گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) را در مقاله قبلی معرفی کردیم، ویژگیها و امکانات مختلف آن را تشریح و به نحوه وارد کردن منابع اطلاعاتی و دادهها اشاره کردیم، در نهایت تبدیل دادههای خام به نمودارهای گویا را آموزش دادیم. در این مقاله امکانات پیشرفتهتر گوگل دیتا استودیو را باهم مرور خواهیم کرد و فرایند به اشتراکگذاری خروجی کار را به تصویر میکشیم.
فیلتر و کنترل در دیتا استودیو
از فیلترها (Filters) و کنترلها (Controls) در دیتا استودیو برای دستهبندی بهتر دادهها و نمودارها استفاده میشود. بیایید با یک مثال این بخش را بهتر توضیح دهیم؛ فرض کنید همچون مقاله قبلی یک نمودار میلهای طراحی کردهایم که سشنهای سایت را به ترتیب سن و جنسیت نمایش میدهد. حال اگر بخواهیم دیتای 3 ماه اخیر را نمایش دهیم باید چهکار کنیم؟ آیا لازم است از اول دادههای خام را ویرایش کنیم و سپس به نمودار میلهای تبدیل کنیم؟ اینجاست که بخش کنترلهای گوگل دیتا استودیو کار را بسیار راحتتر میکند:
برای این کار لازم است به بخش Insert گوگل دیتا استودیو برویم و بر روی گزینه Data Range Control کلیک کنیم و آن را در صفحه کار گوگل دیتا استودیو درگ (Drag) کنیم.
حال بر روی آن کلیک کرده و در سایدبار سمت راست پنل، از بخش Data بازه زمانی دلخواهمان را وارد میکنیم. با این کار نمودارها بهصورت خودکار آپدیت میشوند و سرعت کار نیز بسیار بالاتر میرود.
یا مثلاً فرض کنید تعداد کاربران جدید را طبق گزارش قبلی بهصورت گزارش ورقه امتیاز (مشاهده گزارش ورقه امتیاز گوگل دیتا استودیو) در پنل گوگل دیتا استودیو درگ کردهایم. حالا میخواهیم درصد رشد آن را نسبت به دوره قبلی بسنجیم، چه باید کرد؟
درست حدس زدید گوگل دیتا استودیو کار را بسیار راحتتر کرده؛ تنها لازم است بر روی ورقه امتیاز کلیک کرده تا سایدبار سمت راست پنل باز شود. حال طبق تصویر زیر از بخش Comparison Date Range بازه دلخواهمان را وارد میکنیم، گوگل دیتا استودیو بهصورت خودکار نرخ رشد آن متریک را در زیر آن به ما نمایش میدهد.
فیلتر پیشرفته گوگل دیتا استودیو
حال فرض کنید جدولی از تعداد سشن های هرکدام از صفحات وبسایت را در اختیار داریم. حالا میخواهیم تعداد سشن های صفحاتی که در عناوین آنها کلمه youtube قید شده را به دست بیاوریم. برای این کار نیز به بخش Add a Control در بخش هدر پنل میرویم و بر روی گزینه Advanced Filter کلیک کرده و آن را در صفحه درگ میکنیم. اکنون باید بر روی دکمه View که در تصویر زیر نیز مشخص است کلیک کرده و کلمه Youtube را تایپ کرده و قسمت Equal را به Contain تغییر دهیم (یعنی عناوین صفحاتی که شامل کلمه Youtube باشد) و در خارج از باکس جستجو کلیک کنیم تا جدول بهصورت خودکار آپدیت شود.
همچنین برای دقت بیشتر میتوانیم از بخش Add a Control گزینه Drop-Down List را انتخاب کنیم آن را در صفحه درگ کنیم و از قسمت سایدبار سمت راست دایمنشن Gender را انتخاب کنیم. حال بر روی گزینه View (بخش هدر پنل) کلیک کرده سپس از بخش Gender گزینه Male یا Female را انتخاب میکنیم، خارج از باکس کلیک کرده و گزارش بهصورت خودکار آپدیت میشود.
اضافه کردن فیلتر به نمودارها
فرض کنید نمودار میلهای دلخواهمان را در گوگل دیتا استودیو کشیدهایم که در آن سشن ها به تفکیک تاریخ نمایش داده شده است. حالا میخواهیم این دادهها را فقط برای ترافیکی که از گوگل به دست آوردهایم نمایش دهیم.
برای این کار بر روی نمودار کلیک کرده و از بخش سایدبار سمت راست بخش Filter بر روی گزینه Add a filter کلیک میکنیم. در صفحهای که گوگل دیتا استودیو نمایش میدهد: نامی برای فیلتر انتخاب میکنیم؛ در بخش دایمنشن Source را انتخاب کرده، تیک گزینه Equal to را فعال میکنیم و باکس بعدی کلمه Google را تایپ میکنیم. فیلتر بر روی نمودار بهصورت خودکار اعمال میشود.
سفارشیسازی در گوگل دیتا استودیو
گوگل دیتا استودیو بخشی را برای تغییر و بهبود شکل ظاهری گزارشها در نظر گرفته است. میتوانید با کلیک بر روی فضای خالی صفحه گزارش گوگل دیتا استودیو از بخش سایدبار سمت راست از بین تمهای پیشفرض یکی را به دلخواه انتخاب کنید تا فرمت گزارشها و نمودارها به همان شکل تغییر کند. همچنین دکمه با نام Customization نیز در قسمت بالایی سایدبار برای تغییر دلخواه تمها، تغییر فونت، رنگها، المان و … قرار داده شده است.
در انتهای سایدبار تمها بخشی بهعنوان «Extract Theme from Image» وجود دارد که میتوانید از تمهای موردعلاقهتان در خارج از فضای گوگل دیتا استودیو و یا حتی گزارشهای پیدیافی که قبلاً آماده کردهاید اسکرین شات بگیرید و از این بخش به گوگل دیتا استودیو وارد کنید. گوگل دیتا استودیو بهصورت خودکار رنگهای این تصویر را ذخیره کرده و در نمودارهای شما اعمال و به شما پیشنهاد میدهد.
همچنین میتوان با کلیک بر روی هر نمودار از بخش سایدبار سمت راست به تب Style رفت و هرکدام از بخشها را به دلخواه (همانند نمودارهای اکسل) ویرایش و تغییر داد.
اشتراکگذاری گزارشها گوگل دیتا استودیو
حال که تمامی گزارشها را تهیه و تمهای آنها را به دلخواه ویرایش کردیم نوبت به بخش اشتراکگذاریشان با هم تیمیها و یا مدیران شرکت است. گوگل دیتا استودیو برای این کار گزینههای زیادی را تدارک دیده است.
برای این کار به قسمت بالای پنل سمت راست مراجعه کرده و بر روی دکمه Share کلیک میکنیم. روش اول آن است که در بخش Add People، ایمیل افراد مورد نظر را وارد کرده، سطح دسترسی را مشخص و بر روی گزینه Send کلیک میکنیم.
در روش دوم به تب Manage Access میرویم سطح دسترسیها را مشخص میکنیم، گوگل دیتا استودیو لینکی را در اختیار ما میگذارد که میتوانیم آن را کپی و برای افراد مورد نظر ارسال کنیم.
در روش سوم میتوان گزارشهای گوگل دیتا استودیو را بهصورت زمان بندی شده برای مخاطبان ارسال کرد. بر روی فلش دراپ داون گزینه Share کلیک کرده و بر روی Schedule Email Delivery کلیک میکنیم. ایمیل افراد مورد نظر را وارد کرده، صفحات را مشخص کرده، زمانبندی را تعیین و تکرار (تکرار ارسال بهصورت روزانه، هفتگی، ماهانه یا بازه دلخواه) را مشخص میکنیم و در نهایت بر روی گزینه Schedule کلیک میکنیم.
همچنین میتوان از گزارش بهصورت کد Embed خروجی گرفت و یا آن را دانلود کرد.
بخش تکمیلی آموزش تصویری گوگل دیتا استودیو در اینجا به پایان رسید. این ابزار برای جمعآوری دیتای خام و تبدیل آنها به اطلاعات تصویری برای دیجیتال مارکترها و تمامی کسانی که مسئول تهیه گزارش هستند ضروری و استفاده از آن بسیار ساده، در دسترس و کاربردی است. پس همین امروز بستر تجزیهوتحلیل دادهها و گزارشها را به گوگل دیتا استودیو منتقل کنید.