در مجموعه مقالات آموزش تصویری گوگل آنالیتیکس از اصطلاحات تخصصی استفاده میشود که برای آنکه بتوانیم گزارشها و اطلاعاتی که گوگل آنالیتیکس در اختیار ما میگذارد را درک کنیم باید با آنها آشنایی کامل داشته باشیم. در ادامه اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس به ترتیب حروف الفبای انگلیسی ارائه میشود تا در هنگام بروز ابهام یا سؤالی بتوانید اصطلاح مورد نیاز را به سرعت پیدا کنید.
Account (حساب کاربری)
حساب کاربری نقطه ابتدایی دسترسی به گوگل آنالیتیکس است. یک سازمان (Organization) میتواند یک یا چند اکانت داشته باشد. برای دسترسی به گوگل آنالیتیکس حتما باید یک اکانت داشته باشید و در آن ویژگی (Property)های مورد نیاز که میخواهید رصد کنید را میتوانید تعریف کنید. اگر چندین وبسایت را مدیریت میکنید که با هم ارتباطی ندارند، لازم است برای هر کدام یک اکانت جداگانه تعریف کنید. دسترسی اکانت ها را میتوان با چند کاربر به اشتراک گذاشت.
Acquisition (اکتساب یا جذب ترافیک)
با کمک گزارشهای بخش Acquisition میتوانید کانالهایی که کاربران از طریق آن به وبسایت شما آمدهاند را تشخیص دهید. گزارشهای Acquisition، دادههای ورودی کاربران را بر اساس منبع (Source) و یک دستهبندی کلی (Medium) به همراه سایر ابعاد (Dimension) دیگر ارائه میدهد. برای بخش ترافیک پولی (Paid Traffic) گوگل ادز، ترافیک ارگانیک گوگل (اگر اکانت گوگل سرچ کنسول خود را به گوگل آنالیتیکس لینک کرده باشید)، ترافیک شبکههای اجتماعی و ترافیک کمپینهای تبلیغاتی، گزارشهای مخصوصی در نظر گرفته شده است.
Active Users (کاربران فعال)
گزارشهای بخش Home و Real Time گوگل آنالیتیکس نشان میدهد که در حال حاضر چند نفر محتوای وبسایت شما را مطالعه میکنند. دیتای ارسالی در این گزارشها بعد از چند ثانیه قابلمشاهده است و دادههای 30 دقیقه قبلی در دسترس است. گزارش کاربران فعال (زیرمجموعه بخش Audience) به شما تعداد کاربران فعال که در یک بازه زمانی مشخص سشنی ایجاد کردهاند را اعلام میکند. به زبان ساده کاربران فعال تعداد کاربران منحصربهفرد (Unique Users)ی هستند که در بازه زمانی مشخص در سایت یک سشن ایجاد کردهاند.
Active Pages (صفحات فعال)
در گزارشهای بخش Real Time، صفحات فعال به شما صفحاتی را نشان میدهد که کاربران در حال حاضر آنها را مشاهده و مطالعه میکنند. زمانی که شخصی به یک صفحه دیگر مراجعه کند و یا از وبسایت شما خارج شود صفحهای که تحت عنوان صفحه فعال نمایش داده میشد از گزارشهای Real Time حذف خواهد شد.
API رابط برنامهنویسی کاربردی
تعدادی API (Application Programming Interfaces) وجود دارد که میتوان از آنها برای دسترسی به دادههای گوگل آنالیتیکس استفاده کرد. به زبان ساده واسط برنامهنویسی کاربردی (API)، رابط یا واسطی بین یک کتابخانه برنامهنویسی یا سیستم عامل و برنامههایی است که از آن، سرویس دریافت میکنند. از APIها میتوان برای دسترسی به دادههای گوگل شیت و سایر برنامههای سفارشی نیز استفاده کرد. APIهای مختلف در گوگل آنالیتیکس شامل گزارش دهی مرکزی (Core Reporting API) برای دسترسی به گزارشهای استاندارد آنالیتیکس، گزارش دهی واقعی (Real Time Reporting API) برای دسترسی به دادههای لحظهای، قیفهای چندکاناله (Multi-Channel Funnels API) برای دسترسی به دادههای اتریبیوشن و همچنین APIهای Embed، Metadata و Management API هستند.
Average Session Duration (میانگین مدت زمان نشست)
نمایی سطح بالا از مدتزمانی که کاربران در وبسایت شما هستند را نشان میدهد. بهعنوانمثال، اگر شما دو کاربر داشته باشید که یکی سه دقیقه در وبسایت شما باشد و دیگری یک دقیقه، میانگین مدت زمان دو دقیقه برای سشن ها خواهید داشت. گوگل آنالیتیکس برای آخرین صفحه مشاهده شده در یک سشن زمانی محاسبه نمیکند. این بدان معناست که میانگین مدت زمان یک سشن از مدت زمان واقعی که افراد در وبسایت شما هستند کمتر خواهد بود.
Bounce (پرش)
بانس زمانی ثبت میشود که یک نشست یا سشن کاربر تنها شامل بازدید یک صفحه باشد. به زبان ساده زمانی که کاربر به وبسایت شما میآید و بعد از دیدن اولین صفحه از سایت خارج میشود بانس اتفاق میافتد. بنابراین بانس یک سشن تک صفحهای در سایت است.
Bounce Rate (نرخ پرش)
نرخ پرش حاصل سشنهای تک صفحهای تقسیم بر کل سشنهای سایت است. بانس ریت شاخصی کاربردی برای درک کیفیت و کارایی محتوای تولیدی وبسایت است. نرخ پرش به زمینه فعالیت وبسایت و کسبوکار بستگی دارد.
Campaign Name (نام کمپین)
نام کمپین یکی از چهار دایمنشن اصلی (همراه با منبع Source، رسانه Medium و کانال Channel) برای تجزیهوتحلیل و گزارش دهی و تحلیل کمپینهای بازاریابی است. هنگامی که بخواهیم از UTM استفاده کنیم یکی از فاکتورهای اجباری نام کمپین است که باید نامی برای آن انتخاب کنیم. فرض کنید میخواهیم نام کمپین را Ads400 بگذاریم؛ نام کمپین بدینصورت در UTM قید میشود: utm_campaign=ads400
Channel (کانال)
کانالها گروهبندی سطح بالایی از عملکرد بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing) را فراهم میکنند. هر کانالی دارای Source و Medium است تا بتوان درک بهتری از عملکرد کلی به دست آورد. گروههای پیشفرض کانالها بدینصورت است: ترافیک جستجوی ارگانیک (Organic Search)، ترافیک جستجوی پولی (Paid Search)، شبکههای اجتماعی (Social) و ایمیل (Email) که هر کدام دارای Source و Medium است. میتوان در گوگل آنالیتیکس گروهبندی کانالها را شخصیسازی کرد.
Client ID (شناسه مشتری)
گوگل آنالیتیکس برای گزارش و آنالیز رفتار مخاطبان از یک شناسه منحصر به فرد و یونیک به نام «Client ID» بر روی مرورگر استفاده میکند. به طور پیش فرض، شناسه به صورت تصادفی اختصاص داده میشود و در کوکی مرورگر کاربران ذخیره میشود.
Conversion (تبدیل)
یک تبدیل زمانی در گوگل آنالیتیکس ثبت میشود که کاربری یک گل (Goal) یا خریدی را طی یک سشن تکمیل کند. هر گل طی هر سشن حداکثر یک تبدیل (Conversion) را گزارش میدهد اما تمامی تراکنشها و خریدها در یک سشن گزارش میشود.
Cookie (کوکی یا کلوچه)
کوکی به اطلاعاتی گفته میشود که در مرورگر ذخیره میشود. گوگل آنالیتیکس برای تشخیص کاربران از کوکی استفاده میکند. اگر مرورگرِ کاربری کوکی نداشته باشد به عنوان کاربر جدید توسط گوگل آنالیتیکس شناسایی شده و یک کوکی به مرورگر آن اضافه میشود. اگر کاربری دارای کوکی باشد توسط گوگل آنالیتیکس به عنوان کاربران بازگشتی (Returning User) گزارش شده و تاریخ انقضای کوکی آن بهروز میشود.
CPC (هزینه به ازای هر کلیک)
هزینه به ازای هر کلیک یا Cost-per-click در گزارشهای بخش Acquisition قابلمشاهده است و به کاربرانی اشاره دارد که بر روی تبلیغات پولی (paid ads) کلیک کرده و به وبسایت شما وارد شدهاند. این بخش شامل ترافیک اکانتهای لینک شده گوگل ادز و کمپینهایی است که در آن UTM برای URL ست شده و مدیوم تحت عنوان CPC تعریف شده باشد.
Demographics (جمعیتشناسی)
با فعال کردن این بخش در گوگل آنالیتیکس اطلاعات کاربران (در صورت موجود بودن) همچون سن و جنسیت آنها جمعآوری میشود. برای فعال کردن این بخش باید مسیر زیر در گوگل آنالیتیکس را طی کرده و Advertising Features را فعال کنید:
Admin ⇒ Tracking Info ⇒ Data collection
Device Category (دستهبندی دستگاه)
دستهبندی دستگاه این اجازه را به شما میدهد تا عملکرد وبسایت را بر اساس دستگاههایی که کاربران از طریق آن به وبسایت وارد شدهاند را بررسی کرد. میتوانید سشنهایی که از طریق دسکتاپ (شامل لپتاپ هم میشود)، تبلت و گوشی ایجاد شدهاند را مشاهده کنید.
Dimension (ابعاد)
هر گزارشی در گوگل آنالیتیکس از دو بخش دایمنشن و متریک تشکیل شده است. دایمنشن مشخصات و ویژگی کاربران و تعاملاتشان با وبسایت را نشان میدهد. دایمنش ها معمولاً بهصورت ردیفی در گزارشهای گوگل آنالیتیکس نشان داده میشوند. بهعنوانمثال دایمنشن City شهری که سشن (Session) از آن نشات گرفته را نشان میدهد، مثلاً شهر پاریس یا تهران. یا دایمنشن صفحه (Page)، آدرس صفحه URL را نشان میدهد.
Direct (ترافیک مستقیم)
ترافیک مستقیم شامل افرادی است که بهصورت مستقیم آدرس وبسایت شما (URL) را در مرورگر خود تایپ میکنند یا بر روی لینک وبسایت شما (ایمیل، اس ام اس و هر لینک دیگری که برای آن UTM ست نشده باشد) کلیک کنند. همچنین ترافیکی که گوگل آنالیتیکس نتواند منبع آن را تشخیص دهد به عنوان ترافیک مستقیم آن را ثبت میکند.
Event (رویداد)
یک تعامل یا ویژگی سفارشی در وبسایت که توسط گوگل آنالیتیکس ردیابی میشود. بهعنوانمثال رصد کردن تعداد پخش یک ویدئو یا تعداد کلیک بر روی لینکی در وبسایت به عنوان رویداد یا ایونت شناخته میشود. هر رویداد حداکثر سه دایمنشن شامل دستهبندی ایونت (Category)، اقدام (Action)، برچسب اختیاری(Label) و یک متریک شامل مقدار اختیاری (Value) دارد. ست کردن ایونتها نیاز به تنظیمات سفارشی دارد و میتوان نتایج آنها را در گزارشهای بخش Behavior مشاهده کرد. از ایونتها میتوان برای پیکربندی گلهای (Goals) رویداد محور نیز استفاده کرد.
First Interaction (or First-Click) (اولین تعامل یا اولین کلیک)
تعامل اول، اولین کانالی که از طریق آن کاربر –کاربری که به مشتری و یا لید تبدیل شده و کانورژن رخ داده- به وب سایت وارد شده را مشخص میکند. ابزار مقایسه مدل (Model Comparison Tool) و سایر مدلهای اتریبیشون این امکان را فراهم میکند تا اولین تعامل را مشخص کنید. باید در نظر داشت مقدار دادههای تاریخی که در گزارشهای اتریبیوشن به کار میرود محدود است. همچنین برخی فاکتورهای دیگر همچون پاک کردن کوکی مرورگر توسط کاربر یا استفاده از چندین دستگاه، دقت دادههای اولین تعامل را تحت تأثیر قرار میدهد.
Goals (اهداف گوگل آنالیتیکس یا گلها)
گلها برای ردیابی اقدامات دلخواه و موردعلاقه شما در وبسایت به کار میروند. بهعنوانمثال تکمیل فرم درخواست مشاوره، تکمیل فرم خبرنامه و یا ثبتنام در سایت میتواند برای یک وبسایت مهم و درآمدزا باشد که تکمیل هر کدام از آنها میتواند یک گل باشد. گلها را میتوان در گوگل آنالیتیکس پیکربندی کرد. گلها انواع مختلفی دارند مثلاً ورود کاربر به یک صفحه خاص، تکمیل یک رویداد، مدت زمان خاصی برای سشنها و یا مشاهده تعداد خاصی از صفحات وبسایت.
Google Ads (گوگل ادز)
پلتفرم تبلیغاتی پولی گوگل که قبلا Google AdWords نامیده میشد این امکان را فراهم میآورد تا تبلیغات کسبوکارها را در صفحه نتایج جستجو (SERP)، سایتهای جستجوی شخص ثالث (پارتنرهای سرچ گوگل) و اپلیکیشن های موبایلی (Google Display Network) به مخاطبان نمایش دهد.
Google Analytics (گوگل آنالیتیکس)
ابزار گوگل آنالیتیکس امکان تحلیل رفتار کاربران در سایت و اپلیکیشن های موبایلی را فراهم میکند. مجموعه گزارشهای تصویری گوگل آنالیتیکس و نحوه کار با آن را میتوانید در صفحه ابزارهای دیجیتال مارکتینگ دنبال کنید.
Google Analytics 4 (گوگل آنالیتیکس 4 یا GA4)
آخرین نسخه گوگل آنالیتیکس است که قبلا APP + Web Properties نامیده میشد. گوگل آنالیتیکس نسخه چهار شامل یک مدل جدید دادهای برای جمعآوری دادهها به صورت منعطفتر و همراه با گزارشها و فیچرهای جدید است که بر پایه یادگیری ماشین (Machine Learning) گوگل ایجاد شده است. ویژگیهای گوگل آنالیتیکس 4 این امکان را فراهم میآورد تا دادههای وب سایت و اپلیکیشن را با هم ترکیب و در قالب گزارشهای واحد به نمایش بگذارد. ویژگیهای گوگل آنالیتیکس 4 با نسخه عمومی و یونیورسال آن تفاوت دارد و دادهها را در آن میتوان با کمک تگ های موجود (اگر از تگ gtags.js استفاده میکنید) یا ایجاد تگ های جدید جمعآوری کرد.
Google Data Studio (گوگل دیتا استودیو)
ابزار گزارش دهی و داشبورد سازی گوگل این امکان را فراهم میکند تا دادههای گوگل آنالیتیکس، گوگل شیت و سایر منابع دادهای گوگل را به صورت تصویری – نموداری و اشکال قابلفهم نمایش دهند.
Google Optimize (گوگل آپتیمایز)
گوگل آپتمایز پلتفرم تست A/B (A/B Testing)، تست چند متغیره (Multivariate Testing) و شخصی سازی (Personalization) گوگل است. گوگل آپتمایز این امکان را فراهم میآورد تا انواع مختلف محتوا را در وب سایت برای افزایش و بهبود نرخ تبدیل ارائه دهید.
Google Tag Manager (گوگل تگ منیجر)
گوگل تگ منیجر پلتفرمی برای مدیریت جاگذاری و قرار دادن تگها در وب سایت است. گوگل تگ منیجر این امکان را فراهم میآورد تا تگها را قبل از استفاده، تست و آزمایش کرد. این پلتفرم برای کاهش وابستگی به تیم آی تی و به منظور مدیریت تگهای رهگیری طراحی شده است.
Hostname (نام میزبان یا هاست)
بخشی از URL وب سایت است که هنگام لاود کد رهگیری گوگل آنالیتیکس نمایش داده میشود. به عنوان مثال در آدرس https://www.example.com/contact گوگل آنالیتیکس www.example.com را به عنوان نام میزبان شناسایی میکند.
Hierarchy of Google Analytics (سلسلهمراتب گوگل آنالیتیکس)
سلسلهمراتب گوگل آنالیتیکس به شرح زیر است:
سازمان (Organization)، اکانت(Account)، ویژگی (Property)، نمایش (View)

سلسله مراتب گوگل آنالیتیکس
Hit (درخواست یا فعالیت در وبسایت)
به تعداد درخواستها و فعالیتهای کاربران در سایت اشاره دارد. هفت نوع Hit توسط گوگل آنالیتیکس رصد میشود که عبارتاند از: درخواست بازدید صفحه (Page view Hit)، درخواست بازدید صفحه نمایش (Screen view Hit)، درخواست رویداد (Event Hit)، درخواستهای مربوط به شبکههای اجتماعی (Social Interaction Hit)، درخواست تجارت الکترونیک (E-commerce Hit)، بروز خطا (Exception Hit) و درخواست کاربر و مدتزمان آن (User Timing Hits). در قسمت اول مقاله آموزش تصویری گوگل آنالیتیکس این موارد را بیشتر شرح دادهایم.
Landing Page (صفحه فرود)
صفحه فرود در گوگل آنالیتیکس به عنوان اولین صفحه بازدید شده –صفحه ورود به سایت- طی یک سشن تعریف شده است. بررسی صفحات لند مسیر ورودی و تعداد کاربران وارد شده به سایت را نشان میدهد.
Last Interaction or Last-Click (آخرین تعامل و یا آخرین کلیک)
زمانی که یک کاربر در وب سایت کانورت (به لید یا مشتری تبدیل میشود) شود، آخرین کانال و مسیری که از طریق آن به وب سایت آمدهاند تحت عنوان آخرین تعامل منجر شده به لید یا مشتری شناخته میشود. ابزار مقایسه مدل (Model Comparison Tool) این امکان را فراهم میکند تا کانورژن صورت گرفته را به آخرین تعامل نسبت دهید تا بدین صورت کانالهای تأثیرگذار در کانورژن را شناسایی کنید.
Medium (رسانه)
به دستهبندی کلی منبع ترافیک گفته میشود همانند جستجوی ارگانیک (Organic)، هزینه به ازای هر کلیک جستجوی پولی (CPC)، ترافیک ارجاعی (Referral). مدیوم یکی از چهار دایمنشن اصلی (همراه با Source، Campaign و Channel) است که برای گزارش دهی و آنالیز اینکه چگونه کاربران وبسایت شما را پیدا کردهاند به کار میرود. مدیوم نحوه برقراری ارتباطتان (پیام) با کاربران را نشان میدهد.
Metric (معیار)
متریکها اندازههای عددی و کمی را نشان میدهد. مثلاً متریک سشن معادل تعداد سشن ها میشود. یا متریک Pages/Session میانگین صفحاتی که در هر سشن مشاهده شده را نشان میدهد. با کمک جدول زیر درک این مفاهیم راحتتر میشود:
ابعاد | متریک | متریک |
شهر | سشن | صفحه / سشن |
برلین | 5000 | 3.84 |
تهران | 2000 | 5.32 |
New User (کاربر جدید)
کاربری که اولین بار به سایت مراجعه میکند به عنوان کاربر جدید تشخیص داده میشود. گوگل آنالیتیکس بر روی مرورگر این کاربر کوکی ست کرده و در بازدیدهای آتی همین کاربر با همین مرورگر یک کاربر بازگشتی تشخیص داده میشود.
New Visitor (بازدیدکننده جدید)
زمانی که یک کاربر در یک بازه زمانی مشخص برای اولین بار از وب سایت بازدید کند به عنوان New Visitor در گوگل آنالیتیکس ثبت میشود. چنانچه بر روی مرورگر کاربری، کوکی گوگل آنالیتیکس ذخیره نشده باشد به عنوان کاربر و بازدید کننده جدید ثبت میشود. کاربران به عنوان کاربران جدید و نیز کاربران برگشتی –چنانچه در یک بازه زمانی مشخص چندین بار به وب سایت سر بزنند- ثبت میشوند. متریکی که برای دایمنشن انواع کاربران گزارش میشود میتواند –زمانی که یک سشن در طول 2 روز (یعنی بعد از نصفه شب) ایجاد شود- متفاوت باشد و یک کاربر همره با دو کاربر جدید گزارش میشود.
Not provided (ارائه نشده)
در گزارش کلمات کلیدی ارگانیک، عبارت ارائه نشده (Not provided) نشان میدهد که موتور جستجو از گزارش آن کلمات کلیدی جلوگیری کرده است. بیشتر کلمات کلیدی ارگانیک ارائه نشده از نتایج جستجوی گوگل است، جایی که هر کس در نسخه امن گوگل جستجو میکند (یعنی https://www.google.com) کلمات کلیدی ارگانیک خود را از ابزارهای تجزیهوتحلیل از جمله گوگل آنالیتیکس منع میکند.
Not Set (تنظیم نشده)
عبارت تنظیم نشده (Not Set) را میتوان در گزارشهای مختلفی از گوگل آنالیتیکس مشاهده کرد که به معنای آن است بخش مشخصی از اطلاعات در گزارش وجود ندارد. بهعنوانمثال در گزارش مکان Location، تنظیم نشده نشان میدهد که گوگل آنالیتیکس مکان دقیق برخی از کاربران هنگام بازدید سایت را نمیتواند تشخیص دهد. در گزارش Source / Medium اما، تنظیم نشده زمانی نشان داده میشود که URL تگ کمپینی به طور کامل ایجاد نشده است. بهعنوانمثال زمانی که در UTM منبع (Source) تعریف نشده باشد گوگل آنالیتیکس در گزارش خود آن را به صورت Not Set نمایش میدهد.
Organic (ارگانیک یا طبیعی)
ترافیک ارگانیک به ترافیکی اشاره دارد که در آن افراد بر روی لینکی در صفحه نتایج جستجو (SERP) کلیک میکنند. به عنوان مثال زمانی که در صفحه نتایج جستجوی فردی بر روی آدرس وب سایت شما کلیک کند، ترافیک آن به عنوان ترافیک ارگانیک ثبت میشود.
Page (صفحه)
صفحه، بخشی از URL بعد از نام دامنه (مسیر) در زمانی که کاربری محتواهایی را در وب سایت مطالعه میکند، نشان میدهد. به عنوان مثال زمانی که شخصی صفحه https:www.example.com/contact را مشاهده میکند در گزارش Behavior گوگل آنالیتیکس /Contact به عنوان یک صفحه گزارش داده میشود.
Pages Per Session (صفحه به ازای هر سشن)
یک متریک سطح بالا برای نشان دادن میزان اینگیجمنت کاربران است که میانگین تعداد بازدید صفحات در هر سشن را نمایش میدهد.
PageView (نمایش صفحه)
تعداد مشاهده صفحات یا Page View زمانی رخ میدهد که یک صفحه توسط یک کاربر مشاهده شده باشد. در گزارش صفحات گوگل آنالیتیکس به طور پیش فرض، صفحات وب سایت بر اساس تعداد مشاهده صفحات فهرست شده است. این گزارش اجازه میدهد تا محتواهایی که بیشترین بازدید و محبوبیت دارند را مشاهده و تجزیهوتحلیل کنیم.
Referral (ارجاعی)
ترافیک ارجاعی زمانی ثبت میشود که یک کاربر بر روی لینکی از وب سایت شما کلیک میکند که آن لینک را در یک وب سایت دیگر دیده باشد. گزارش ارجاعی گوگل آنالیتیکس این امکان را میدهد تا تمام وبسایتهایی (دامنهها) که به سایت شما ترافیک ارسال میکنند را مشاهده کنید. در گزارش ارجاعی گوگل آنالیتیکس میتوان مسیر ترافیک ارجاعی (Referral Path) -که در آن تمام صفحاتی که وب سایت شما لینک دادهاند فهرست شده- را مشاهده و بررسی کرد.
Regular Expression or Regex (عبارات باقاعده)
یک روش پیشرفته از الگوهاست که در رشتههای متنی تطبیق داده میشود. Regular Expression را میتوان در چندین بخش گوگل آنالیتیکس همچون فیلترها در View، اهداف یا Goals، سگمنت ها، فیلترهای جداول و … به کار برد. به عنوان مثال زمانی که بخواهیم گروهی از کاراکترها را در برنامهنویسی مشخص کنیم از علامت برکت [ ] استفاده میکنیم؛ به مثال زیر توجه کنید:
PART[123] این عبارتها را شامل میشود:
- PART1
- PART2
- PART3
اما عبارتهای زیر را شامل نمیشود:
- PART12
- PART23
- PART123
Returning Visitor (بازدیدکننده برگشتی)
زمانی که یک کاربر که قبلا به سایت سر زده –بنابراین کوکی گوگل آنالیتیکس بر روی مرورگر آن ذخیره شده- دوباره به سایت برگردد به عنوان بازدیدکننده برگشتی ثبت میشود.
Search Query (سؤال، مورد یا عبارت جستجو)
کلمه یا عبارتی که افراد در موتور جستجو تایپ میکنند به عنوان عبارات جستجو (Search Queries) شناخته میشوند. بسته به گزارش، این اصطلاحات میتواند از تبلیغات پولی (Paid Ads) که در گزارشهای گوگل ادز ارائه میشود و یا از نتایج جستجوی ارگانیک گوگل که در گزارشهای گوگل سرچ کنسول نمایش داده میشود، باشد.
Search Term (اصطلاح جستجو)
اگر وب سایت شما دارای قابلیت جستجوی داخلی باشد میتوانید گزارشهای جستجو در سایت را پیکربندی کنید تا اصطلاحات خاصی که افراد هنگام جستجو در وب سایت شما استفاده میکنند را نشان دهد.
Social (شبکههای اجتماعی)
بخش شبکههای اجتماعی به عنوان یکی از کانالهای بازاریابی (در گروهبندی پیش فرض گوگل آنالیتیکس) در گزارشهای Acquisition نمایش داده میشود که به طور خودکار شامل ترافیک ورودی از شبکههای اجتماعی همچون توییتر، فیسبوک، تلگرام و … است.
Source (منبع)
منبع یا Source یکی از چهار دایمنشن اصلی (در کنار مدیوم Medium، کمپین Campaign و کانال Channel) برای تجزیهوتحلیل و گزارش دهی است تا بفهمیم مخاطبان و کاربران چگونه سایت ما را پیدا کردهاند. منبع یا سورس به ما میگوید که صفحه و لینک صفحه وبسایت ما کجا دیده شده است. بهعنوانمثال منبع «Google» نشان میدهد که کاربر ابتدا در موتور جستجوی گوگل عبارتی را جستجو کرده و سپس لینک صفحه سایت را دیده و بر روی آن کلیک کرده است. در UTM ها منبع را باید در کنار مدیوم به کار برد تا بتوانیم جزئیات دقیقتری از ترافیک ورودی سایت به دست آوریم. بهعنوانمثال منبع (Source) «Google» و مدیوم (Medium) «CPC» نشان میدهد که این بخش از ترافیک ورودی با کلیک بر روی تبلیغاتی پولی کمپین گوگل در موتور جستجو به وبسایت ما آمدهاند.
Session (نشست)
مدتزمانی است که یک کاربر به طور فعال با وبسایت در تعامل است. به طور پیشفرض اگر کاربری به مدت 30 دقیقه یا بیشتر در وبسایت فعالیتی انجام ندهد (کلیک، اسکرول، تکان دادن ماوس و …) هرگونه فعالیتی بعد از این مدت زمان به عنوان یک نشست جداگانه ثبت میشود. همچنین کاربرانی که از سایت خارج میشوند و در مدت زمان قبل از 30 دقیقه به سایت بر میگردند فعالیت آنها در نشست قبلی ذخیره میشود، لذا نشست جدیدی ثبت نخواهد شد.
کاربر (User)
شخصی که در حال مطالعه و بازدید از وبسایت شما است (به زبان فنی کوکی منحصربهفرد مرورگر). هر کاربر ممکن است چندین بار از وبسایت شما بازدید کند. به عبارت دیگر یک کاربر میتواند سه سشن در وبسایت شما ایجاد کند که در هر سشن چندین صفحه را مشاهده کند. به زبان ساده کاربر کسی است که در بازه زمانی مشخص حداقل یک نشست (Session) در وبسایت ایجاد کند.
Unique Pageview (نمایش صفحه منحصر به فرد)
چنانچه یک کاربر صفحهای را طی یک سشن چندین بار مشاهده کند به عنوان یک مشاهده صفحه ثبت میشود. به عنوان مثال چنانچه فردی به صفحه اول وب سایت وارد شود و سپس به صفحه درباره ما برود و دوباره به صفحه اول برگردد، صفحه اول تنها یک بازدید منحصر به فرد (Unique Pageview) خواهد داشت هر چند در یک سشن چندین بار مشاهده شده باشد.
URL Builder (آدرس ساز)
آدرس ساز یا URL Builder یک ابزاری است که توسط گوگل ایجاد شده و این امکان را فراهم میکند تا برای URLهای داخلی کمپینها تگ دلخواهی تنظیم کنیم. این URL را با نام UTM میشناسند.
Urchin Tracking Module or UTM (یوتی ام)
Urchin یک شرکت نرمافزاری بود که در سال 2005 توسط شرکت گوگل خریداری شد. گوگل آنالیتیکس تکمیل شده نرمافزاری است که این شرکت طراحی کرده بود. ماژول رهگیری Urchin که به آن UTM میگوییم دارای پنج پارامتر utm_name، utm_source، utm_medium، utm_term و utm_content است. یک نمونه UTM به شکل زیر است:
فرض کنید میخواهیم کاربرانی که در کمیپینی با نام GATerms از اینستاگرام وارد همین صفحه خواهند شد را رصد کنیم؛ UTM جنریت شده به این شکل خواهد بود:
https://dimarknet.com/articles/4525671?utm_source=social&utm_medium=instagram&utm_campaign=GATerms
Unique User (کاربر منحصربهفرد)
تعداد کاربرانی که در یک بازه زمانی مشخص از سایت بازدید کردهاند با این تفاوت که اگر یک کاربر چندین بازدید داشته باشد تنها یک بازدید شمارش میشود، گوگل آنالیتیکس این دادهها را توسط IP کاربران جمعآوری میکند.
User VS Visitor (تفاوت بین کاربر (User) و بازدیدکننده (Visitor))
کاربران جدید و بازدیدکنندگان جدید همواره معادل هم هستند اما هر کاربر ممکن است چندین بازدید داشته باشد بنابراین تعداد کل بازدیدکنندگان ممکن است از تعداد کل کاربران بیشتر باشد.
با کمک لینکهای زیر میتوانید مسیر آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
2- اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس
3- گزارش Real Time
4- گزارش Audience
5- گزارش Accusation
6- گزارش Behavior
7- گزارش Conversion
8- گزارش Customization
9- بررسی تب Admin