گوگل تگ منیجر ابزاری قدرتمند برای رصد و اندازهگیری عملکرد سایت و اپلیکیشن است. همانند سایر پلتفرمها در گوگل تگ منیجر نیز بخشی با عنوان ادمین (Admin) وجود دارد که برای مدیریت حسابها و نیز تغییرات مدنظر قرار داده شده که در این مقاله بهصورت تصویری تمام بخشهای آن را بررسی میکنیم.
ادمین گوگل تگ منیجر
بخش ادمین گوگل تگ منیجر از 2 قسمت تشکیل شده است: قسمت حساب (Account) و قسمت کنتینر (Container). به تصویر زیر دقت کنید:
1- با کلیک بر روی علامت + پنجره ایجاد حساب جدید (Create New Account) باز میشود. نحوه ایجاد حساب را در بخش چگونگی نصب گوگل تگ منیجر بهصورت تصویری آموزش دادهایم چنانچه با نحوه ایجاد حساب گوگل تگ منیجر آشنا نیست به این مقاله مراجعه کنید.
2- این اعداد و حروف آی دی کنتینر گوگل تگ منیجر است. در مقاله اصطلاحات گوگل تگ منیجر گفتیم که هر کنتینر یک آی دی کنتینر دارد که در کد گوگل تگ منیجر که بر روی وبسایت قرار داده شده نیز آمده است.
3- کلیک بر روی علامت + این بخش پنجره ایجاد کنتینر جدید را باز میکند. تمامی تگها، تریگرها و متغیرهایی که تعریف میکنید در یک ظرفی به نام کنتینر ذخیره میشوند. به خاطر داشته باشید هر شرکت یک حساب ایجاد میکند اما ممکن است چندین سایت داشته باشد؛ پس لازم است برای هر سایت یا اپلیکیشن یک کنتینر ایجاد شود. به تصویر زیر دقت کنید:
با تکمیل موارد خواسته شده بالا و کلیک بر روی دکمه ایجاد (Create) گوگل تگ منیجر تکه کدهای جاوا اسکریپتی را به ما نشان میدهد که باید بخشی را در head سایت و بخشی دیگر را در قسمت Body سایت جاگذاری کنیم و سپس بررسی کنیم که آیا نصب به درستی انجام شده است یا خیر. چون تمامی مراحل گفته شده را در این مقاله تشریح کردهایم (در مقاله بخش ایجاد حساب و تنظیمات کنتینر با هم بوده لذا آموزش داده شده برای ایجاد کنتینر بهصورت جداگانه نیز صادق است) از توضیح دوباره آن خودداری میکنیم.
تنظیمات حساب GTM (Account Settings)
در بخش تنظیمات حساب گوگل تگ منیجر است که میتوانید نام حساب را تغییر دهید. آی دی حساب گوگل تگ منیجر نیز در این بخش قابلدسترس است اما نمیتوان تغییری در آن ایجاد کرد.
چنانچه بخواهید حساب گوگل تگ منیجر را حذف کنید میتوانید از این قسمت اقدام کنید؛ لازم است بر روی سه نقطه عمودی گوشه بالا سمت راست کلیک کرده و دکمه حذف (Delete) را بفشارید. به تصویر زیر دقت کنید:
در بخش کشور (Country) کشوری که هنگام نصب گوگل تگ منیجر انتخاب کردهاید نمایش داده میشود. دو گزینه، زیر این قسمت وجود دارد:
1- به اشتراک گذاری دادههای سایت به صورتی که اطلاعات سایت شما نمایش داده نخواهد شد. این اطلاعات برای بخش الگوبرداری (Benchmarking) است که از گوگل آنالیتیکس قابلدسترس است و در آن شرکت میتواند عملکرد خود را با شرکتهایی که هماندازه و در یک حوزه مشابه فعالیت میکنند، مقایسه کند تا بتواند نقاط ضعف و قوت سایت و همچنین تبلیغات آنلاین را مشخص و در بهبود آن تلاش کند. چنانچه به این موضوع علاقه دارید پیشنهاد میکنیم بخش بنچمارکینگ مقاله مخاطبان گوگل آنالیتیکس را مطالعه کنید.
2- فعال سازی ورود دو مرحله ای برای انجام عملیاتی خاص همچون تنظیمات بخش کاربران یا ویرایش کدهای جاوا اسکریپتی یا تگ کاستوم HTML در گوگل تگ منیجر طراحی شده است.
بقیه موارد مربوط به قبول قوانین و مقررات همچون GDPR و CCPA است که در مقاله نصب گوگل تگ منیجر به توضیح آنها پرداختهایم.
فعالیت حساب GTM (Account Activity)
این بخش تمامی فعالیتهایی که بر روی حساب و کنتینر از زمان ایجاد حساب گوگل تگ منیجر انجام شده را نمایش میدهد. اطلاعاتی که در این بخش ارائه شده شامل ایمیل کاربر، فعالیت انجام شده (حذف، اضافه و …)، نوع تغییرات، نام کاربر و زمان ایجاد تغییرات بوده است. تصویر زیر جزئیات این بخش را نمایش میدهد:
حذف و اضافه کردن کاربر به حساب GTM (User Permission)
چنانچه بخواهید به کاربری اجازه دسترسی (Account Permission) به گوگل تگ منیجر را صادر کنید باید از بخش دسترسی حساب گوگل تگ منیجر این کار را انجام دهید. به تصویر زیر نگاه کنید:
برای افزودن کاربر جدید به حساب گوگل تگ منیجر باید بر روی علامت + آبی رنگ کلیک کرد. گوگل تگ منیجر امکان افزودن کاربر بهصورت تکی و بهصورت گروهی را فراهم آورده است. برای افزودن کاربران گروهی لازم است حساب سازمان (Organization) ایجاد کرده باشید و اکانت گوگل تگ منیجر را به آن لینک دهید که برای شرکتهای بزرگ که دارای چندین سایت و اپلیکیشن و چندین تیم جداگانه هستند مناسب است.
همانطور که گفته شد برای افزودن یک کاربر بر روی دکمه + آبی رنگ کلیک کرده و سپس بر روی Add Users کلیک میکنیم. تصویر زیر نمایش داده میشود:
1- آدرس ایمیل کاربر موردنظر را وارد میکنیم.
2- سطح دسترسی کاربر به گوگل تگ منیجر را در این بخش مشخص میکنیم: چهار سطح در گوگل تگ منیجر تعریف شده است:
الف) انتشار (Publish): کاربر میتواند کنتینر مورد نیاز خود را ایجاد و منتشر کند
ب) تائید (Approve): کاربر میتواند کنتینر ایجاد کند
ج) ویرایش (Edit): کاربر میتواند فضای کاری (Workspace) و تگها، تریگرها و متغیرها را ویرایش کند اما نمیتواند اجازه دسترسی به کاربران دیگر را ویرایش کند
د) خواندن (Read): کاربر میتواند تنها تگها، تریگرها و متغیرها را مشاهده کند
پس از پایان تنظیمات و ویرایش موردنظر میتوان بر روی دکمه دعوت (Invite) کلیک کرد تا مجوز دسترسی به حساب گوگل تگ منیجر برای کاربر ایمیل شود.
کاربرانی که به حساب گوگل تگ منیجر افزوده میشوند میتوانند یکی از سه نقش زیر را داشته باشند:
1- سرپرست (Administrator): که میتواند کنتینر جدید ایجاد کند و سطح دسترسی کاربران را برای حساب و همچنین کنتینرها ویرایش کند
2- کاربر (User): که میتواند اطلاعات پایهای حساب را مشاهده کند
3- ادمین کاربر سازمان (Org User Admin): این کاربر سرپرست حساب سازمانی است و بالاترین رده به حساب میآید که میتواند ببینید چه کاربری چه سطح از دسترسی دارد و میتواند هر کدام از کاربران و ادمینها را حذف کند
برای حذف کاربر از حساب گوگل تگ منیجر نیز بر روی سه نقطه عمودی که در انتهای ردیف نام هر کاربر آمده کلیک میکنیم و دکمه Remove User را میزنیم.
تنظیمات کنتینر (Container Settings) GTM
در بخش تنظیمات کنتینر میتوان نام کنتینر را ویرایش کرد. پلتفرم هدف (Target Platform) یعنی همان بخشی که بین وبسایت، اپلیکیشن و … وبسایت را انتخاب کردیم نیز در این بخش نمایش داده میشود اما قابلیت ویرایش ندارد. از این بخش نیز میتوان با کلیک بر روی سه نقطه عمودی بالای صفحه سمت راست کنتینر را حذف کرد.
فعالیت کنتینر GTM (Container Activity)
فعالیت کنتینر همانند بخش فعالیت اکانت است که در بالا توضیح دادیم، با این تفاوت که فقط فعالیتهای بخش کنتینر را نمایش میدهد.
دسترسی کنتینر GTM (Container Permission)
مدیریت کاربران (User Management) بخش کنتینر کامل شبیه به بخش مدیریت کاربران بخش حساب است که در بالا توضیح دادیم با این تفاوت که کاربران بخش کنتینر را میتوانیم ویرایش یا حذف و اضافه کنیم و نه کاربران بخش اکانت را.
کد گوگل تگ منیجر (Install Google Tag Manager)
چنانچه به قطعه کد جاوا اسکریپتی که برای نصب گوگل تگ منیجر از آن استفاده کردهاید نیاز داشته باشید میتوانید با کلیک بر روی این بخش آن را مشاهده کنید، گوگل تگ منیجر در این بخش آن را به شما نشان میدهد.
واردکردن فایل کنتینر (Import Container)
چنانچه بخواهید فایلی که از یک کنتینر دیگر خروجی گرفتهاید را در کنتینر این حساب آپلود کنید باید به این بخش گوگل تگ منیجر وارد شوید. تگ منیجر بخشی را برای اضافه کردن کنتینر در یک کنتینر جدید و یا جایگزین کردن آن با کنتینر موجود همانند تصویر زیر قرار داده است:
خروجی گرفتن از کنتینر (Export Container)
چنانچه بخواهید از یک کنتینر یا ورژن گوگل تگ منیجر خروجی بگیرید میتوانید از این قسمت اقدام کنید؛ گوگل تگ منیجر این خروجی را در قالب فایل JSON ارائه میدهد.
لینک حسابهای خارجی GTM (External Account Links)
در این بخش میتوانید درخواستهای لینک و فعالیتهای یک اکانت خارجی را تائید کنید. با کمک این ویژگی دیگر لازم نیست تگ اکانتهای خارجی را در گوگل تگ منیجر جاگذاری کنید. بهعنوانمثال چنانچه از سیستم دابل کلیک (DoubleClick) گوگل استفاده کنید میتوانید از این سیستم درخواستی برای لینک شدن به گوگل تگ منیجر ارسال و از بخش صف تأییدی (Approval Queue) گوگل تگ منیجر آنها را مشاهده و تائید یا حذف کنید.
بستر نرمافزاری GTM (Environments)
این بستر نرمافزاری به شما اجازه میدهد تا محیطهای مختلفی را برای آزمایش و انتشار تگها تعیین و مشخص کنید. سازمانهایی که میخواهند تغییرات کنتینر را در محیطی آزمایشی و قبل از انتشار نهایی ببینند میتوانند از این ویژگی بهره ببرند.
نوتیفیکیشن کنتینرها GTM (Container Notifications)
چنانچه بخواهید هر زمانی که یک ورژن جدید در گوگل تگ منیجر ایجاد و یا منتشر شد با خبر شوید میتوانید این بخش را فعال کرده تا تغییرات بهصورت ایمیلی برای شما ارسال شود.
نتیجه
این مقاله چهارمین مقاله از مجموعه مقالات آموزش تصویری گوگل تگ منیجر است. در مقاله اول نصب گوگل تگ منیجر را تشریح کردیم، در مقاله دوم اصطلاحات رایج گوگل تگ منیجر را توضیح دادیم، مقاله سوم به آموزش کار با پنل گوگل تگ منیجر پرداخت و در مقاله کنونی نیز بخش تنظیمات و ادمین گوگل تگ منیجر را آموزش دادیم. در مقالات آینده نحوه لینک کردن ابزارهای مفید همچون هاتجر به گوگل تگ منیجر و نیز رصد کردن دکمهها و بخشهای خاصی از عملکرد سایت را بررسی میکنیم؛ با ما همراه باشید.