گوگل آنالیتیکس بخشی را به عنوان کاستومایزیشن و سفارشی سازی در نظر گرفته که وبمستران و ادمینهای سایت میتوانند تنظیمات گزارشهایی که باید هر روز بررسی کنند را بهصورت سفارشی یک بار انجام داده و تمپلت گزارش مورد نظر را ذخیره کرده تا پسازآن تنها با مراجعه به آن تمپلت، گزارش دلخواه خود را با سرعت بیشتری مشاهده و بررسی کنند. برای تسهیل بیشتر بخشی برای هشدارها نیز در نظر گرفته شده است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
بخش کاستومایزیشن گوگل آنالیتیکس دارای چهار تب مختلف به شرح زیر است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
– داشبوردها (Dashboards)
– گزارشهای سفارشی (Custom Reports)
– گزارشهای ذخیره شده (Saved Reports)
– هشدارهای سفارشی (Custom Alerts)
آموزش گوگل آنالیتیکس بخش داشبوردها Dashboards
بخش داشبورد گوگل آنالیتیکس پنلی کاستومایز شده را در اختیار میگذارد که میتوان نسبت به نیاز کسبوکارتان آن را بچینید و گزارشهای مختلف و دلخواه را به صورت یکجا مشاهده کنید. به تصویر زیر دقت کنید:
1- مسیر دسترسی به بخش داشبوردها در تصویر بالا مشخص است. برای ایجاد یک داشبورد سفارشی لازم است بر روی دکمه Create کلیک کنید. بعد از آن پنجرهای باز میشود که دو قسمت دارد: Blank Canvas که صفحهای خالی را در اختیار میگذارد و تمام المانهای مورد نیاز را به صورت تکی به داشبورد اضافه میکنیم. قسمت دیگر بخش Starter Dashboard است که به صورت پیشفرض دارای چندین المان همچون کاربران، کاربران جدید، سشن و … است. در این قسمت ما Blank Canvas را انتخاب و نام آن را Device میگذاریم و سپس بر روی عبارت Create Dashboard کلیک میکنیم و المانهای مورد نظرمان را با کلیک بر روی دکمه +Add Widget اضافه میکنیم. به تصویر زیر نگاه کنید:
همانطور که مشخص است در تصویر بالا این ویجت ها اضافه شده است: Desktop Users، Mobile Users، Tablet Users، Desktop Page views، Mobile Page views، Tablet Page views، Revenue by Device Category، Revenue Per User، Revenue and Revenue per User by Device Category، Active Users، Total Users و Total Page views.
به عنوان مثال برای انتخاب Desktop Users بر روی اضافه کردن ویجت +Add Widget کلیک میکنیم. در بخش Widget Title اسمی برای آن انتخاب میکنیم (در اینجا Desktop Users). در ردیف استاندارد Standard متریک Metric را انتخاب میکنیم. در بخش پایینتر یعنی Add a Metric متریک Users را انتخاب میکنیم. سپس در بخش Add a Filter بر روی Add a Dimensions کلیک کرده و Device Category را انتخاب میکنیم سپس تب Containing را انتخاب کرده و در تب کناری آن Desktop را تایپ میکنیم و در نهایت بر روی دکمه ذخیره Save کلیک میکنیم. بدینصورت متریک سفارشی شده ما به پنل داشبورد اضافه میشود.
برخی اوقات با توجه به نیاز کسبوکار، گزارشهای خاصی نیاز است تا بررسی شود که برای تنظیم هرکدام باید چندین المان را انتخاب کرد. گوگل آنالیتیکس بخشی در نظر گرفته تا با یک بار تنظیمات گزارشی، بتوانیم در هر موقع به نتیجه نهایی و بهروز آن دسترسی داشته باشیم. برای این کار همانند تصویر زیر به بخش گزارشهای سفارشی رفته و بر روی +New Custom Report کلیک میکنیم.
سپس صفحهای همانند تصویر زیر نشان داده میشود که تنظیمات آن را در ادامه بررسی میکنیم:
1- ابتدا برای گزارش عنوان مناسبی انتخاب میکنیم در این قمست ما Test را تایپ کردهایم. در بخش دوم متریکهای مورد نیاز را با کلیک بر روی +Add Metric انتخاب میکنیم؛ برای این بخش متریکهای Engaged Users، Entered Checkout و Purchase Completed را انتخاب کردهایم. در بخش بعدی دایمنشن های مورد نیاز را اضافه میکنیم؛ برای این بخش ما Device Category، Source / Medium و Landing Page را انتخاب کردهایم. در صورت نیاز تنظیمات فیلتر و View را انجام داده و در نهایت بر روی ذخیره (Save) کلیک میکنیم. هم اکنون گزارش سفارشی ما ذخیره شده و میتوانیم با کلیک بر روی بخش گزارشهای سفارشی آن را مشاهده کنیم.
آموزش گوگل آنالیتیکس بخش گزارشهای ذخیره شده Saved Reports
گوگل آنالیتیکس همچنین بخشی را برای ذخیره کردن گزارشها در نظر گرفته است. زمانی که تنظیمات خاصی را بر روی گزارش ایجاد کردیم میتوانیم با زدن دکمه ذخیره (Save) فرمت گزارش را ذخیره کرده تا برای دفعات بعدی تنها به بخش گزارشهای ذخیره شده مراجعه کرده و گزارش سفارشی شده را مشاهده کنیم:
1- به عنوان مثال در تصویر بالا به گزارش سورس و مدیوم مراجعه کردهایم. حال میخواهیم تنها منبع و مدیوم ترافیک کمپینهای دلخواه را بررسی کنیم.
2- برای این کار ابتدا بر روی Secondary Dimension کلیک میکنیم و دایمنشن دوم را بر روی کمپین (campaign) قرار میدهیم. اکنون دو دایمنشن قابل مشاهده است: یک Primary Dimension است که بر روی Source / Medium ست شده و دایمنشن دوم یا Secondary Dimension که بر روی Campaign تنظیم شده است. چنانچه بخواهیم تنها کمپین خاصی را به نمایش بگذاریم بر روی باکس کناری سرچ وسط صفحه، یعنی کلمه Advanced کلیک کرده و فیلتر مورد نظر را تنها بر روی نام کمپین مورد نظرمان ست میکنیم و بر روی Apply کلیک می کنیم:
3- حال که تنظیم گزارش به پایان رسید بر روی دکمه ذخیره یا Save کلیک کرده و فرمت گزارش را ذخیره میکنیم. زین پس برای دسترسی به فرمت این گزارش، تنها لازم است به بخش گزارشهای ذخیره شده مراجعه کنیم.
آموزش گوگل آنالیتیکس بخش هشدارهای سفارشی Custom Alerts
بررسی روزانه برخی از گزارشهای تکراری میتواند برای ادمین های وبسایت کاری خستهکننده باشد. مخصوصاً زمانی که تنها میخواهیم از سلامت سایت و ترافیک ورودی آن اطمینان حاصل کنیم. گوگل آنالیتیکس برای رفع این مشکل بخشی را با عنوان هشدارهای سفارشی یا Custom Alerts در نظر گرفته است که ادمین سایت با اعمال تنظیمات دلخواه خود میتواند زمانی که ترافیک یا سایر بخشهای قابلاندازهگیری سایت از حد خاصی پایینتر یا بالاتر رفت هشدار آن به صورت ایمیلی برای ادمین ارسال میشود. برای اعمال تنظیمات این بخش لازم است به بخش ادمین گوگل آنالیتیکس مراجعه کنیم و همانند تصویر زیر بر روی Custom Alerts در زیرمجموعه View کلیک کنیم:
پسازآن صفحهای باز میشود که در آن باید بر روی دکمه +NEW ALERT کلیک کنیم سپس صفحهای همانند تصویر زیر باز میشود:
برای این بخش ابتدا لازم است نامی انتخاب کنیم. فرض کنید میخواهیم هر زمان که تعداد سشن های سایت از پنج سشن کمتر شد گوگل آنالیتیکس برایمان هشداری ارسال کند. پس نامی مرتبط با همین موضوع انتخاب میکنیم. نامی که ما انتخاب کردهایم بدینصورت است: Alert! – Day Session < 5.
سپس لازم است تیک قسمت ارسال هشدار به صورت ایمیلی را فعال کنیم. علاوه بر ایمیل اصلی که برای گوگل آنالیتیکس وارد کردهایم در این بخش میتوانیم آدرس ایمیل دیگری را اضافه کنیم. در بخش Alert Conditions، دایمنشن و متریک مورد نظر را انتخاب میکنیم. ما دایمنشن را بر روی All Traffic و متریک را بر روی Session قرار دادهایم. قسمت Condition را بر روی IS less than قرار داده و در کادر Value عدد 5 را وارد میکنیم و در نهایت بر روی دکمه ذخیره هشدار (Save Alert) کلیک میکنیم.
برای دسترسی سریع به این بخش نیز میتوان به بخش Customization رفته و بر روی Manage Custom Alerts کلیک کرده تا لیست هشدارهای فعال به نمایش درآید.
گزارش کاستومایزیشن گوگل آنالیتیکس در اینجا به پایان رسید. گزارش پایانی از مجموعه گزارشها و آموزشهای گوگل آنالیتیکس سطح مقدماتی به بررسی پنل ادمین گوگل آنالیتیکس خواهد پرداخت.
با کمک لینکهای زیر میتوانید مسیر آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
2- اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس
3- گزارش Real Time
4- گزارش Audience
5- گزارش Accusation
6- گزارش Behavior
7- گزارش Conversion
8- گزارش Customization
9- بررسی تب Admin