ابزار رایگان گوگل آنالیتیکس گزارشهای دقیق و جامعی از تعداد مخاطبان و رفتار آنها در وبسایت ارائه میدهد. در مقاله قبلی نحوه نصب گوگل آنالیتیکس و اتصال آن به وبسایت را توضیح دادیم. در مجموعه مقالات سریالی آینده صفر تا صد گوگل آنالیتیکس را به صورت تصویری تشریح میکنیم. در این قسمت به بخش Real Time گوگل آنالیتیکس میپردازیم؛ این گزارش دارای شش قسمت است که در ادامه هرکدام را تشریح میکنیم.
توضیح بخش Overview در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
همانطور که از نام این گزارش مشخص است Real Time گوگل وضعیت حال حاضر وبسایت (یا اپلیکیشن درصورتیکه نصب شده باشد) و میزان کاربرانی که در لحظه در وبسایت شما هستند را نمایش میدهد. آمار این گزارش به صورت مداوم آپدیت میشود و هر فعالیتی که کاربر در سایت انجام میدهد چند ثانیه بعدازآن در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس قابل مشاهده است. به تصویر زیر توجه کنید:
1- بخش Right now تعداد کاربران فعال سایت را نشان میدهد. همانطور که از شکل بالا مشخص است زمان عکس گرفتن از این گزارش 34 کاربر در سایت حضور داشتهاند.
کاربران فعال: کسانی هستند که طی پنج دقیقه گذشته فعالیتی (Hit مثل لاود صفحه، کلیک کردن و … توضیحات بیشتر در ادامه ذکر میشود) در سایت انجام دادهاند
2- این بخش منبع کاربرانی حاضر در سایت را به تفکیک دسکتاپ، موبایل و تبلت نشان میدهد. همانطور که از تصویر بالا نیز مشخص است 56 درصد کاربران (56 درصد 34 نفر 19 نفر میشود) از دسکتاپ و 44 درصد دیگر با موبایلشان به سایت سر زدهاند.
3- بخش PageViews به لاود شدن یک صفحه اشاره دارد. چنانچه کاربری یک صفحه را چند بار ریلاود کند این تعداد نیز به آمار کلی نمایش صفحه (Page View) افزوده میشود. در تصویر بالا نمایش صفحه در هر دقیقه نشان داده شده است که میتوان فهمید در هر دقیقه چند صفحه از وبسایت توسط کاربران دیده میشود. آمار 30 دقیقه قبل به تفکیک هر نمایش صفحه در این بخش در دسترس است.
4- این همان بخش PageViews به تفکیک ثانیه است. در قسمت بالا به تفکیک دقیقه بود و در این بخش به تفکیک 60 ثانیه گذشته هر نمایش صفحه نشان داده میشود.
5- بخش Top Referral مهمترین منبع ترافیک ارجاعی از سایر سایتها و شبکههای اجتماعی را نشان میدهد. چنانچه وبسایتی به صفحه شما لینک داده باشد و کاربرانی بر روی آن لینک کلیک کرده و به وبسایت شما بیایند به عنوان ترافیک ارجاعی (Referral) شناخته میشود. چون این بخش مربوط به گزارش Real Time هست میتوان نتیجه گرفت که طی 30 دقیقه گذشته این وبسایت هیچ گونه ترافیک ارجاعی از سایر وبسایتها نداشته است. در این گزاش بخشی به عنوان منبع ترافیک (Source) ارائه شده است که معمولا با مدیوم همراه است در ادامه این دو را تعریف میکنیم:
Source: به منبع ترافیک وبسایت گفته میشود همانند موتور جستجو(مثلا گوگل)، دامنه یک سایت (مثلا Dimarknet.com)
Medium: به دستهبندی کلی منبع ترافیک گفته میشود همانند جستجوی ارگانیک (Organic)، هزینه به ازای هر کلیک جستجوی پولی (CPC)، ترافیک ارجاعی (Referral)
6- توضیح بخش Top Social Traffic نیز همچون مورد پنجم است. این بخش ترافیک ارجاعی از شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام، توییتر، تلگرام، فیسبوک و … را نشان میدهد.
7- بخش Top Keywords کلمات و عباراتی را نشان میدهد که موتورهای جستجو آنها را با محتوای شما مرتبط تشخیص دادهاند. به عبارت ساده کاربران کلمات و عباراتی را در گوگل و سایر موتورهای جستجوی سرچ کردهاند، سپس موتور جستجو صفحه وبسایت شما را به مخاطب نشان داده است و مخاطب از آن طریق به سایت شما وارد شده است. در این بخش کلمه و عبارتی که کاربر با سرچ آن به سایت شما وارد شده است ثبت میشود.
8- بخش Top Active Pages مهمترین صفحات سایت شما را لیست میکند. این گزارش 9 صفحه از پر بازدیدترین صفحات سایتتان را (چون گزارش Real Time است بازه زمانی 30 دقیقه گذشته مد نظر است) به تفکیک تعداد کاربر فعال و درصد آن نشان میدهد.
9- بخش Top Locations نیز مکان جغرافیایی کاربران حاضر در سایت را نشان میدهد. اندازه هر دایره تعداد کاربران را نشان میدهد که میتوانید با تکان دادن موس بر روی آن (هاور) تعداد کاربر فعال هر منطقه را مشاهده کنید.
توضیح بخش Location در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
این قسمت توزیع جغرافیایی کاربران حاضر در وبسایت را نشان میدهد. چنانچه بر روی آمار هرکدام از کشورها کلیک کنید درصورتیکه دیتای آن موجود باشد به تفکیک شهر نیز آن را نمایش میدهد. باید در نظر داشت چون در ایران برخی از مخاطبان از VPN استفاده میکنند لذا IP و بهتبع آن مکان جغرافیایی تغییر میکند و کشوری دیگر را نشان میدهد بنابراین در تحلیل گزارشهای این بخش باید دقت کرد. به تصویر زیر نگاه کنید:
1- همانطور که در تصویر مشخص است 25 درصد کاربران که معادل 10 کاربر فعال هستند از کشور هند به سایت وارد شدهاند. کشورهای کره جنوبی و انگلستان نیز منبع 18 درصد از ترافیک ورودی این سایت در نیم ساعت گذشته بودهاند.
2- بخش دوم تعداد بیشتری از مکانهای جغرافیایی مخاطبان را لیست کرده و به تفکیک تعداد و درصد در جدول به نمایش گذاشته است.
توضیح بخش Traffic Sources در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
این بخش منبع ورودی ترافیک سایت را نشان میدهد. Source را بخش قبلی همین مقاله تعریف کردیم؛ به تصویر زیر دقت کنید:
1- تمامی 38 نفری که در سایت حضور دارند توسط گوگل آنالیتیکس به عنوان ترافیک Direct یا مستقیم شناخته شدهاند. البته باید در نظر داشت زمانی که گوگل نتواند منبع ترافیک را تشخیص دهد آنها را در دسته Direct قرار میدهد.
ترافیک مستقیم (Direct) در سه حالت زیر ثبت میشود:
الف) کاربر بهطور مستقیم آدرس وبسایت (URL) شما را در مرورگر خود تایپ میکند
ب) کاربر آدرس سایت شما را در قسمت بوک مارک (Bookmark) ذخیره کرده و بر روی آن کلیک میکند
ج) کاربرانی که گوگل آنالیتیکس نمیتواند منبع آنها را تشخیص دهد، منبع ورودی این کاربران به عنوان ترافیک مستقیم ثبت میشود
2- این بخش نیز منبع ورودی سایت را به تفکیک Source و Medium –که در بالا توضیح دادیم- ثبت میکند و به صورت جدولی آنها را نمایش میدهد.
توضیح بخش Content در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
بخش Content گوگل آنالیتیکس این موضوع را نشان میدهد که کاربران حاضر در سایت طی 30 دقیقه گذشته کدام صفحات را مطالعه میکنند. از این بخش میتوان برای میزان محبوبیت مطالب تازه منتشر شده بهره برد:
1- از 38 کاربر فعال در سایت که 53 درصد آنها از دسکتاپ وارد سایت شدهاند کدام صفحات را مشاهده میکنند؟ این جدول URL صفحات محبوب و عنوان صفحات را به تفکیک تعداد و درصد کاربران فعال لیست کرده است.
توضیح بخش Events در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
از رویدادها (Events) برای سنجش میزان تعامل کاربران با وبسایت و محتوای تولیدی استفاده میشود. تعداد دانلود یک فایل، تعداد کلیک بر روی یک لینک، تکمیل یک فرم، تعداد پخش یک ویدئو و … همگی مثالهایی از ایونت ها هستند که با تعریف آنها میتوان به سادگی داده مرتبط با هرکدام را رصد و ذخیره کرد.
1- در تصویر بالا ایونتی با نام Regular Install تعریف شده است. نحوه ست کردن ایونت ها را در مقالات بعدی به صورت مفصل توضیح خواهیم داد. آنچه تصویر بالا به ما نشان میدهد آن است که از 34 نفر در 30 دقیقه گذشته یک نفر ایونتی که ما ست کردهایم را تکمیل کردهاند که معادل 2.94 درصد تعداد کاربران فعال در وبسایت است.
این مقالات را نیز بخوانید:
1- آموزش تصویری نصب گوگل سرچ کنسول
2- آموزش تصویری نصب گوگل تگ منیجر
توضیح بخش Conversions در گزارش Real Time گوگل آنالیتیکس
نرخ تبدیل یا Conversion تکمیل یک فعالیت آفلاین یا آنلاین است که برای موفقیت یک کسبوکار اهمیت دارد. مثلا تکمیل یک فرم خبرنامه یا خرید یک کالا تحت عنوان نرخ تبدیل شناخته میشوند. در نظر داشته باشید که نرخهای تبدیل سطوح مختلفی دارند و ممکن است یک کاربر تا زمان تبدیلشدن به یک مشتری وفادار چند سطح تبدیل (Convert) شود:
1- برای این وبسایت سه گل (Goal) تعریف شده است. در مقالات آموزشی آینده به تشریح کامل گلهای گوگل و نحوه ست کردن آنها میپردازیم. بهعنوانمثال در این وبسایت سه گل تعریف شده است:
الف) Purchase Completed
ب) Registrations
ج) Entered Checkout
هنگامیکه کاربر هرکدام از مسیر تعریف شده (و دلخواه) کسبوکار را کامل کند یک گل تکمیل میشود و دیتای آن در این بخش (طی 30 دقیقه گذشته) ظاهر میشود. در این وبسایت کاربران طی نیم ساعت گذشته هیچکدام از گلهای تعریف شده را تکمیل نکردهاند.
انواع درخواست (Hit) هایی که در گوگل آنالیتیکس رصد میشوند؟
اگر بخواهیم تعداد درخواستها و یا فعالیتهایی که یک کاربر در وبسایت انجام میدهد –که در فضای دیجیتال به Hit معروف هستند- را دستهبندی کنیم که گوگل آنالیتیکس نیز آنها را رهگیری میکند به هفت دسته کلی به شرح زیر میرسیم:
1- درخواست بازدید صفحه (Page view Hit): هر دفعه که یک کاربر یک صفحه را در مرورگر خود باز میکند؛ فارغ از اینکه قبلا در آن صفحه بوده یا نه یک Hit به گوگل آنالیتیکس ارسال میشود
2- درخواست بازدید صفحه نمایش (Screen view Hit): هر دفعه که یک کاربر صفحه یا مطلبی را داخل یک اپلیکیشن مشاهده میکند یک Hit ارسال میشود. با کمک این Hit میتوان تشخیص داد که کدام مطلب توسط کاربران بیشترین بازدید را داشته است
3- درخواست رویداد (Event Hit): این Hit تعاملات صفحه وبسایت را رصد میکند. این تعاملات شامل کلیک کردن بر روی یک لینک، پخش کردن یک ویدئو، ثبتنام در یک فرم یا دانلود یک فایل در وبسایت است. این بخش به صورت جداگانه از تعداد بازدید صفحه اندازهگیری و ذخیره میشود
4- درخواستهای مربوط به شبکههای اجتماعی (Social Interaction Hit): این Hit تعاملات و فعالیتها مربوط به شبکههای اجتماعی بر روی وبسایت را رصد میکند. مثلا اگر کاربری یک محتوا و یا مطلبی را از روی صفحه وبسایت در شبکههای اجتماعی همچون توییتر (بر روی صفحه وبسایت بر روی دکمه اشتراکگذاری در توییتر کلیک کند) به اشتراک بگذارد یک Hit ارسال میشود
5- درخواست تجارت الکترونیک (E-commerce Hit): تعاملات کاربر در صفحاتی که امکان خریدوفروش وجود دارد توسط این Hit رصد میشود. مثلا اگر کاربری یک محصول و یا خدمت را سبد خرید خود اضافه کند و یا خرید خود را در وبسایت تکمیل کند یک E-commerce Hit ارسال میشود
6- بروز خطا (Exception Hit): هرگونه خطا یا کرش که در وبسایت رخ میدهد را گزارش میدهد
7- درخواست کاربر و مدتزمان آن (User Timing Hits): مدتزمانی که یک فعالیت یا درخواست تکمیل شود را اندازهگیری میکند؛ مثلا مدتزمانی که یک صفحه یا یک تصویر بارگذاری میشود و یا مدتزمانی که از کلیک بر روی یک دکمه تا تکمیل فرایند طول میکشد.
قسمت اول آموزش گزارشهای گوگل در اینجا به پایان رسید. قسمت دوم این گزارش به بخش Audience میپردازد. آنچه باید از گوگل آنالیتیکس باید بدانید را طی این چند مقاله به صورت کامل و گامبهگام به کمک تصاویر و فایلهای دیگر به شما آموزش دادهایم. با کمک لینکهای زیر میتوانید مسیر آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
2- اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس
3- گزارش Real Time
4- گزارش Audience
5- گزارش Accusation
6- گزارش Behavior
7- گزارش Conversion
8- گزارش Customization
9- بررسی تب Admin