گوگل تگ منیجر یک سیستم مدیریت تگ (Tag Management System) است که کدهای رهگیری و اندازهگیری را به سایت و اپلیکیشن اضافه و یا آنها را آپدیت میکند. در مقالات قبلی نحوه نصب گوگل تگ منیجر و نیز اصطلاحات رایج و پرکاربرد گوگل تگ منیجر را آموزش دادیم. حال نحوه کار با پنل گوگل تگ منیجر را بهصورت کامل و تصویری بررسی خواهیم کرد.
صفحه اصلی گوگل تگ منیجر
هنگامیکه گوگل تگ منیجر را بهدرستی نصب کرده باشیم میتوانیم از این آدرس و با کلیک بر روی دکمه «Start for free» وارد پنل گوگل تگ منیجر شویم. گوگل تگ منیجر ابتدا صفحه کنتینر را به ما نمایش میدهد اما لازم است قبل از آن با صفحه Home گوگل تگ منیجر آشنا باشیم. به تصویر زیر دقت کنید:
1- چنانچه چندین اکانت داشته باشیم در این بخش میتوانیم اکانت مورد نظر را انتخاب کنیم.
2- در این بخش میتوانیم اکانت جدیدی برای گوگل تگ منیجر بسازیم.
3- این قسمت شامل نام کنتینر، نوع کنتینر و آی دی کنتینر است. کلیک بر روی آیکون چرخدنده ما را به بخش ادمین و تنظیمات گوگل تگ منیجر هدایت میکند که در مقاله بعدی به آن خواهیم پرداخت. آیکون سه نقطه بالا مربوط به بخش اکانت و سه نقطه پایین مربوط به بخش کنتینر است. با کلیک بر روی نام کنتینر به صفحه کنتینر گوگل تگ منیجر وارد میشویم.
آموزش بخش فضای کاری (GTM) Workspace
نسخه رایگان گوگل تگ منیجر تنها اجازه ساخت 3 فضای کاری (Workspace) را به کاربر میدهد. به تصویر زیر دقت کنید:
1- همانطور که از تصویر مشخص است این بخش دارای سه قسمت است:
الف) فضای کاری (Workspace) که بخش اصلی گوگل تگ منیجر به شمار میرود
ب) ورژن ها (Versions) که تاریخچه تمام تغییرات کنتینر را نمایش میدهد
ج) ادمین (Admin) که بخش تنظیمات کلی گوگل تگ منیجر همچون اکانت و کنتینر را شامل میشود
2- این بخش شامل آی دی کنتینر، تعداد تغییرات صورت گرفته فضای کاری، پیشنمایش (Preview) و ارسال (Submit) است. زمانی که تگی را به گوگل تگ منیجر اضافه کنیم ابتدا پیشنمایش را میزنیم؛ خطاهای احتمالی را مشاهده و برطرف میکنیم و سپس دکمه ارسال (Submit) را فشار میدهیم. اگر مشکلی وجود نداشته باشد در نهایت میتوان بر روی دکمه انتشار (Publish) کلیک کرد. در نظر داشته باشید تا قبل از انتشار تگ، هیچ دادهای رصد و اندازهگیری نخواهد شد.
3- بخش فضای کاری (Workspace) گوگل تگ منیجر 6 زیرمجموعه به شرح زیر دارد:
بخش خلاصه (Overview) گوگل تگ منیجر
بخش Overview خلاصهای از وضعیت کلی گوگل تگ منیجر را در اختیار قرار میدهد؛ تصویر زیر را مشاهده کنید:
1- برای اضافه کردن تگ جدید بر روی این دکمه کلیک میکنیم که در ادامه آن صفحهای باز میشود که لازم است عنوان تگ، تنظیمات تگ و تریگر مورد نظر انتخاب شود.
2- تنظیمات فضای کاری، لیست تغییرات فضای کاری و تاریخچه فعالیتها در این 2 بخش که در تصویر مشخص شده نشان داده میشود.
3- نام کنتینر، آخرین آپدیت صورت گرفته، تعداد تغییرات و زمانی که تغییرات انجام شده در این بخش نمایش داده میشود. از این بخش نیز میتوان کنتینر جدیدی اضافه کرد.
4- با کلیک بر روی این بخش به قسمت ورژن ها (Versions) هدایت میشویم.
5- همانطور که از نام آنها نیز مشخص است تغییرات کنتینر و تاریخچه فعالیتها دوباره در این قسمت تکرار شده است.
بخش تگها (Tags) گوگل تگ منیجر
تگ را در مقاله قبل توضیح دادیم؛ برای پلتفرمهای مختلف همچون هاتجر، گوگل آنالیتیکس و … تگهای پیشفرضی وجود دارد که میتوان آنها را انتخاب کرد. چنانچه تگهای پیشفرض نیاز کاربر را پاسخ ندهد تگی به نام «Custom HTML» یا تگ سفارشی وجود دارد که میتوان کد تگ موردنظرتان را در این بخش وارد و سپس تگ را به وبسایت یا اپلیکیشن اضافه کنید. دکمهای با نام «New» برای ایجاد تگ در این صفحه نیز وجود دارد. به تصویر زیر نگاه کنید:
1- نام تگها در این بخش لیست شده است؛ برای هر تگ (حتی تگهای پیشفرض) میتوانید نام دلخواه خود را برای آن انتخاب کنید.
2- نوع تگها در این بخش لیست شده است، منظور از نوع تگ همان پلتفرمی است که با کمک آن دادهها را رهگیری و اندازهگیری میکنیم.
3- وضعیت فعال شدن تریگرها در این بخش لیست شده است. بهعنوانمثال منظور از تریگر «All Pages» آن است که تگ در تمامی صفحات وبسایت اجرا شود.
4- میتوان تگها و تریگرها را فولدر بندی کرد؛ این گزینه برای شرکتهای بزرگ که چندین تیم همزمان بر روی گوگل تگ منیجر کار میکنند مناسب است.
5- چنانچه واضح است زمان آخرین تغییرات را نمایش میدهد.
بخش تریگرها (Triggers) گوگل تگ منیجر
تریگر و کارکرد آن را در مقاله اصطلاحات رایج گوگل تگ منیجر توضیح دادیم. این بخش نیز همانند بخش قبلی یعنی تگها است و میتوان با کلیک بر روی دکمه «New» تریگر جدیدی تعریف کرد. به تصویر زیر دقت کنید:
1- همانند تگها، برای تریگرها هم میتوان نام دلخواهی انتخاب کرد؛ لیست تریگرها در این بخش نمایش داده میشود.
2- تریگرها چهار نوع (Type) مختلف دارند:
الف) بازدید صفحه (Page View)
ب) کلیک (Click)
ج) تعامل کاربر (User Engagement) و
د) سایر (Other)
انواع تریگرها بهصورت پیشفرض تعیین شدهاند. بهعنوانمثال تریگر About از نوع کلیک است و تنها بر روی لینکها (Just Links) فعال و اجرا میشود.
3- نکته جالب تریگرها امکان انتخاب فیلتر برای آنهاست؛ بهعنوانمثال برای تریگر About فیلتری بر روی URL تعریف شده است. این تریگر تنها زمانی فعال میشود که «عبارت تعریف شده در URL مثلا کلمه ثبت» در URL آمده باشد تا تریگر فعال شود.
4- این بخشها نیز مربوط به فولدر بندی، تعداد تگها و آخرین تغییرات است.
بخش متغیرها (Variables) گوگل تگ منیجر
متغیرها و انواع آنها را بهصورت تفصیلی در مقاله اصطلاحات رایج گوگل تگ منیجر توضیح دادهایم. این متغیرها به 2 دسته تقسیم میشوند:
الف) متغیرهای پیشفرض (Built-in Variables)
ب) متغیرهای تعریف شده توسط کاربر (User-Defined Variables)
به تصویر زیر نگاه کنید:
1- این بخش لیست متغیرهای اضافه شده را نشان میدهد. برای اضافه کردن متغیر جدید میتوان بر روی دکمه «Configure» کلیک کرد.
2- متغیرها همانند تریگرها انواعی دارند که نوع آن در این قسمت لیست شده است.
بخش فولدرها (Folders) گوگل تگ منیجر
گفتیم که از فولدرها برای سازماندهی تگها، تریگرها و متغیرها استفاده میشود و معمولاً برای کسبوکارهایی کاربرد دارد که چندین تیم بر روی گوگل تگ منیجر آن فعالیت دارند. چنانچه این فولدر بندی صورت نگرفته باشد تصویر زیر را در بخش فولدر گوگل تگ منیجر مشاهده خواهید کرد:
بخش قالبهای (Templates) گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر این امکان را فراهم آورده تا قالبی که برای یک تگ یا متغیر ایجاد کردهاید را بهصورت یک قالب آماده ذخیره کنید تا بعداً بتوانید بدون اعمال تنظیمات تکراری، از نسخه نهایی آن قالب برای متغیر و تگ جدیدتان استفاده کنید و آن را در گالری قالبهای گوگل تگ منیجر به اشتراک بگذارید. این گالری شامل قالبهای آماده است که سایر کاربران و خود گوگل آماده کرده است؛ برای دسترسی به آنها لازم است بر روی دکمه «Search Gallery» کلیک کرده و قالب دلخواه خودتان را انتخاب و از آن استفاده کنید.
آموزش بخش ورژن ها (GTM) Versions
اعمال تغییرات بر روی یک کنتینر به خاطر گستردگی اثرات آن بسیار مهم و حساس است. گوگل تگ منیجر برای جلوگیری از بروز اشتباه کاربر، تمام جزئیات اعمال شده بر روی تگها، تریگرها و متغیرها را بهصورت یک ورژن منتشر میکند. با این کار در هر زمان میتوانید ورژن جدید را منتشر کنید همچنین در صورت لزوم میتوان ورژن قبلی را از لیست ورژن ها فعال کرد. تصویر زیر را مشاهده کنید:
برای هر ورژن یک آی دی و شناسه، وضعیت، نام، تاریخ ایجاد، زمان انتشار و کسی که آن را منتشر کرده وجود دارد. با کلیک بر روی آیکون سه نقطه میتوان پیشنمایش هر کدام از ورژنها را مشاهده کرد و یا آن را به اشتراک گذاشت. همچنین میتوان نام آن را تغییر داد و یا خروجی آن را بهصورت فایل JSON ذخیره کرد.
بخش معرفی پنل گوگل تگ منیجر در اینجا به پایان رسید. مقاله بعدی به بخش مهم ادمین گوگل تگ منیجر خواهد پرداخت.