتبرترین و مرتبطترین) را نمایش دهد.
4- الگوریتم رنک برین
الگوریتم رنک برین (RankBrain) در سال 2015 منتشر شده و به نوعی مکمل الگوریتم مرغ مگس خوار به حساب میآید. رنک برین که بر پایه هوش مصنوعی توسعه یافته به صفحات بر اساس اینکه آیا به نیت و خواست واقعی عبارت سرچ شده کاربر پاسخ میدهند یا خیر؛ رتبه میدهد. به زبان ساده رنک برین به مرتبطترین و با کیفیتترین محتوا برای یک عبارت کلیدی اعتبار و امتیاز بیشتری میدهد تا در جایگاههای بالای صفحه نتایج قرار گیرند.
نتایج پولی و ارگانیک موتور جستجو
زمانی که عبارتی در گوگل جستجو میشود، صفحه نتایج موتور جستجو (Search Engine Result Pages) برای کاربر نمایش داده میشود که اصطلاحا به آن SERP نیز میگویند. نتایجی که در این صفحه نشان داده میشود به دوسته دسته پولی (Paid) و طبیعی (Organic) تقسیمبندی میشوند.
سئو به ما کمک میکند تا در بخش ارگانیک (Organic Results) صفحه نتایج رتبه بهتری بگیریم.
با پرداخت هزینه و اجرای کمپین گوگل ادز اما میتوان رتبههای بالاتری از نتایج ارگانیک و سئو شده به دست آورد که البته همانند تصویر زیر در کنار آنها علامت Ad اضافه میشود که به کاربران میگوید جایگاه این کلمات نه به خاطر اعتبار سایت آنها بلکه به خاطر هزینه تبلیغاتی است که پرداخت کردهاند؛ به این نتایج، نتایج پولی موتور جستجو (Paid Results) گفته میشود.
چرا سئو اهمیت دارد؟
به طور معمول بزرگترین منبع ترافیک وب سایتها مربوط به موتورهای جستجو است و همین موضوع اهمیت ویژه سئو و بهینهسازی سایت را نشان میدهد. به تصویر زیر نگاه کنید:
همانطور که از تصویر نیز مشخص است بیش از 60 درصد ترافیک وب سایتها از موتورهای جستجو مثل گوگل به دست آمده است.
علاوه بر کمیت ترافیک ورودی باید به کیفیت آن نیز اشاره کرد. با کمک سئو میتوان مخاطبان هدف هر کدام از محصولات و خدمات را وارد سایت کرد که این خود در میزان تبدیل آنها به مشتری تاثیر بالایی دارد.
انواع مختلف سئو
میتوان دنیای سئو را در چهار دسته مهم تقسیم بندی کرد:
– سئو داخلی
– سئو خارجی
– سئو فنی
– سئو محلی
در ادامه هر کدام را توضیح میدهیم.
سئو داخلی (On-Page SEO) چیست؟
سئو داخلی به مجموعه اقدمات بهینهسازی گویند که در داخل سایت خودمان انجام میشود و بر روی آن کنترل داریم؛ تحقیق کلمات کلیدی، لینکسازی داخلی، تعریف متا دیتاها، بهینه سازی تصاویر و … همگی زیرمجموعه سئو داخلی به حساب میآیند. در بهینه سازی داخلی باید بر روی کلمات کلیدی مرتبط و استفاده از آنها در عناوین، کیفیت محتوا، برچسبها، استفاده از تگ آلت (Alt) برای تصاویر و به کاربر بردن دکمههای دعوت به اقدام توجه داشت.
سئو خارجی (Off-Page SEO) چیست؟
بر خلاف سئو داخلی، سئو خارجی تمامی اقداماتی است که خارج از سایت پیاده سازی میکنیم. هدف از سئو خارجی ایجاد اعتبار و اعتماد بین مخاطبان و رباتهای گوگل است به نحوی که میزان آگاهی از برند، محصولات و خدمات افزایش یابد.
سئو خارجی بیشتر در مورد لینکسازی و دریافت لینکهای معتبر و مرتبط با حوزه کاری کسبوکار است. بک لینکها این سیگنال را به گوگل میدهند که کیفیت محتوای سایت شما در حدی بالاست که سایر وب سایتها به محتوای شما اشاره کرده و به آن لینک دادهاند. فعالیت در شبکههای اجتماعی، ساخت سیگنال برند و گذاشتن پست مهمان نیز از جمله اقداماتی است که در حیطه سئو خارجی انجام می شود.
سئو فنی (Technical SEO) چیست؟
سئو فنی یا تکنیکال به آن چیزی که موتورهای جستجو در سایت میبینند اشاره دارد. به زبان ساده سئو تکنیکال یعنی بهینهسازی ساختار فنی سایت به نحوی که فرایند خزش و ایندکس صفحات وب سایت توسط موتور جستجو بدون دردسر انجام شود. اقداماتی همچون ایجاد سایت مپ، ساختار URL، استفاده از دادههای ساختار یافته، موبایل فرندلی کردن صفحات وبسایت، ناوبری سایت و … جزء سئو تکنیکال است.
سئو محلی (Local SEO) چیست؟
سئو محلی به مجموعه اقدامات بهینه سازی برای کسبوکارهای محلی اشاره دارد. به عبارت دیگر سئو محلی فرایند بهینه سازی سایت به منظور افزایش ترافیک، لید و آگاهی از برند، از جستجوهای محلی است. منظور از جستجو محلی هر گونه سرچی است که با هدف پیدا کردن چیزی در یک محدوده مشخص جغرافیایی انجام شده باشد مثلا اگر کاربری عبارت «بهترین کافههای انقلاب» را جستجو کند به دنبال کافهای در محدوده جغرافیایی انقلاب میگردد.
صفحاتی که گوگل به کاربران نمایش میدهد با کمک سئو محلی بالا آمدهاند. اقداماتی همچون پیدا کردن کلمات کلیدی محلی و بهینهسازی گوگل مای بیزینس (Google My Business) جزئی از سئو محلی هستند.
ساختار سایت چیست؟
ساختار سایت یا معماری سایت (Website architecture) به چگونگی دسته بندی و سازماندهی صفحات وب سایت اشاره دارد. در طراحی ساختار یک سایت حرفهای باید تجربه کاربری در اولویت باشد. چنانچه کاربر بتواند به راحتی در سایت بگردد و جای صفحات مختلف را تشخیص دهد زمان بیشتری را صرف سایت خواهد کرد و بهتر با آن تعامل میکند.
ساختار سایت به ارتباط موضوعی سایت کمک میکند، محتوای مهم را برجستهتر میسازد، به خزش رباتهای گوگل کمک میکند، ساختار لینک سازی را بهبود میدهد و از کنیبالیزه شدن کلمات کلیدی جلوگیری میکند. ساختار سایت موضوع بسیار با اهمیتی است؛ دیمارکنت در مقالات «ساختار سایت چیست؟» و «معماری سایت را چگونه طراحی کنیم؟» مهمترین موضوعات آن را آموزش داده است که پیشنهاد میکنیم حتما آنها را مطالعه کنید.
مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
پاسخ به این سوال اهمیت بسیار بالایی دارد؛ چه در طراحی و فروش محصولات و چه در بازاریابی محتوا و سئو. ابتدا باید پرسونای مخاطبانتان را تعریف کنید یعنی اطلاعاتی از این دست را گردآوری کنید: محدوده سنی مخاطبان، جنسیت، شغل، سطح درآمدی، نیازهایی که دارند و چه چیزهایی را در گوگل سرچ میکنند. طراحی پرسونا به شما کمک میکند مخاطبان اصلی کالاها و خدماتتان را بشناسید، محصولاتتان را برای آنها سفارسی کنید و برای همان مخاطبان تولید محتوا کنید.
تحقیق کلمات کلیدی
حال که پرسونای مخاطبان را تعریف کردید در این مرحله نوبت به استخراج کلمات کلیدی و عبارت مهمی میرسد که مخاطبان شما در گوگل سرچ میکنند.
به طور کلی کلمات کلیدی در دوسته مهم جای میگیرند:
کلماتی که مخاطبان برای پیدا کردن محصولات و خدمات شما جستجو میکنند یعنی کلمات کلیدی محصولات؛ که مثال آن برای یک فروشگاه آنلاین تلفن همراه میتواند عباراتی مثل: «خرید گوشی a12»، «خرید گوشی آیفون» و «قیمت گوشی شیائومی نوت 9» باشد.
دسته دوم نیز کلماتی هستند که در مورد خرید و فروش مستقیم محصولات شما نیستند یعنی مخاطب تنها به دنبال اطلاعات میگردد. کلماتی مثل «فعال سازی گوشی مسافری»، «سیستم عامل گوشی هواوی» و «دوربین گوشی سامسونگ» از این دسته هستند.
برای موفقیت در سئو باید به هر دو دسته کلمات کلیدی توجه کرد.
فاکتورهای مهم سئو کدامند؟
گوگل پیشرفته ترین موتور جستجو حال حاضر است که برای رتبه دادن به یک سایت بیش از 200 فاکتور را با کمک الگوریتم هایش بررسی میکند. جالب توجه آن است که این الگوریتمها در طول سال حدود 500 تا 600 بار آپدیت میشوند و تغییر میکنند.
برای رتبه گرفتن در گوگل اما لازم نیست نگران آن 200 فاکتور باشیم؛ مهمترین فاکتورهایی که برای گوگل اهمیت دارند عبارتند از بک لینکها، تازگی محتوا، هدف جستجو، اعتبار موضوعی، عمق محتوا، سرعت سایت، امنیت و تجربه کاربری.
شما میتوانید چهار فاکتور اول را در مقاله «رتبه اول گوگل» و چهار فاکتور دوم را در مقاله «صفحه اول گوگل» در سایت دیمارکنت بخوانید.
نتیجه
در این مقاله سئو را تعریف کردیم، از موتورهای جستجو و نحوه کار آنها گفتیم، مهمترین الگوریتمهای گوگل را معرفی کردیم و نتایج پولی و ارگانیک را توضیح دادیم. در بخش دوم به اهمیت سئو پرداختیم و انواع آن را تشریح کردیم. از اهمیت ساختار سایت گفتیم، تحقیق کلمات کلیدی را توضیح دادیم و در نهایت مهمترین فاکتورهای سئو را لیست کردیم.