برای کسب رتبه اول گوگل لازم است مهمترین سیگنال های رتبه دهی گوگل را بشناسیم. گوگل برای رتبه دادن به یک سایت با کمک الگوریتم هایی که طراحی کرده بیش از 200 فاکتور را مورد بررسی قرار میدهد. نکته جالب آن است که این الگوریتم ها بهطور متوسط در هر سال بین 500 تا 600 بار آپدیت میشوند!
همین موضوع هم دلیل آن است که گفته میشود تغییر تنها عاملی است که در دنیای سئو ثابت است. چنانچه با اصول سئو آشنایی زیادی ندارید می توانید مقاله «سئو چیست» دیمارکنت را مطالعه کنید.
کسب رتبه اول گوگل
سؤالی که پیش میآید این است که آیا باید تمامی این فاکتورها را بهکارگیریم و استانداردهای آنها را رعایت کنیم؟ با آپدیتهایی که هر الگوریتم انجام میدهد آیا این کار امکانپذیر است؟
در پاسخ باید گفت که لازم نیست تمامی این الگوریتم ها به همراه تغییراتشان را رصد کرد، بسیاری از سازمانها و شرکتها این امکان را ندارد. همچنین در بسیاری از موارد لازم نیست چرا که تأثیرات بسیار اندکی بر روی سایت میگذارند که در مقایسه با سایر فاکتورها میتواند قابل چشمپوشی باشد.
در این مقاله به مهمترین سیگنال های رتبه دهی گوگل میپردازیم؛ این فاکتورها 8 مورد هستند که در مقاله حاضر 4 مورد و در مقاله بعدی 4 مورد دیگر را بررسی میکنیم. با رعایت کردن این موارد شانستان برای کسب رتبه اول گوگل به مراتب بالا و بالاتر است.
1- بک لینک
میتوان گفت مهمترین عاملی که گوگل برای رتبهبندی سایتها در نظر دارد بک لینکهای باکیفیتی است که یک سایت توانسته جذب کند. بک لینکها از موارد اساسی رتبه دهی گوگل و نیز فونداسیون و شالوده الگوریتم های رتبه دهی گوگل به حساب میآیند.
بک لینک چیست؟
بک لینک (Backlink) یا لینک ورودی (پیوند ورودی) به لینکی گفته میشود که از یک سایت به صفحه سایتِ دیگری داده میشود. بهعنوانمثال فرض کنید در یکی از مقالات ویکی پدیا که در مورد دیجیتال مارکتینگ است، لینکی به سایت دیمارکنت داده شود، این لینک بهعنوان «بک لینک» شناخته میشود.
بک لینک و نقش آن در رتبه اول گوگل
هیچ موقع سیگنال های رتبه دهی گوگل بهطور شفاف اعلام نشده است، اما با تجزیهوتحلیل سایتها و آزمایشهایی که انجام میشود میتوان تأثیر عوامل مختلف را تائید یا رد کرد. سایت معتبر Ahrefs در این زمینه تحقیقی انجام داده که خروجی آن را در تصویر زیر گذاشتهایم:
بهترین بک لینک
به خاطر داشته باشید همه بک لینکهایی که دریافت میکنیم ارزش یکسانی ندارند. فاکتورهای زیادی در کیفیت بک لینکها تأثیرگذار هستند اما مهمترین آنها را میتوان اعتبار و ارتباط دانست.
اعتبار بک لینک
اعتبار(Authority) یعنی سایتی که به ما لینک داده نزد موتورهای جستجو چقدر اعتبار و ارزش دارد؛ به زبان ساده یعنی آن سایت چه تعداد بک لینک دارد؟ محتوایی که تولید کرده دارای چه کیفیتی است؟ و …
ارتباط بک لینک
ارتباط (Relevance) هم به موضوعاتی که آن سایت پوشش میدهد اشاره دارد؛ به زبان ساده یعنی آن سایتی که به ما بک لینک داده آیا در حوزه مرتبط کاری ما تولید محتوا کرده یا در صنعتی غیر مرتبط مشغول کار و تولید محتواست. واضح است که هر چه ارتباط یک سایت به موضوع سایت ما بیشتر باشد لینکهایی هم که به ما میدهد از اعتبار بیشتر برخوردارند. خود ارتباط را میتوان به 3 بخش تقسیم کرد:
الف) ارتباط موضوعی
ارتباط موضوعی (Topical Relevance) به موضوع فعالیت سایت اشاره دارد؛ یعنی سایت در چه حوزهای مشغول به فعالیت است. برای ایجاد و حفظ ارتباط موضوعی لازم است ساختار سایت درستی داشته باشید؛ برای مطالعه بیشتر، مقالات دیمارکنت را دنبال کنید.
ب) ارتباط متنی
ارتباط متنی (Contextual Relevance) به موضوع آن صفحه سایت که به ما لینک داده اشاره دارد. فرض کنید سایت ما در حوزه اقتصادی فعالیت دارد و از یک خبرگزاری که در زمینههای مختلف اقتصاد، فرهنگ، ورزش، سیاست و … تولید محتوا میکند لینکی دریافت کرده است؛ آیا لینکی که به سایت ما داده شده از صفحات اقتصادی یک خبرگزاری بوده و یا از صفحهای با موضوع سیاست لینک داده شده است؟ طبیعتا لینکی که از صفحه اقتصادی این کارگزاری داده شده به مراتب ارتباط و اعتبار بیشتری دارد.
ج) ارتباط مکانی
ارتباط مکانی (Locational) مربوط به سئو محلی یا لوکال سئو (Local SEO) است و به آن اشاره دارد که بک لینکهای دریافتی از سایتهایی که در همان محل شما فعالیت میکنند، اعتبار بیشتری دریافت میکنند. بهعنوانمثال لینکی که از یک پت شاپ آنلاین در تهران به یک سایت پت شاپ آنلاین دیگر -که آن هم در تهران فعالیت میکند- داده میشود اعتبار بیشتری دارد نسبت به حالتی که به یک پت شاپ آنلاین در شیراز لینک دهد!
2- تازگی محتوا
تازگی محتوا (Freshness) یک عامل مهم رتبه دهی مبتنی بر عبارت جستجو (Query) بوده که برای برخی از عبارات نسبت به بقیه از اهمیت بیشتری برخوردار است.
بیاید برای شفاف شدن موضوع مثالی بزنیم: فرض کنید عبارت «اخبار کرونا» را در گوگل سرچ کردهایم نتایجی که گوگل به نمایش میدهد مطالب تازهای هستند که معمولاً طی چند ساعت و حتی چند دقیقه پیش منتشر شدهاند؛ برای سایر ترندها و خبرهای داغ نیز میتوانید این جستجو را انجام دهید.
چرا تازگی محتوا اهمیت دارد؟
خب در مثال قبل کاملاً واضح است که مردم به دنبال تازهترین «اخبار کرونا» هستند نه اخباری ازایندست که کرونا به کشور وارد شد؟ یا وضعیت کرونا در تعطیلات نوروز چگونه است؟
اما تازگی محتوا فقط به اخبار محدود نیست مخصوصاً در حوزه تکنولوژی که روز بهروز در حال تغییر و پوستاندازی است؛ تازگی محتوا فاکتور بسیار مهمی به شمار میرود.
بهعنوانمثال اگر عبارت «بهترین گوشی» را جستجو کنید گوگل نتایجی به شما نشان میدهد که اکثراً مربوط به سال جاری و چند ماه اخیر هستند و معمولاً در عناوین این صفحات سال 1400 یا 2021 قید شده است. مسلماً کاربران به دنبال بهترین گوشی سال 2015 نیستند!
تازگی محتوا در سایر حوزهها …
فاکتور تازگی محتوا برای تمامی مطالب به کار نمیرود چراکه برخی از موضوعات نیاز نیست که حتما به تازگی منتشر شده باشند؛ مثلاً «نحوه بستن کراوات» از جنس محتوای همیشه سبز (Evergreen Content) هست و نیازی نیست نتایج تازه منتشر شده به کاربر نمایش داده شود؛ همه میدانیم که در بستن کراوات تغییر خاصی رخ نداده و چیزی عوض نشده است.
نکته: به خاطر داشته باشید برای محتوایی که نیاز هست اطلاعات به روز به کاربران داده شود باید محتوای صفحات وب سایت را مرتب آپدیت کرده و یا صفحات جدیدی برای آن موضوع ساخته شود و همانطور که گفتیم برای محتواهای همیشه سبز که در گذر زمان تغییر خاصی نمیکنند لازم نیست نگران آپدیت مستمر آنها باشید.
3- هدف جستجو
هدف جستجو (Search Intent) به زبان ساده هدف کاربر را از جستجوی یک عبارت خاص مشخص میکند. بیایید مثالی بزنیم:
زمانی که شخصی جمله «چگونه آبگوشت درست کنیم» را در گوگل سرچ میکند به دنبال چه سؤالی است؟ دوست دارد چه پاسخی را دریافت کنید؟
همانطور که مشخص است این فرد به دنبال «دستور پخت» آبگوشت میگردد.
یا زمانی که کاربر عبارت «بهترین گوشی» را جستجو میکند انتظار دارد فهرستی از بهترین گوشیهای بازار و برندهای مختلف را مشاهده کند.
چگونه هدف جستجو را تشخیص دهیم؟
برای این کار میتوانیم به صفحاتی که رتبههای بالایی (منظور چند نتیجه بالای صفحه اول گوگل) به دست آوردهاند نگاه کرده و سه C هدف جستجو را مشخص کنیم یعنی:
1- نوع محتوا (Content Type)
2- قالب محتوا (Content Format)
3- زاویه دید محتوا (Content Angle)
حال بیایید هرکدام را جداگانه توضیح دهیم.
نوع محتوا در هدف جستجو
برای این کار لازم است ابتدا نوع محتوایی که در گوگل رنک بالایی گرفتهاند را بررسی کنیم؛ یعنی چی؟ یعنی این محتوا در چه نوع دستهای قرار میگیرند:
– صفحه بلاگ
– صفحه محصول
– صفحه دسته بندی
– صفحات فرود یا لند
نکته: صفحه لند (Landing Page) یعنی صفحهای از وب سایت که کاربران از طریق آن وارد سایت شما میشوند.
برای عبارت «بهترین گوشی» اکثر نتایج از جنس محتوای بلاگی هستند؛ شما هم میتوانید همین الان این عبارت را در گوگل جستجو کنید و نتایج آن را ببینید؛ هر چند بعد از مدتی ممکن است برخی نتایج جابجا شوند.
قالب محتوا و هدف جستجو
قالب محتوا در هدف جستجو یعنی صفحاتی که رتبه بالایی دارند در چه نوع فرمتی جای میگیرند:
– آموزشی
– یادداشت
– مصاحبه
– محتوای فهرستی و فهرستی
– و …
برای عبارت بهترین گوشی فرمت مقالات از جنس مقالات فهرستی هست؛
چرا که کاربر انتظار و نیاز دارد گوشیهای مختلف را با هم مقایسه کند و فهرستی از گوشیهای برتر معرفی شود. پس گوگل صفحاتی را به کاربر نمایش میدهد که دارای این استانداردها باشند.
زاویه دید محتوا و هدف جستجو
صفحاتی که بالاترین رتبه را در گوگل دارند مهمترین پیشنهاد منحصربهفرد فروشِ آنها (Unique Selling Proposition) چیست؟
در عبارت «بهترین گوشی» مهمترین USP بحث تازگی محتوا است چرا که در عناوین اکثر این صفحات عبارت «آبان 1400» گنجانده شده است.
تا اینجا سه فاکتور بسیار مهم را باهم بررسی کردیم؛ چنانچه همین سه فاکتور را به درستی به کار گیرد چندین قدم از رقبایتان جلو خواهید زد. فاکتور بعدی در ادامه ذکر شده است.
4- اعتبار موضوعی
چند سال قبل اگر موضوعی را در جستجو میکردید، گوگل یک سری صفحات بلاگ به هم ریخته و نامرتبط را به شما نمایش میداد که بسیار مأیوس کننده بود؛ این صفحات اطلاعات خاصی نداشتند و تنها کلمات کلیدی جستجو شده را به تعداد بالا در صفحه جاگذاری کرده بودند.
این روش در سئو به تکرار کلمات کلیدی (Keyword Stuffing) مشهور شد.
با رایج شدن این روش گوگل با معضل بزرگی رو برو شد چرا که صفحات بی کیفیت به صدر نتایج میآمدند و کاربرانی که با جستجوی خود نتایج دلخواه را پیدا نمیکردند مأیوس شده و دیگر از گوگل استفاده نمیکردند.
رفع بحران تکرار کلمات کلیدی
برای رفع این بحران گوگل مجبور شد در سال 2011 الگوریتم پاندا (Panda algorithm) را طراحی و معرفی کند.
با حضور الگوریتم پاندا روش تکرار کلمات کلیدی Keyword Stuffing اعتبار خود را از دست داد و سایتها برای دیده شدن مجبور به تهیه محتوای باکیفیت شدند.
گوگل همیشه در تلاش است تا وب سایتهای معتبر را به کاربران نمایش دهد و رتبه بهتری به محتوای باکیفیت دهد، اما این مهم تنها با کمک بک لینکها حاصل نمیشود.
اعتبار موضوعی چیست؟
اعتبار موضوعی (Topical Authority) به زبان ساده یعنی اینکه یک سایت بهجای رتبه داشتن در یک کلمه کلیدی، در محدودهای از کلمات کلیدی و مفاهیم نیچ (بازار گوشه) دارای اعتبار باشد؛ یعنی چی؟ یعنی گوگل به جامع بودن محتوای تولیدی بسیار اهمیت میدهد.
گوگل برای این کار الگوریتم EAT را طراحی و پیادهسازی کرده است.
الگوریتم EAT
برای تعیین محتوای باکیفیت گوگل 3 فاکتور مهم را در نظر میگیرد.
Expertise (تخصص): یعنی محتوای باکیفیت باید از خواست و نیاز کاربران آگاه باشد و به سؤالات آنها پاسخ جامع و کامل دهد؛ برای کسب رتبه این فاکتور، محتوای تولیدی وب سایت باید از انواع مختلف محتوا همچون تصاویر، ویدئو، پادکست، اینفوگرافی و … استفاده کند.
Authoritativeness (اعتبار): فکر میکنید چه چیزی برای به دست آوردن امتیاز اعتبار گوگل کافی باشد؟ بله، باید بقیه شما را قبول داشته باشند و دارای اعتبار باشید؛ اما چگونه؟
برای کسب اعتبار لازم است وب سایتهای دیگر در مورد شما حرف بزنند و به وبسایتتان لینک دهند، کاربران باید در شبکه های اجتماعی در مورد شما بگویند و با برند و محصولات شما تعامل داشته باشند.
Trustworthiness (اعتمادپذیری): بخش اعتماد پذیری به خود شما برمیگردد؛ یعنی لازم است به وب سایتهای معتبر حوزه کاری خودتان لینک بدهید، در صفحات محصولتان بخش نقد و بررسی داشته باشید، سؤالات متداول را پاسخ دهید و اجازه دهید کاربران نظراتشان را در صفحات مختلف در مورد محصول و محتوا تولیدیتان بگویند؛ کاربران را تشویق کنید در سایتتان کامنت بگذارند.
نکته: تقریباً غیرممکن است که یک وبسایت یا شخصی سه ویژگی ذکر شده در بالا را برای تمام حوزهها داشته باشد. سایتهایی که در موضوعات خاصی فقط به تولید محتوا میپردازند معمولاً لینکهای مرتبط بیشتری از سایر سایتها جذب میکنند. میدانیم که لینکها هم به سایت اعتبار میدهند و هم به گوگل کمک میکند موضوع سایت را بهتر و دقیقتر تشخیص دهد. چنانچه تشخیص گوگل از سایت شما، تشخیص درستی باشد بدون شک سایتتان در نتایج بالای گوگل قرار خواهد گرفت.
قرار گرفتن در رتبه اول گوگل کار سختی نیست؛ تنها لازم است اصول و قواعد مورد نظر گوگل و کاربران را به درستی به کار گیرد؛ در تولید محتوا استمرار داشته باشید، محتوای قدیمی را آپدیت کنید، شبکه های اجتماعی را جدی بگیرد، برای جذب بک لینک وقت و هزینه بگذارید و … نکات مهم دیگری که در مقاله صفحه اول گوگل چیست؟ چگونه رتبه اول گوگل باشیم؟ به آنها خواهیم پرداخت. چنانچه مهمترین سیگنال های رتبه دهی گوگل را بشناسید با کمترین هزینه زمانی و ریالی قادر خواهید بود سایتتان را در جایگاه مناسب و شایستهای که باید باشد؛ قرار دهید.
آخرین مطالب حوزه دیجیتال مارکتینگ را میتوانید از اینستاگرام دیمارکنت دنبال کنید که در آن هر روز نکات و مطالب جدیدی منتشر میشود.