فرایند اضافه کردن تگ ها به وبسایت و مدیریت تگ ها توسط ابزار گوگل تگ منیجر به خوبی انجام میشود. با کمک گوگل تگ منیجر (Google Tag Manager) میزان وابستگی تیم توسعه بازار و کسانی که وبسایت را مدیریت میکنند به بخش IT و دولوپ تا حد زیادی برطرف میشود. همچنین با کمک این ابزار میتوان اطلاعات سفارشی شده خاصی را به گوگل آنالیتیکس ارسال کرد. در گوگل تگ منیجر بخشهای ویژهای وجود دارد که برای راحتی کار با آن باید اصطلاحات مربوط به هر قسمت را به خوبی شناخت. آنچه در ادامه میآید واژهنامه مهمترین عبارات گوگل تگ منیجر به ترتیب حروف لاتین است تا هنگام مواجهشدن با ابهام یا مشکلی به این فایل مراجعه کرده و به راحتی اصطلاح مورد نظرتان را پیدا کنید.
Account (حساب)
حساب گوگل تگ منیجر به منظور ذخیره کردن و مدیریت تمام تگ های به کار رفته در یک سازمان (Organization) طراحی شده است. حساب گوگل تگ منیجر در بالاترین سطح (Top-level) ساختار این پلتفرم جای میگیرد. هر حساب (یا فولدر) را میتوان برای مدیریت کردن تگ های یک وبسایت و یا چندین وبسایت (که متعلق به یک سازمان باشند) به کار برد.
Account Activity (فعالیت حساب)
بخش فعالیتهای صورت گرفته حساب، تغییرات انجام شده در سطوح دسترسی کاربران برای حساب و کنتینر (Container) حساب را نشان میدهد. در این بخش میتوان کنتینرهایی که ایجاد و یا حذف شدهاند را نیز دید. برای مشاهده این قسمت میتوانید به بخش All Accounts رفته و بر روی چرخ دنده تنظیمات کلیک کنید و سپس فعالیت حساب (Account Activity) را انتخاب کنید. همچنین در بخش All Account میتوان بر روی سه نقطه عمودی کلیک کرد و سپس به بخش فعالیت حساب رفت.
تنظیمات حساب (Account Settings)
در این بخش میتوان نام حسابهای گوگل تگ منیجر را ویرایش کرد، به اشتراک گذاری دادهها را مورد بازبینی قرار داد، احراز هویت دو مرحلهای را فعال کرد و حتی حسابهای گوگل تگ منیجر را حذف کرد. برای مشاهده تنظیمات حساب به بخش All accounts بروید، بر روی آیکون چرخ دندهای کلیک کرده و سپس تنظیمات حساب (Account Settings) را انتخاب کنید. همچنین میتوان در بخش All accounts بر روی سه نقطه عمودی کلیک کرده و سپس تنظیمات گوگل تگ منیجر را انتخاب کنید.
API (رابط برنامهنویسی کاربردی)
گوگل تگ منیجر API هایی را در اختیار شما قرار میدهد که میتوانید با کمک آنها یک سیستم مدیریت تگ را به وبسایت و اپلیکیشن های موبایل اضافه کنید و با برنامهنویسی گوگل تگ منیجر را مدیریت کنید (یعنی بدون نیاز به ورود به رابط وب). به عنوان مثال میتوانید از API های گوگل تگ منیجر بدون استفاده از رابط وب (Web Interface) برای ایجاد کنتینرهای جدید، تگ ها، تریگرها و … استفاده کنید.
Cleanup Tag (تگ مرتب شده)
با کمک ویژگی ترتیب دهی (Sequencing) در گوگل تگ منیجر، میتوان ترتیب فعال شدن تگ ها (Firing) را کنترل کرد. تگ مرتب شده به تگی اشاره دارد که بعد از فعال شدن تگ اصلی، فعال (fire) میشود.
Container (کانتینر)
کنتینرها در داخل هر حساب گوگل تگ منیجر ساخته میشوند و در بیشتر موارد برای ذخیره کردن و مدیریت تگ های هر وبسایت یک کنتینر ایجاد میشود. هر کنتینر گوگل تگ منیجر یک کد منحصربهفرد خود را داد. علاوه بر تگ ها، داخل هر کنتینر میتوان تریگرها و متغیرهای مورد نیازتان را ایجاد و مدیریت کنید. در هر حساب گوگل تگ منیجر میتوان یک یا چند کنتینر ایجاد کرد.
Container Activity (فعالیت کانتینر)
فعالیت کانتینر یا کنتینر امکان مشاهده تغییرات صورت گرفته سطح بالا (Top-level) در هر کنتینر گوگل تگ منیجر را فراهم میکند. در این بخش میتوان ورژن های مختلف کنتینرهای منتشر شده در وبسایت را مشاهده کرد. همچنین در بخش فعالیت کنتینر، میتوان به ورژن های مختلف همراه با جزئیات ریز تغییرات اعمال شده برای تگ ها، تریگرها و متغیرها دسترسی پیدا کرد. برای مشاهده فعالیت کنتینر در گوگل تگ منیجر ابتدا یک کنتینر را باز کنید سپس بخش Admin را انتخاب کرده و سپس به قسمت Container Activity در زیر مجموعه بخش Container بروید.
Container ID (آی دی کانتینر)
هر کنتینری که در گوگل تگ منیجر ساخته میشود یک آی دی مختص به خود را دارد. هر آی دی کنتینر با «GTM» شروع میشود و پس از خط تیره چندین عدد و حروف (همانند GTM-1A2B3c) میآید. آی دی کنتینر در کد گوگل تگ منیجر که بر روی وبسایت قرار داده شده، آمده است.
Container Snippet (قطعه کد کنتینر)
قطعه کد کنتینر یک کدی است که برای استفاده از گوگل تگ منیجر باید آن را به وبسایت اضافه کرد. مهمترین اجزای قطعه کد کنتینر شامل کدهای جاوا اسکریپتی است که باید به تمام صفحات وبسایت افزوده شود. قطعه کد کنتینر شامل آی دی منحصربهفرد کنتینر است. همراه با کد جاوا اسکریپتی، یک تگ iframe (تگ HTML) نیز وجود دارد تا بتوان تگ های غیر جاوا اسکریپتی را به وبسایت افزود.
Container Type (نوع کنتینر)
از گوگل تگ منیجر میتوان برای مدیریت تگ ها در وبسایت، محتوای AMP، اپلیکیشن های اندرویدی و اپلیکیشن های ios استفاده کرد. زمانی که یک کنتینر را در حساب گوگل تگ منیجر ایجاد میکنید از شما پرسیده میشود که تگ منیجر را برای کدام یک از موارد بالا میخواهید؛ منظور از انواع کنتینر این موضوع است.
Data Layer (لایه داده)
لایه داده شامل اطلاعاتی است که گوگل تگ منیجر از آن استفاده میکند. این اطلاعات در تگها، تریگرها و متغیرها استفاده میشود. گوگل تگ منیجر به طور خودکار لایه داده ایجاد میکند و به آن اطلاعات اضافه میکند. بهعنوانمثال چنانچه ویژگی رهگیری عمق اسکرول را فعال کنید گوگل تگ منیجر اطلاعاتی را در مورد رفتار اسکرول کاربران به لایه داده اضافه میکند.
Debug Console (کنسول اشکالزدایی)
بعد از آنکه حالت پیشنمایش (Preview Mode) را در گوگل تگ منیجر فعال کردید میتوانید وبسایتتان را در کنسول اشکالزدایی مشاهده کنید. Debug Console این امکان را فراهم میکند تا پیشنمایش کنتینر شامل تگ ها، متغیرها و … را ببینید.
Event (رویداد)
رویدادها اقدامات و فعالیتهای مختلفی هستند که گوگل تگ منیجر از آنها برای تصمیمگیری برای اینکه یک تریگر را باید فعال (Fire) کند یا نه، استفاده میکند. ایونت های پیشفرض گوگل تگ منیجر شامل بازدید صفحات (Page views)، DOM Ready و لاود کامل صفحه (Window Loaded) است. غیر از ایونت های پیشفرض، ایونت های درونی برای تریگرها (شامل ایونت های کلیک، ثبتنام فرم و …) و ایونت های سفارشی برای لایههای دادهایی میتوان منتشر کرد.
در نظر داشته باشید که ایونت گوگل تگ منیجر با ایونت گوگل آنالیتیکس متفاوت است. ایونت های گوگل آنالیتیکس دادهها را برای گزارشهای مختلف فراهم میکند حالآنکه ایونت های گوگل تگ منیجر تمام اقدامات و فعالیتهایی هستند که اتفاق میافتند (فارغ از اینکه برای گزارشها استفاده میشوند یا نه).
Exception (تریگر استثنا)
یک تریگر استثنا از اجرای یک تگ ممانعت میکند. تریگرهای استثنا بر هر تریگر فعال شونده ای ارجحیت دارد. به عنوان مثال اگر تریگر تمام صفحات (All Pages) و همچنین یک تریگر استثنا به تگی اضافه شود، چنانچه شرایط تعریف شده تریگر استثنا اتفاق افتاد، تگ فعال (Fire) نخواهد شد.
Export Container (خروجی گرفتن از کنتینر)
میتوان از یک کنتینر خروجی JSON گرفت. این ویژگی به شما اجازه میدهد تا یک بک آپ از ورژن یا فضای کاری (Workspace) بگیرید و بر روی کامپیوتر ذخیره کنید. خروجی کنتینر شامل تمام تنظیمات اعمال شده داخل گوگل تگ منیجر شامل تگ ها، تریگرها و متغیرها است. برای این کار ابتدا یک کنتینر را باز کنید سپس Admin را انتخاب کرده و بعد گزینه Export Container را فشار دهید. بعد از آن از شما میخواهد که یک ورژن یا فضای کاری برای خروجی گرفتن انتخاب کنید.
Folder (پوشه)
با کمک فولدر گوگل تگ منیجر میتوان تگ ها، تریگرها و متغیرها را سازماندهی کرد. میتوان همزمان یک تگ، تریگر و متغیر را به فولدری خاص اضافه کرد.
Google Tag Manager 360 (گوگل تگ منیجر 360)
این همان ورژن پولی گوگل تگ منیجر است. گوگل تگ منیجر 360 شامل فیچرها و امکانات مازاد همچون فضاهای کاری نامحدود (در نسخه غیر پولی گوگل تگ منیجر تنها میتوان 3 فضای کاری یا Workspace داشت)، جریان کاری تائید شده (Approval Workflows) و … است. نسخه پولی گوگل تگ منیجر همراه با پشتیبانی و موافقتنامه سطح خدمات (Service Level Agreement) بوده و برای ارائه راهکارهای سازمانی طراحی شده است.
Global Site Tag (gtag.js) (تگ گلوبال سایت)
تگ Global site ورژن کنونی تگ رهگیری گوگل است. از تگ گلوبال سایت برای ارسال دادهها به گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز و سایر محصولات گوگل به صورت همزمان استفاده میشود. چنانچه از گوگل تگ منیجر استفاده میکنید لازم است تا تگ گلوبال سایت را بر روی سایت جایگذاری کنید.
Import Container (وارد کردن کانتینرها)
با وارد کردن کنتینرها به گوگل تگ منیجر تمام تگ ها، تریگرها و متغیرها همراه با تنظیمات اعمال شده بر روی آنها در کنتینر اصلی که خروجی آن گرفته شده (Export Container)، وارد میشود. زمانی که یک کنتینر را به گوگل تگ منیجر وارد (Import) میکنید میتوان تگ ها، تریگرها و متغیرهای آن را با کنتینر موجود ادغام و یا با آن جایگزین کرد.
Malware Detection (شناسایی بدافزار)
گوگل تگ منیجر دارای سیستم داخلی حفاظت از بدافزار است. چنانچه بدافزاری در یک کنتینر تشخیص داده شود، تگهای آلوده شده اجرا (Fire) نخواهند شد و کنتینر آلوده با یک پرچم مشخص میشود.
Preview (پیش نمایش)
فعال کردن حالت پیش نمایش این اجازه را به شما میدهد تا تگها، متغیرها و مقادیر ذخیره شده که بر روی وبسایت اجرا شده (و اجرا نشدهاند) را مشاهده کنید. میتوان فضای کاری فعلی یا سایر ورژن های کنتینر (با انتخاب ورژن) را در حالت پیش نمایش مشاهده کرد. زمانی که بر روی پیش نمایش کلیک کردید پنجره یا تب جدیدی از مرورگر باز شده و وبسایتتان را در آن مشاهده میکنید. کنسول اشکال زدایی در قسمت پایین وبسایت قابل مشاهده است.
Regular Expression (عبارات باقاعده)
عبارات با قاعده یک روش پیشرفته تطبیق الگو به شمار میرود. عبارات باقاعده در تعیین شروط تریگر و متغیرهای جدول regex به کار میروند. اطلاعات بیشتر از عبارات باقاعده را در این لینک بخوانید.
Setup Tag (تگ راهاندازی)
میتوان از تگ ترتیب دهی در گوگل تگ منیجر برای کنترل و مدیریت ترتیب تگهای اجرا شده استفاده کرد. تگ راهاندازی (Setup Tag) به تگی اشاره دارد که قبل از تگ اصلی اجرا میشود.
Tag (تگ یا برچسب)
تگ یک قطعه کد جاوا اسکریپتی (جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی است) است که داخل روت سایت جایگذاری شده و از داخل پنل گوگل تگ منیجر مدیریت میشود (به محض اینکه کنتینر گوگل تگ منیجر منتشر شود). میتوان تگها را با کمک تمپلت های داخلی گوگل تگ منیجر و یا تگهای HTMLی سفارشی شده (Custom HTML tags) به کار برد.
Tag Firing Options (حالات اجرای تگ)
این ویژگی به شما اجازه میدهد تا تعداد دفعات اجرای تگها را مدیریت کنید. این حالات شامل «بدون محدودیت»، «یک بار به ازای هر رویداد» و «یک بار به ازای هر صفحه» هستند.
Tag Firing Priority (اولویت اجرای تگ)
این ویژگی برای تنظیم ترتیب و اولویت تگهای اجرا شده است. به صورت پیش فرض تمامی تگها دارای اولویت صفر هستند. تگهایی که دارای اولویت بالاتری هستند قبل از تگهای با اولویت کمتر، اجرا میشوند. زمانی که از ویژگی اولویتبندی تگها در گوگل تگ منیجر استفاده میکنید به خاطر داشته باشید که تمامی تگها به صورت همزمان اجرا نخواهند شد.
Tag Firing Schedule (برنامه زمانی اجرای تگ)
برای تکتک تگها میتوان تاریخ شروع و پایان (همراه با زمان دقیق) انتخاب کرد. برای این کار به بخش تنظیمات پیشرفته (Advanced Settings) در قسمت تنظیمات تگ (Tag Configuration) –یعنی ابتدا تگ را انتخاب کرده سپس تنظیمات پیشرفته نشان داده میشود- میرویم.
Tag Type (انواع تگ)
گوگل تگ منیجر این امکان را به شما میدهد تا بتوانید تعداد زیادی تگهای تحلیلی و تبلیغاتی را به وبسایتتان اضافه کنید. میتوانید از بین تعداد زیاد تمپلت های داخلی تگ دلخواه خود را در گوگل تگ منیجر انتخاب کنید؛ تمپلت های آماده فرایند تنظیمات تگها را بسیار ساده کرده است. همچنین میتوان با کمک تگ سفارشی (Custom HTML Tag) و گزینههای تگ تصاویر سفارشی (Custom Image Tag Options) تگهای مازادی را به گوگل تگ منیجر اضافه کرد.
Google Analytics – Universal Analytics (گوگل آنالیتیکس)
تگ گوگل آنالیتیکس امکان ارسال بازدید صفحات، رویدادها، تراکنشها، تعاملات شبکههای اجتماعی و زمانبندیهای سفارشی شده را به گوگل آنالیتیکس فراهم میکند. به محض اینکه نوع اقدامی که دوست دارید به گوگل آنالیتیکس ارسال کنید را انتخاب کردید میتوانید تنظیمات تگ را مشخص کنید.
Google Ads Conversion Tracking (رهگیری تبدیل گوگل ادز)
تگ رهگیری تبدیل و کانورژن گوگل ادز امکان ارسال دادههای مربوط به کانورژن به گوگل ادز را فراهم میکند. برای اینکار لازم است آی دی کانورژن (Conversion ID) و برچسب کانورژن (Conversion Label) را از کانورژن وبسایتی که تنظیمات آن را در حساب گوگل ادز انجام دادهاید، وارد کنید.
Google Ads Remarketing (بازاریابی مجدد گوگل ادز)
با اضافه کردن تگ بازاریابی مجدد گوگل ادز میتوان افراد را به لیستهای مخاطبان بازاریابی مجدد داخل گوگل ادز اضافه کرد. شما باید آی دی کانورژن را از لیست مخاطبان فعلی به تگ اضافه کنید.
Floodlight Counter (پیشخوان فلودلایت)
تگ پیشخوان فلودلایت (فلودلایت در لغت به معنای نورافکن است) برای ارسال داده به پلتفرم مارکتینگ گوگل همچون تبلیغات جستجو 360 (Search Ads 360) استفاده میشود.
Floodlight Sales (فروش فلودلایت)
تگ فروش فلودلایت برای ارسال دادههای خرید به پلتفرم مارکتینگ گوگل استفاده میشود.
Conversion Linker (لینک دهنده تبدیل)
تگ لینک دهنده کانورژن برای بهبود دقت رصد و رهگیری کمپینهای گوگل ادز به کار میرود. چنانچه از تگ رهگیری کانورژن گوگل ادز یا تگ بازاریابی مجدد تبلیغات گوگل استفاده میکنید، توصیه میشود تگ لینک دهنده کانورژن گوگل ادز را نیز به کار گیرید.
Google Optimize (گوگل اپتمایز)
با کمک گوگل تگ منیجر میتوان برنامه گوگل اپتمایز را نیز به سایت اضافه کرد. با کمک گوگل اپتمایز میتوان بر روی وبسایت آزمایش انجام داد و دادههای تجارب شخصیسازیشده را جمعآوری کرد. چنانچه با کمک گوگل تگ منیجر، گوگل اپتمایز را نصب کردهاید توصیه میشود قطعه کد anti-flicker (همچنین قطعه کد مخفی صفحه – Page Hiding Snippet – نیز نامیده میشود) را نیز مستقیماً به وبسایت اضافه کنید. این قطعه کد کمک میکند تا کاربران قبل از مشاهده تغییرات، محتوای اصلی را نبینند.
Custom HTML (تگ HTML سفارشی شده)
چنانچه میخواهید تگی را به گوگل تگ منیجر اضافه کنید – یا هر قطعه کد جاوا اسکریپتی – که در لیست تمپلت های آماده وجود ندارد میتوان از تگ HTML سفارشی شده در گوگل تگ منیجر استفاده کرد. به عنوان مثال اگر میخواهید ابزار تحلیلی پیکسل فیسبوک (Facebook Pixel) را به سایت اضافه کنید میتوانید از تگ کاستوم HTML استفاده کنید.
Custom Image (تصویر سفارشی شده)
میتوان یک تگ تصویر- محور را با کمک تگ تصویر سفارشی به وبسایت اضافه کرد. به عنوان مثال چنانچه تگی دارید که شامل ورژن noscript (نوعی تگ در HTML) است لازم است به عنوان تگ تصویر سفارشی شده (Custom Image) به گوگل تگ منیجر اضافه شود.
Other Tag Templates (سایر تمپلت های تگ در گوگل تگ منیجر)
گوگل تگ منیجر با ارائه تمپلت ها فرایند مدیریت تگها شامل تگهایی که از سایر پلتفرمها باید پیادهسازی کرد، را ساده کرده است. گوگل بهطور مستقیم با این پلتفرمها کار میکند تا اعتبار تمپلت های تگها را تست و اعتبار سنجی کند. قالبها و تمپلت های تگها شامل موارد زیر است:
-
- AdRoll
- ClickTale
- Crazy Egg
- Google Trusted Stores
- Hotjar
- Bing Ads
- Mouseflow
- Perfect Audience
- Shareaholic
Tag sequencing (ترتیب دهی تگ)
میتوان تنظیمات گوگل تگ منیجر را به نحوی انجام داد که تگی را قبل یا بعد از تگی خاص اجرا کرد. به عنوان مثال تگی دارید که کار کردن درستِ آن به تگی دیگر وابسته است مثل تگ کانورژن پیکسل فیسبوک (Facebook conversion pixel) که با یک تگ پیکسل محور فیسبوک (Facebook base pixel) به کار میرود. زمانی که از ویژگی ترتیب دهی تگها در گوگل تگ منیجر استفاده میکنید همیشه به خاطر داشته باشید که تمامی تگها حتی آنهایی که در حالت ترتیب دهی تعریف میشوند به صورت همزمان اجرا نخواهند شد. چنانچه تگی به یک تگ دیگر وابسته باشد باید حالت (اجرا نکن اگر تگ کار نکرد یا متوقف شد – Don’t fire… if the tag fails or is paused ) را فعال کرد.
Trash Can (سطل زباله)
زمانی که یک کنتینر گوگل تگ منیجر یا یک حساب را حذف میکنید به سطل زباله منتقل میشود. کنتینرها و حسابها تا حداکثر 30 روز قابلیت بازیابی دارند.
Trigger (تریگر یا ماشه)
یک تریگر به شما اجازه میدهد تا زمانی که یک تگ باید فعال شود (یا اجرا نشود) را کنترل و مدیریت کنید. گوگل تگ منیجر یک تریگر پیش فرض به نام تمام صفحات «All Pages» دارد که در تمامی صفحاتی که شامل قطعه کد کنتینر است تگ را اجرا میکند. اضافه کردن چندین تریگر به یک تگ به معنای آن است که هر کدام از تریگرها قادر خواهند بود تگ را اجرا کنند. از تریگرها میتوان برای اجرا / فعال نشدن یک تگ نیز استفاده کرد.
غیر از تریگر پیش فرض تمام صفحات، میتوان تریگرهای سفارشی سازی شده را با استفاده از انواع تریگرهای زیر ایجاد کرد:
Page View (بازدید صفحه)
تریگرهای بازدید صفحه این اجازه را میدهد تا تریگرهایی را بر اساس صفحهای که افراد در وبسایت شما مشاهده میکنند ایجاد کنید. تریگرهای بازدید صفحات شامل موارد زیر است:
Dom Ready
با کمک تریگر Dom Ready میتوان یک تگ را پس از آنکه کدهای HTML بارگذاری شد، اجرا کرد. این تریگر زمانی کاربردی است که دارای تگهایی باشید که به دادههایی که شامل DOM یا مدل شی گرای سند (Document Object Model) است وابسته باشد؛ مثلا زمانی که اجرای یک تگ به بارگذاری تگ HTML خاصی نیاز داشته باشد.
Page View (بازدید صفحه)
با استفاده از تریگر بازدید صفحه میتوان یک تگی را به محض بارگذاری و لاود صفحه اجرا کرد.
Window Loaded (بارگذاری کامل صفحه)
تریگر بارگذاری کامل صفحه این اجازه را میدهد تا تگی را به محض لاود و بارگذاری کامل صفحه (شامل لاود شدن تصاویر، اسکریپت ها و سایر منابع موجود در صفحه) اجرا و فعال کرد.
Click (کلیک)
تریگرهای کلیک این امکان را فراهم میآورند تا تریگرهایی با ماهیت اینکه کاربر بر روی چه محتوایی از سایت کلیک کرده، ایجاد کرد. برای استفاده از قیود و شروط همراه با تریگرهای کلیک، لازم است متغیرهای از پیش تعیین شده (یعنی Built-in Variables) را فعال کرده باشید.
All elements (تمام المانها یا همه عناصر)
تریگر تمام المانها (all elements) یک تگ را با هر گونه کلیکی فعال و اجرا میکند. به صورت پیشفرض این تریگر بر روی تمام کلیکها (all clicks) تنظیم شده است. هر چند میتوان با انتخاب گزینه برخی از کلیکها (some clicks) و سپس تعریف شرط مورد نظرتان (یعنی conditions) تریگر را به کلیکهای خاصی محدود کرد. بهعنوانمثال اگر متغیر کلاسهای کلیک (click classes variable) فعال شده باشد میتوانید شروطی را تعیین کنید که تنها زمانی به تریگر اجازه فعال شدن میدهد که بر روی یک المان -که با کمک کلاسهای css تعریف کردهاید- کلیک شده باشد.
Just Links (فقط لینکها)
تریگر مختص به لینکها (Just links) همانند تریگر تمام المانها است که در بالا توضیح دادیم. تنها تفاوت آن است که فقط کلیکهایی که بر روی لینکهای داخل یک صفحه شده باشد را به حساب میآورد. بهعنوانمثال کلیک بر روی <a href=”https://www.example.com”>example.com</a>. تریگر مختص به لینکها برای لینکهای داخلی و خارجی وب سایت کارایی دارد.
User Engagement (تعامل کاربر یا اینگیجمنت)
تریگرهای مختصِ تعامل کاربر، امکان فعال شدن تگها را با توجه به اقدامات خاصی که کاربران بر روی وب سایت انجام میدهند فراهم میآورد. تریگرهای تعامل کاربران شامل:
Element Visibility (مشاهده المان)
تریگر مشاهده المان (element visibility) امکان فعال شدن تگ در هنگامی که المانهای خاصی از یک صفحه در مرورگر کاربر قابل مشاهده و قابلرؤیت باشند را فراهم میکند. المانها زمانی قابل مشاهده هستند که یک صفحه بارگذاری یا لاود شود، زمانی که اسکرول شود، زمانی که بر روی تبهای مرورگر کلیک میشود یا زمانی که محتوا در صفحه مرورگر مشاهده شود. برای تریگر مشاهده المانها میتوان شروطی را تعریف کرد این شروط شامل موارد زیر هستند: چند بار تریگر باید تگ را اجرا کند، حداقل درصدی از المان که باید قابل مشاهده باشد و حداقل مدتزمانی که المان قابل مشاهده است.
Form Submission (تکمیل فرم)
با کمک تریگر ارسال و تکمیل فرم (form submission) یک تگ زمانی اجرا و فعال میشود که فرم وب سایت تکمیل شده باشد. به صورت پیش فرض تریگر بر روی تمامی فرمها (all forms) اجرا میشود. هر چند میتوان شروطی را تعریف کرد که تگ تنها بر روی فرمی خاص فعال شود.
Scroll Depth (عمق اسکرول)
تریگر عمق صفحه زمانی تگ را فعال میکند که کاربر محتوای صفحه را اسکرول کند. این تریگر را میتوان برای اسکرول افقی و عمودی صفحه به کار برد. همچنین میتوان تریگر را با توجه به درصد و یا تعداد پیکسلی که صفحه اسکرول شده باشد تنظیم کرد.
YouTube Video (ویدئو یوتیوب)
تریگر ویدئو یوتیوب زمانی یک تگ را فعال میکند که کاربری با ویدئوی یوتیوب که در صفحه وب سایت جاگذاری شده، تعامل کند.
Other Triggers (سایر تریگرها)
سایر تریگرهایی که میتوان در گوگل تگ منیجر تنظیم و سفارشی سازی کرد به شرح زیر است:
Custom Event (رویداد سفارشی)
از تریگر ایونت یا رویداد سفارشی (custom event) زمانی میتوان استفاده کرد که سایر متغیرهای از پیش تعریف شده نتوانند نیاز شما را برآورده سازند. بهعنوانمثال اگر بخواهید با کمک اجرای یک تگ ثبت نام افراد در وب سایت را رصد کنید (و سایر تریگرها در اینجا به کار نیایند) آن موقع میتوانید از تریگر سفارشی استفاده کنید.
History Change (تاریخچه تغییرات)
تریگر تاریخچه تغییرات زمانی یک تگ را فعال میکند که بخشهایی از URL تغییر کند. بهعنوانمثال زمانی که کاربر از صفحه https://www.example.com به صفحه https://www.example.com#about برود (توجه داشته باشید #about بخشی از محتوای داخل همان صفحه را نشان میدهد و نه یک صفحه دیگر را). به همین دلیل معمولاً از تریگر تاریخچه تغییرات برای وبسایتها و اپلیکیشن های تکصفحهای استفاده میشود.
JavaScript Error (خطای جاوا اسکریپت)
تریگر خطای جاوا اسکریپت زمانی یک تگ را فعال میکند که در کدهای جاوا اسکریپت وب سایت خطایی رخ دهد.
Timer (تایمر یا زمانسنج)
تریگر تایمر زمانی یک تگ را فعال میکند که کاربر مدتزمانی مشخصی را بر روی یک صفحه از وب سایت وقت گذرانده باشد. میتوان مدتزمانی تایمر (با میلیثانیه)، تعداد دفعات فعال شدن آن و حتی با کمک شروط تریگر آن را تنها برای صفحات و ایونت های خاصی تنظیم کرد.
Variable (متغیر)
یک متغیر محفظه و فضایی برای نگهداری (نگهدارنده یا placeholder) اطلاعات است. اطلاعات موجود در یک متغیر ممکن است در تگها و تریگرها استفاده شود. بهعنوانمثال ممکن است بخواهیم تریگری را ایجاد کنیم که تگ را تنها بر روی یک صفحه از وب سایت فعال کند. در اینجا میتوانیم از متغیر مسیر صفحه (Page Path) استفاده کنیم تا بررسی کنیم صفحهای که کاربر مشاهده کرده است آیا صفحه مورد نظر ما بوده است؟ زمانی که متغیر با صفحه ما همخوانی داشته باشد تگ فعال و اجرا میشود. گوگل تگ منیجر دارای متغیرهای از پیش تعیین شده (Built-in Variables) است که به راحتی داخل هر کنتینر فعال میشود، همچنین امکان ایجاد متغیرهای سفارشی نیز وجود دارد.
Pages Variables (متغیرهای صفحات)
متغیرهای صفحات امکان دسترسی به اطلاعاتی در مورد صفحاتی که کاربر مشاهده کرده (شامل صفحاتی که قبل از صفحه فعلی نیز مشاهده کرده باشد) را فراهم میکند. این متغیرها معمولاً برای فعال کردن تگها بر روی صفحاتی خاص و یا جلوگیری از فعال شدن تگها در صفحاتی خاص به کار میروند.
Page URL Variable (متغیر آدرس صفحه)
اطلاعات مربوط به URL کامل صفحهای که کاربر مشاهده میکند را ارائه میدهد. مثلا آدرس https://www.example.com/page?Query=true.
Page Hostname Variable (متغیر نام سرور صفحه)
این متغیر نام دامنه صفحهای که کاربر مشاهده میکند را ارائه میدهد. مثلا آدرس www.example.com.
Page Path Variable (متغیر مسیر صفحه)
این متغیر صفحهای که کاربر مشاهده میکند را نشان میدهد. بهعنوانمثال؛ /Page
نکته: متغیر مسیر صفحه شامل پارامترهای عبارات سرچ شده نیست (یعنی ?Query=true) یا قطعهها – Fragments (یعنی #anchor-link).
REFERRER
این متغیر URL کامل صفحهای که کاربر قبل از صفحه فعلی مشاهده کرده را ارائه میدهد. مثلا https://www.example.com/about.
Utilities
متغیرهای از پیش تعیین شده utilities گسترهای از گزینهها برای دسترسی به مقادیری که میتوان در تگها و تریگرها استفاده کرد، را فراهم میآورد.
Event (ایونت یا رویداد)
اجازه دسترسی به نام ایونت های لایه داده را فراهم میکند.
Environment Name (نام محیط)
اجازه دسترسی به نام محیط فعلی که به صورت دستی وارد شده را فراهم میکند.
Container ID (شناسه کنتینر)
اجازه دسترسی به شناسه کنتینر گوگل تگ منیجر را فراهم میکند.
Container Version (ورژن کنتینر)
اجازه دسترسی به شماره ورژن کنتینر را فراهم میآورد.
Random Number (شماره تصادفی)
شمارههای تصادفی و رندم را ارائه میدهد که میتوان از آن برای تگها و تریگرها استفاده کرد.
HTML ID (شناسه HTML)
جزئیاتی را در مورد تگهای HTML سفارشیشده که فعالشدهاند (یا نتوانستهاند فعال شوند) را ارائه میدهد.
Errors (خطاها)
متغیرهای از پیش تعیین شده مختص به خطا، جزئیاتی در مورد خطاهای جاوا اسکریپت که در وب سایت رخ میدهد را ارائه میدهد.
Error Message (پیام خطا)
اجازه دسترسی به جزئیات خطاهای جاوا اسکریپت را فراهم میکند.
Error URL (URL خطا)
این متغیر آدرس صفحهای که خطا در آن رخ داده را نشان میدهد.
Error Line (خط خطا)
پشت پرده سایتها مجموعه کدهای HTML، CSS، JS و … هستند که به صورت ردیفی (خطی) شمارهگذاری شدهاند. برای مشاهده این کدها میتوانید در صفحه وب سایت راست کلیک کرده و بر روی گزینه View Page Source کلیک کنید. متغیر Error Line شماره ردیف و خطی که خطا در آن رخ داده است را نشان میدهد.
Debug Mode (حالت اشکالزدایی)
اگر کنتینر در حالت پیشنمایش باشد این متغیر کلمه «True» را نشان میدهد و چنانچه در این حالت نباشد کلمه «False» را برمیگرداند.
Clicks (کلیکها)
متغیرهای از پیش تعیین شده کلیک، جزئیاتی از اینکه کاربران بر روی چه المانهایی در صفحه (صفحهای که مشاهده میکنند) کلیک میکنند را نشان میدهد.
Click Element (المان کلیک)
امکان دسترسی به مقدار gtm.element کلیک در لایه داده را فراهم میآورد.
Click Classes (کلاسهای کلیک)
امکان دسترسی به کلاسهای CSS المانهایی که بر روی آن کلیک شده است را فراهم میآورد.
Click ID (شناسه کلیک)
این متغیر شناسه المانی که در بر روی آن کلیک شده است را نشان میدهد.
Click Target (تارگت کلیک)
این متغیر تارگت و هدف URL لینکی که بر روی آن کلیک شده را نشان میدهد.
Click Text (متن کلیک)
این متغیر امکان دسترسی به مقدار gtm.elementtext در لایه داده تگ منیجر را فراهم میآورد.
Form Variables (متغیرهای فرم)
متغیرهای از پیش تعیین شده فرم جزئیاتی در مورد تکمیل فرمها را نشان میدهد.
Form Element (المان فرم)
امکان دسترسی به مقدار gtm.element فرم در لایه داده را فراهم میآورد.
Form Classes (کلاسهای فرم)
امکان دسترسی به کلاسهای CSS فرم را فراهم میآورد.
Form ID (شناسه فرم)
امکان دسترسی به شناسه فرم را فراهم میآورد.
Form Target (تارگت فرم)
امکان دسترسی به مقدار gtm.elementtarget فرم در لایه داده را فراهم میآورد.
Form URL (URL فرم)
امکان دسترسی به مقادیر gtm.elementurl فرم در لایه داده را فراهم میآورد.
Form Text (متن فرم)
امکان دسترسی به مقدار gtm.elememttext فرم در لایه داده را فراهم میآورد.
Videos Variables (متغیرهای ویدئو)
متغیرهای از پیش تعیین شده ویدئو این بستر را فراهم میکند تا اطلاعات مربوط به افرادی که ویدئوهای یوتیوب جاگذاری شده در وب سایت شما را مشاهده میکنند، گردآوری کنید.
Video Provider (ارائهدهنده ویدئو)
امکان دسترسی به نام پلتفرمی که ویدئو (مثل یوتیوب) در آن منتشر شده را فراهم میآورد.
Video Status (وضعیت ویدئو)
امکان دسترسی به وضعیت ویدئو را فراهم میآورد. بهعنوانمثال پخش کردن (Play)، متوقف کردن (Pause) و مشاهده کامل (Completed) را نشان میدهد.
Video URL (URL ویدئو)
امکان دسترسی به URL ویدئوی جاگذاری شده در صفحه وب سایت را فراهم میکند. بهعنوانمثال https://www.youtube.com/watch?V=xgxbhu9-fwc.
Video Title (عنوان ویدئو)
امکان دسترسی به عنوان ویدئوی جاگذاری شده در صفحه وب سایت را فراهم میکند.
Video Duration (مدتزمان ویدئو)
امکان دسترسی به تمام مدتزمان ویدئو به صورت ثانیهای را فراهم میآورد.
Video Current Time (مدتزمان ویدئو فعلی)
دسترسی به مدتزمان فعلی به صورت ثانیهای را فراهم میکند.
Video Percent (درصد ویدئو)
امکان دسترسی به درصد پخش ویدئو (مثلا 25، 50، 75 و 100) را فراهم میآورد.
Video visible (قابلیت مشاهده ویدئو)
امکان دسترسی به جزئیاتی از قابلیت رؤیت و مشاهده ویدئو در مرورگر کاربر را فراهم میآورد.
Scrolling (اسکرول کردن)
متغیرهای از پیش تعیین شده اسکرول امکان دسترسی به اطلاعاتی از چگونگی اسکرول محتوای وب سایت توسط کاربران فراهم میآورد.
Scroll Depth Threshold (آستانه عمق اسکرول)
مقداری را با توجه به میزان اسکرول صفحهنمایش میدهد. زمانی که رهگیری به صورت درصدی باشد مقدار متغیر بین 0 تا 100 درصد قرار میگیرد و زمانی که به صورت پیکسلی باشد مقدار پیکسل اسکرول شده را نشان میدهد.
Scroll Depth Units (واحدهای عمق اسکرول)
بسته به تنظیمات تریگر، مقادیری از درصد و پیکسل را نشان میدهد.
Scroll Direction (جهت اسکرول)
بسته به تنظیمات تریگر و اینکه کاربر به چه شکل اسکرول کرده، مقادیر افقی و عمودی اسکرول را نشان میدهد.
Visibility Variables (متغیرهای قابلرؤیت)
متغیرهای از پیش تعیین شده قابلیت رؤیت، امکان دسترسی به اطلاعاتی از قابلیت رؤیت و مشاهده المانهایی بر روی سایت را فراهم میآورد.
Percent Visible (درصد قابل مشاهده)
مقادیری را با توجه به میزان مشاهده المانهای صفحات نشان میدهد. مقادیر متغیر بین 0 تا 100 درصد است.
On-Screen Duration (مدتزمان فعالیت در صفحه)
تعداد میلیثانیههایی که المانها در صفحات قابلرؤیت بودهاند را نشان میدهد.
Version (نسخه یا ورژن)
گوگل تگ منیجر تاریخچه تمام تغییرات شکل گرفته در کنتینر را ذخیره میکند. چنانچه مشکلی برای یک ورژن رخ دهد شما میتوانید ورژن قبلی را فعال کنید. برای دسترسی به ورژن ها، یک کنتینر را باز کرده و ورژن ها (versions) را انتخاب کنید. یک ورژن شامل تمام جزئیات وارد شده به صورت دستی همراه با تغییرات، تگهای فعلی، تریگرها و متغیرها است.
Workspace (فضای کاری)
امکان کار کردن تیمهای مختلف بر روی ورژن های مختلف کنتینر گوگل تگ منیجر را به صورت همزمان فراهم میآورد. زمانی که یک فضای کاری آپدیت میشود نوتیفیکیشن آن ظاهر خواهد شد، لازم است تمام تداخلات و تعارضهای بین فضاهای کاری بررسی و مشکل آن حل شود.
Zones
Zones (ترجمه لغوی نواحی) از ویژگیهای نسخه پولی گوگل تگ منیجر است که گوگل تگ منیجر 360 نامیده میشود. Zones این امکان را فراهم میآورد تا کنتینرهای دیگر را به کنتینر اصلی لینک کنید و با این کار امکان فعال شدن تگها مازاد فراهم میشود. این ویژگی مختص وبسایتهایی با مقیاس بزرگ است که در آن چندین تیم تگهای مختلف را مدیریت میکنند.