در دنیای دیجیتال مارکتینگ ابزارهای تحلیلی زیادی وجود دارد؛ ابزارهایی که برای افزایش بازدهی و بهبود عملکرد کسب وکار لازم و ضروری هستند و بدون آنها فعالیت در دنیای بازاریابی دیجیتال بی معنا خواهد بود. در مقاله حاضر مهمترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را بررسی میکنیم.
ابزار اول: گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که برای تحلیل وب سایت به کار میرود و دادههایی را برای فعالیتهای سئو و بازاریابی گردآوری میکند. این ابزار بخشی از پلتفرم بازاریابی گوگل محسوب میشود و استفاده از آن رایگان است.

آموزش گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس چگونه کار میکند؟
گوگل آنالیتکس با کمک یک تگ جاوا اسکریپت که در سایت جایگذاری میشود های کاربران را گردآوری میکند. این تگ در مرورگر تمام کاربران اجرا شده، دادهها را جمع کرده و به سرورهای جمع آوری دیتای گوگل ارسال میکند و سپس آنها را به گزارشهای متنوعی تبدیل میکند. لازم به ذکر است که گوگل آنالیتیکس بر پایه کوکیها بوده و چنانچه کاربری در مرورگر خود آنها را مسدود کرده باشد دیتای آن گردآوری نمیشود.
چگونه گوگل آنالیتیکس را یاد بگیریم؟
گوگل آنالیتیکس دارای بخشها و گزارشهای مختلفی است که هر کدام اهمیت ویژهای دارند. در ادامه مراحل یادگیری گوگل آنالیتیکس را به صورت گام به گام توضیح میدهیم:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
برای استفاده از خدمات گوگل آنالیتکس لازم است کد جاوا اسکریپتی که گوگل آنالیتیکس به شما میدهد را در وب سایتتان جایگذاری کنید؛ برای این کار میتوانید مقاله «نصب گوگل آنالیتکس» را در وب سایت دیمارکنت بخوانید.
2- زبان گوگل آنالیتیکس
در گوگل آنالیتیکس اصطلاحات تخصصی زیادی به کار رفته که برای درک گزارشها و کار کردن با این پلتفرم لازم است با آنها آشنا باشیم. دیمارکنت در مقاله «اصطلاحات گوگل آنالیتیکس» تمامی اصطلاحات را به ترتیب حروف الفبای انگلیسی توضیح داده است تا هر جایی که به عبارتی مبهم و ناآشنا برخوردید بتوانید در این مقاله پیدا کنید.
3- گزارش Real-time گوگل آنالیتیکس
برای آنکه بفهمید در حال حاضر چه تعداد کاربری در وب سایت شما حضور دارند به گزارش Real-time نیاز خواهید داشت.
گزارش در لحظه گوگل آنالیتیکس تعداد کاربرانی که در حال حاضر در وب سایت هستند را نمایش میدهد. این گزارش اهمیت ویژهای دارد چراکه در موارد زیر به ما کمک میکند:
1-بررسی اینکه آیا کد جاوا اسکریپت به درستی در سایت جایگذاری شده است یا خیر
2-مشاهده تغییر ترافیک ورودی سایت در روزی که کمپین تبلیغاتی دارید
3-مشاهده تغییرات فوری به اشتراک گذاری محتوا مرتبط به سایت در شبکههای اجتماعی
4- تست کردن تغییرات اعمال شده در وب سایت به منظور مشاهده گُلهای تکمیل شده
4- گزارش مخاطبان گوگل آنالیتیکس
کاربران شما از چه دستگاهی برای ورود به سایت استفاده کردهاند، جنسیت آنها چیست و یا از چه شهر و کشوری وارد سایت شدهاند؛ چنانچه به اطلاعاتی شبیه به این نیاز داشته باشید میتوانید «گزارش Audience گوگل آنالیتیکس» را مطالعه کنید.
5- گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس
مخاطبان سایت شما از طریق چه کانالهایی وارد سایت شدهاند؟ عملکرد کمپین تبلیغاتی گوگل ادز (یا سایر کمپینهایی که برای آنها UTM گذاشتهاید) چگونه بوده است؟ اطلاعات این گزارش برای هر صاحب وب سایتی حاوی اطلاعات جذابی است چرا که به کانالهای جذب کاربر برای وب سایت اشاره دارد. پیشنهاد میکنیم حتما جزئیات «گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس» را مطالعه کنید.
6- گزارش Behavior گوگل آنالیتیکس
کاربران از طریق کدام صفحات وارد سایت شدهاند، به کدام صفحات سر زدهاند و از طریق کدام صفحات از سایت خارج شدهاند؟ کدام صفحات برای کاربران جذابیت بیشتری داشته است؟ یا وضعیت سرعت سایت شما چگونه است؟ پاسخ به این سوالات که از جنس بررسی رفتار کاربران است در «گزارش Behavior گوگل آنالیتیکس» مورد بررسی قرار است.
7- گزارش Conversion گوگل آنالیتیکس
گزارش تبدیل گوگل آنالیتیکس یکی از مهمترین گزارشها برای بازاریابان و تیم توسعه به حساب میآید. چرا که با رصد کردن این بخش میتوان عملکرد شرکت و میزان موفقیت آن در دستیابی به اهداف تعیین شده را مورد ارزیابی قرار داد. جزئیات کامل «گزارش Conversion گوگل آنالیتیکس» را در سایت دیمارکنت بخوانید.
8- گزارش Customization گوگل آنالیتیکس
برخی از گزارشها باید به طور مستمر توسط دیجیتال مارکترها و وب مسترها بررسی شوند؛ گزارشهایی که تنظیمات خاصی داشته و بسته به نیاز کسب وکار دارای اطلاعات منحصر به فردی هستند. گوگل آنالیتکس برای بالا بردن سرعت کار و سهولت در انجام آن بخشی را به عنوان گزارشهای سفارشی سازی شده در نظر گرفته است که میتوان تنظیمات مورد نظر را بر روی آن اعمال و تمپلت آن را ذخیره کرد. این بخش در «مقاله Customization گوگل آنالیتیکس» به صورت تصویری آموزش داده شده است.
9- بخش ادمین گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس دارای تنظیمات مهمی است که میتوان به همگی آن از بخش ادمین دسترسی پیدا کرد. به دلیل اهمیت بخشِ Admin گوگل آنالیتیکس، دیمارکنت آن را در یک مقاله جداگانه به صورت تصویری آموزش داده است.
ابزار دوم: گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که توسط گوگل ارائه شده و برای کمک به رصد، سنجش عملکرد و حل مشکلات سایت در صفحه نتایج گوگل به کار میرود. برای حضور داشتن در صفحه نتایج گوگل لازم نیست گوگل سرچ کنسول را نصب کنیم چرا که خود گوگل صفحات وب سایتها را خزش و ایندکس میکند؛ این ابزار به ما کمک میکند تا نحوه مشاهده سایت توسط گوگل را بهتر درک کرده و عملکرد آن را بهبود دهیم.

آموزش گوگل سرچ کنسول
کارهایی که گوگل سرچ کنسول میتواند انجام دهد؟
– اطمینان از اینکه آیا گوگل میتواند سایت ما را پیدا و خزش کند
– پیدا کردن مشکلات مربوط به ایندکس صفحات و درخواست برای ایندکس مجدد آن
– مشاهده دیتای ترافیک سایت که منبع آن گوگل بوده است؛ دیتایی همچون تعداد ایمپرشن، کلیک، نرخ کلیک و جایگاه صفحات و کلمات کلیدی
– ارسال هشدار در زمانی گوگل مشکلات ایندکس، اسپم و یا سایر ایرادت فنی را در سایت مشاهده میکند
– نمایش وبسایتهایی که به سایت شما لینک دادهاند
– عیبیابی پروژه AMP، کاربردپذیری موبایل و …
مراحل یادگیری گوگل سرچ کنسول
همانطور که گفتیم که گوگل سرچ کنسول عملکرد سایت را در موتور جستجو گوگل به ما نشان میدهد و ما را از ایرادات فنی سایت مطلع میکند. کار با گوگل سرچ کنسول نسبت به گوگل آنالیتیکس سادهتر است؛ در ادامه مراحل یادگیری این ابزار کاربردی را با هم مرور میکنیم:
1- نصب گوگل سرچ کنسول
برای نصب گوگل سرچ کنسول راههای مختلفی وجود دارد که سادهترین آن آپلود کردن یک فایل متنی در روت سایت است؛ برای آشنایی با سایر روشها میتوانید مقاله «آموزش نصب گوگل سرچ کنسول» را مطالعه کنید.
2- نکات مقدماتی کار با سرچ کنسول
بعد از نصب گوگل سرچ کنسول لازم است تنظیمات اولیه آن را اعمال کنیم، نحوه اتصال آن به گوگل آنالیتیکس را بدانیم، از شیوه تشخیص مشکلات امنیتی سایت آگاهی داشته باشیم و کارهایی که به افزایش سرعت ایندکس شدن سایت و صفحات آن منجر میشود را انجام دهیم. برای انجام اقدامات گفته شده قسمت اول مقاله آموزش سرچ کنسول را بخوانید.
3- گزارشهای گوگل سرچ کنسول
کدام یک از صفحات ایندکس شدهاند؟ در موتور جستجوی گوگل چه عملکردی داشتهایم؟ کدام سایتها به ما لینک دادهاند؟ سرعت نمایش صفحات سایت چگونه است؟ پاسخ به سوالاتی از این دست را میتوانید در مقاله گزارشهای گوگل سرچ کنسول مطالعه کنید.
ابزار سوم: گوگل تگ منیجر
یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ گوگل تگ منیجر است؛ این ابزار یک سیستم مدیریت تگ است که توسط گوگل معرفی شده و استفاده از آن رایگان است. در ابتدای این مقاله دیدیم که برای نصب گوگل آنالیتیکس یا گوگل سرچ کنسول لازم است تکه کدی معروف به تگ را در سایت جایگذاری کنیم. برای استفاده از سایر ابزارهای تحلیلی همچون هاتجر، گوگل اپتمایز و … نیز لازم است تگ مربوط هر کدام را به سایت اضافه کنیم. این کار، کاری تخصصی است و توسط برنامه نویسان انجام میشود که معمولا به خاطر مشغله کاریشان به تعویق میافتد و فرایند انجام کار طولانی میشود. برای سهولت انجام کار و سرعت بخشیدن به آن، گوگل ابزار تگ منیجر را به بازار عرضه کرده است.

آموزش گوگل تگ منیجر
مراحل یادگیری گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر نسبت به سایر ابزارها دارای پیچیدگی بیشتری است که لازم است آن را اصولی یاد بگیریم؛ پیشنهاد ما طی کردن مراحل زیر است:
1- نصب گوگل تگ منیجر
ابتدا لازم است گوگل تگ منیجر را نصب کنید و پس از آن تست کنید که آیا فرایند نصب آن به درستی انجام شده است یا خیر. برای این کار مقاله آموزش تصویری نصب گوگل تگ منیجر را مطالعه کنید.
2- اصطلاحات گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر دارای اصطلاحات تخصصی زیادی است که قبل از شروع کار بهتر است با آنها آشنایی داشته باشیم. دیمارکنت اصطلاحات رایج گوگل تگ منیجر را در یک مقاله به ترتیب حروف الفبا انگلیسی لیست کرده است تا در زمان برخورد با اصطلاحات مبهم بتوانید به راحتی با معنی و مفاهیم آن آشنا شوید.
3- آشنایی با پنل گوگل تگ منیجر
پنل گوگل تگ منیجر بخشهای زیادی را در دل خود جای داده است که مهمترین آنها تگ، تریگر و متغیرها هستند که بیشتر از همه با این سه بخش کار خواهید کرد. شما میتوانید جزئیات این بخش را در مقاله آموزش پنل گوگل تگ منیجر بخوانید.
4- ادمین گوگل تگ منیجر
در بخش ادمین گوگل تگ منیجر میتوانید فعالیت حساب، حذف و اضافه کردن کاربران، تنظیمات کنتینر، وارد کردن فایل کنتینر، خروجی گرفتن از آن و … را انجام دهید. توضیحات کامل این بخش را در مقاله آموزش بخش ادمین گوگل تگ منیجر مطالعه کنید.
ابزار چهارم: گوگل دیتا استودیو
امروزه کسبوکارها به واسطه دیجیتالی شدن بسیاری از فرایندها، دادههای زیادی را گردآوری میکنند. با بالا رفتن حجم این دادهها امکان تجزیهوتحلیل و تبدیل آنها به اطلاعات برای تصمیمگیری سختتر میشود. در اینجاست که گوگل دیتا استودیو به عنوان یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ به کمک ما میآید. گوگل دیتا استودیو یکی از ابزارهای رایگان گوگل محسوب میشود که دادهها را به اطلاعات تبدیل میکند؛ اطلاعاتی تصویری از جنس نمودار که خواندن و به اشتراک گذاری آنها بسیار راحت است.

آموزش گوگل دیتا استودیو
فرایند یادگیری گوگل دیتا استودیو
برای استفاده از گوگل دیتا استودیو تنها به یک حساب جیمیل نیاز خواهید داشت. پس از ثبت نام در گوگل دیتا استودیو تنها لازم است منابع دادههایتان همچون گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز، گوگل شیت و … را به آن متصل کنید.
1- ساخت گزارش در گوگل دیتا استودیو
گوگل دیتا استودیو میتواند دادهها را به جداول قابل فهم و نمودارهای مختلفی همچون دایرهای، میلهای، نمودار سری زمانی و … تبدیل کند. برای مشاهده جزئیات بیشتر به مقاله «گوگل دیتا استودیو» مراجعه کنید.
2- فیلتر و کنترل در گوگل دیتا استودیو
یکی از امکانهای جالب گوگل دیتا استودیو امکان فیلتر گذاشتن برای دیتاهاست؛ یعنی اعمال فیلتر بر روی نمودارهایی که قبلا طراحی کردهاید؛ با این کار لازم نیست برای اضافه یا کم کردن دیتایی دوباره نمودار را رسم کنید. برای آشنایی با این بخش و همچنین نحوه سفارشی سازی دادهها و به اشتراک گذاری آنها؛ مقاله گزارشهای گوگل دیتا استودیو را مطالعه کنید.

آموزش گوگل اپتیمایز
ابزار پنجم: گوگل اپتیمایز
گوگل اپتمایز یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که برای بهینهسازی سایت کار میرود. فرض کنید در صفحه محصولتان نمیدانید چه بنری بگذارید؛ تصویری از مصرف کننده بگذارید یا از محصولتان؟ یا برای دکمه «خرید» چه رنگی انتخاب کنید؟ جایگاه دکمه خریدتان در کجای صفحه باشد؟ ابزار گوگل اپتیمایز در اینجا به کار ما میآید و با انجام انواع های A/B نشان میدهد که کدام نسخه برای کاربران جذابیت بیشتری داشته و بر روی آن کلیک کردهاند. گوگل اپتیمایز را میتوان با کمک ابزار گوگل تگ منیجر نیز بر روی وب سایت نصب کرد. در مقاله «آموزش تصویری گوگل اپتیمایز» این ابزار کاربردی را به صورت تصویری آموزش دادهایم.
نتیجه
دیجیتال مارکتینگ بر پایه ابزارها میچرخد، ضرورت دارد هنگام فعالیت در حوزه بازاریابی آنلاین، ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را بشناسیم و کارکرد مختلف هر کدام را بدانیم. بدین صورت قادر خواهیم بود از هر ابزاری در جای مناسب خود استفاده کنیم و از فعالیتهایمان بهتر نتیجه را به دست آوریم. لازم به ذکر است که لیست ابزارهای دیجیتال مارکتینگ این صفحه به مرور زمان تکمیل خواهید شد.