گام اولیه در ورود به بازاریابی شبکههای اجتماعی داشتن یک استراتژی است. بدون استراتژی ممکن است تنها به خاطر ارسال کردن پستی اقدام به انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی کنید. بدون درک هدف این کار، شناخت مخاطبان و اینکه به دنبال چه چیزی هستند، رسیدن به نتیجه دلخواه در شبکههای اجتماعی دشوار است. چه بخواهید میزان آشنایی با برند شرکت را از طریق شبکههای اجتماعی ارتقا دهید یا به عنوان یک بازاریاب شبکههای اجتماعی شناخته شوید، تدوین استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی ضروری است.
چگونه استراتژی داشته باشیم؟
جالب است بدانید که یک استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی با یک برنامه بازاریابی شبکههای اجتماعی تفاوت دارد. در واقع یک استراتژی جایی است که شما به سمت آن در حرکت هستید حال آنکه یک برنامه نحوه رسیدن شما به آن نقطه است. یکی از سادهترین راهها برای طراحی یک استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی پاسخ به این پنج پرسش است:
۱-چرا میخواهید در شبکههای اجتماعی باشید؟
پاسخ به این سوال بستگی به اهداف شما در شبکههای اجتماعی دارد. آیا در شبکههای اجتماعی فعالیت دارید تا محصول خود را معرفی کنید؟ به دنبال جذب ترافیک برای وبسایتتان هستید؟ یا برای خدمت به مشتریان این کار را انجام میدهید؟ در کل میتوان تمام اهداف را در ۹دسته تقسیمبندی کرد:
۱-افزایش آشنایی با برند
۲-جذب ترافیک برای وبسایت
۳-تولید سرنخهای جدید
۴-افزاش درآمد(با بالا بردن میزان ثبتنام یا فروش)
۵-تقویت تعامل با برند
۶-ساخت یک گروه حول کسبوکار
۷-ارائه خدمات به مشتریان
۸-بازنشر مطالب در مطبوعات
۹-تحلیل حرفهایی که در مورد برندتان میزنند
به طور کلی توصیه میشود تا فقط روی تعدادی از اهداف متمرکز شوید، مگر اینکه تیمی مخصوص در اختیار داشته باشید.
۲-مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند؟
دانستن اینکه مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند کمک خواهد کرد تا به سوالات چه، کجا و کی منتشر کردن، پاسخ بهتری دهید.
یک راه عالی برای اینکار ساخت پرسونای بازاریابی است. روشهای مختلفی برای ساخت پرسونای بازاریابی وجود دارد، یکی از بهترین روشها، روش ۵W1H است، یعنی؛
مخاطبان ما چه کسانی (Who) هستند؟ (مثلا عنوان شغلی، سن، جنسیت، حقوق، مکان و غیره)
آنها به چه مطالبی (What) علاقه دارند تا شما تهیه کنید؟ (سرگرمی، محتوای آموزشی، اطلاعات در مورد محصول جدید و غیره)
مخاطبان معمولا در کدام پلتفرمهای اجتماعی (Where) فعالیت دارند؟ (تلگرام، اینستاگرام، توییتر و غیره)
مخاطبان چه زمانی (When)به دنبال محتوایی میروند که شما میتوانید تهیه کنید؟ (آخر هفتهها، طول روز و غیره)
مخاطبان چرا (Why )باید محتوای شما را بخوانند؟ (در انجام شغلشان بهتر عمل کنند، تن سالم داشته باشند، بهروز باشند و غیره)
مخاطبان چگونه (How)محتوا را استفاده میکنند؟ (خواندن پستها در شبکههای اجتماعی، تماشا کردن ویدئو و غیره)
۳-چه چیزی را میخواهید به اشتراک بگذارید؟
نگاه کردن به پرسونای بازاریابی و توجه به سوالات زیر به شما کمک میکند تا به این سوال پاسخ دهید:
مخاطبان چه اهداف و چالشهایی دارند؟
شما چگونه میتوانید به آنها کمک کنید؟
برای یک برند پوشاک و فروشنده لوازم تناسب اندام، هدف مخاطبان میتواند استفاده از آخرین محصولات و تجهیزات تناسب اندام بهروز باشد، در این حالت، فروشنده میتواند آخرین محصولات خود را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارد. تحقیقی که اخیرا بر روی هشت هزار و ۶۰۰نوجوان آمریکایی صورت گرفت نشان داد که ۷۰درصد آنها ترجیح میدهند تا شرکتها از طریق اینستاگرام آخرین محصولات خود را به آنها معرفی کنند. کلید موفقیت در این زمینه به درک از مخاطبان هدف برمیگردد.
۴-در کجا میخواهید به اشتراک بگذارید؟
گام بعدی مشخص کردن جایی است که میخواهید محتوای خود را به اشتراک بگذارید. به عبارت دیگر برند شما قصد دارد در کدام پلتفرم شبکههای اجتماعی فعال باشد؟ باید در نظر داشت که لازم نیست برند در تمام پلتفرمها حضور داشته باشد، بلکه حضور در پلتفرمهای کمتر باعث ایجاد تمرکز بهتر و زمان بیشتر برای تولید محتوای با کیفیتتر است.
۵-چه موقع می خواهید به اشتراک بگذارید؟
آخرین بخش استراتژی شما مشخص کردن زمانی است که میخواهید محتوای خود را به اشتراک بگذارید. قبل از تصمیمگیری دقیقا در کدام ساعت از روز و روزهای هفته میخواهید محتوای خود را ارسال کنید، برای اینکار باید رفتار مخاطبان مورد نظر خود را در نظر بگیرد.
مخاطبان چه زمانی از شبکههای اجتماعی برای یافتن محتوایی که به اشتراک میگذارید، استفاده میکنند؟
به موارد زیر توجه کنید:
- طرفداران مسابقات ورزشی درست قبل، حین و بعد از بازی در شبکههای اجتماعی به دنبال یافتن محتوا مربوطه هستند
- ممکن است ورزشکاران در حین سرد شدن بعد از تمرین صبحگاهی یا عصرگاهی در اینستاگرام حضور داشته باشند
- افرادی که عاشق سفر هستند ممکن است در آخر هفته و زمانی که برای سفر بعدی خود برنامهریزی میکنند در شبکههای اجتماعی فعالیت کنند
شاید از خواندن این چند مورد متوجه شده باشید که هیچ زمان استانداردی برای ارسال مطالب وجود ندارد، این موضوع به مخاطبان شما بستگی دارد؛ بنابراین برای این مرحله روی الگوهای رفتاری کلی مخاطبان موردنظر خود تمرکز کنید.
سخن آخر
با رعایت کردن نکات فوق شما داری یک استراتژی بازاریابی در شبکههای اجتماعی میشوید، اما به پایان راه نرسیدهاید. همانظور که در بالا ذکر شد استراتژی جایی است که شما به سمت آن در حرکت هستید و برنامه نحوه رسیدن شما به آن نقطه را در برمیگیرد. حال که استراتژی مشخص شد نوبت به یک برنامه منسجم میرسد.
چگونه باید محتوای خود را بر روی شبکههای اجتماعی قرار دهید؟ لحن و ادبیات شما چگونه باید باشد؟ از چه نوع پستهایی (یعنی تصویر، فیلم، لینکها و غیره) باید استفاده کنید؟
سخن آخر آن است که داشتن یک استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی میتواند دشوار باشد اما با داشتن آن، در انتظار نتایج مفیدی باشید.
منبع: buffer.com