یکی از بخشهای مهم و جذاب برای کسبوکارها شناخت مخاطبان است؛ این شناخت در بستر آنلاین و با کمک گرفتن از ابزارهای تحلیلی همچون گوگل آنالیتیکس به سادگی به دست میآید. چه کسانی به وبسایت سر میزنند؟ در چه بازه سنی قرار دارند؟ چه جنسیتی دارند؟ از طریق چه مرورگر و دستگاهی به سایت سر میزنند؟ از چه کشور و شهرهایی هستند؟ پاسخ به تمامی سؤالات بالا به همراه اطلاعات جزئیتر همگی در گزارش بخش مخاطبان (Audiences) گوگل در دسترس است که در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی آن بپردازیم. در آموزشهای تصویری گوگل آنالیتیکس اصطلاحات تخصصی به کار رفته که حتما باید با آنها آشنا بود. اگر با این اصطلاحات آشنا نیستید پیشنهاد میکنیم ابتدا مقاله اصطلاحات گوگل آنالیتیکس را به خوبی مطالعه کنید.
مرور کلی گزارش Audiences گوگل آنالیتیکس
گزارشهای مختلف گوگل آنالیتیکس قسمتی تحت عنوان Overview دارند که اطلاعاتی کلی از گزارش را در نگاه اول ارائه میدهد. در بخش Audiences نیز این خلاصه گزاش وجود دارد که اطلاعات مفیدی را بهصورت مختصر در اختیار میگذارد. با کمک تصویر زیر بخشهای مختلف این گزارش را با هم بررسی میکنیم:
1- اولین گام در تهیه گزارش از گوگل آنالیتیکس مشخص کردن بازه زمانی است که میخواهید گزارش آن را مشاهده کنید. با کلیک بر روی قسمت مشخصشده میتوانید بازه دلخواه را انتخاب کنید. این بازه زمانی میتواند برای یک روز، یک هفته، یک ماه و یا هر زمان دلخواهی که مدنظرتان است مشخص شود. همچنین بخشی تحت عنوان مقایسه (Compare) وجود دارد که میتوانید دیتای بازه زمانی را که انتخاب کردهاید با مدت زمان مشابه قبلی آن به راحتی بررسی کنید. همانطور که از تصویر بالا مشخص است بازه زمانی انتخاب شده از 26 فوریه سال 2021 تا 4 مارس 2021 انتخاب شده است.
2- این بخش تعداد کاربران را در بازه زمانی مشخصشده نشان میدهد. طبق تصویر در هفت روز انتخاب شده به طور میانگین روزانه حدود دو هزار و 600 کاربر به وبسایت سر زدهاند. در این بخش شما میتوانید متریکهای مختلفی را انتخاب و با هم مقایسه کنید. همچنین نحوه نشان دادن دادهها (همانطور که در گوشه سمت راست این بخش نشان دادهشده) بهصورت روزانه انتخاب شده است.
3- در این بخش آماری کلی از مخاطبان ارائه میشود. همانطور که از تصویر مشخص است تعداد کاربرانی که در بازه زمانی یک هفته به سایت سرزدهاند معادل 18 هزار و 611 نفر هستند که از این تعداد 16 هزار و 608 نفر کاربر جدید هستند. این تعداد کاربر در طول یک هفته معادل 21 هزار و 717 سشن داشتهاند. بنابراین با تقسیم تعداد سشن ها به تعداد کل کاربران به عدد 1.17 میرسیم. بازدید صفحات (تعداد صفحاتی که توسط کاربران لاود و ریلاود شده است) معادل 92 هزار و 140 صفحه است. بنابراین با تقسیم تعداد بازدید صفحات به سشن به عدد 4.24 میرسیم. به عبارتی در هر سشن، کاربران 4.24 صفحه را مشاهده کردهاند. متریک بعدی میانگین مدت زمان سشن ها است که معادل دو دقیقه و 41 ثانیه است. به زبان ساده یعنی کاربران هر بار که به سایت سرزدهاند معادل دو دقیقه و 41 ثانیه در سایت ماندهاند. متریک آخر نرخ پرش (Bounce Rate) است که این مقدار برای سایت 51.21 درصد بوده است. در نظر داشته باشید که طول سشن های تک صفحه معادل صفر ثانیه است.
4- این بخش تعداد کاربران و کاربران جدید را نشان میدهد. چنانچه بر روی هر بخش ماوس را تکان دهیم تعداد کاربران را به ما نشان میدهد. همانطور که از تصویر مشخص است معادل 83.3 درصد کل کاربران یعنی 16 هزار و 735 کاربر جدید در طول بازه زمانی یک هفته ثبت شده است.
5- بخش Demographics نیز خلاصهای از زبان کاربران، کشور، شهر، مرورگرها، سیستمعامل و شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت (ISP) را نشان میدهد.
در بخش Audiences میتوانید گزارش Active Users را نیز مشاهده کنید. چون بازه زمانی گزارش را هفت روزه انتخاب کردهایم، لذا تعداد کاربران با تعداد کاربران فعال برابر است. در توضیح بالا آوردیم که کاربر فعال کسی است که در بازه زمانی مشخص (در اینجا یک هفته) سشنی را ایجاد کرده باشد:
بررسی گزارش Audiences بخش Demographics گوگل آنالیتیکس
در بخش Demographics اطلاعات بیشتری از کاربران ارائه میشود. به تصویر زیر توجه کنید:
قبل از شروع باید به این نکته دقت کرد که در بخش Age اطلاعات حدود 37 درصد کاربران (که میشود 6 هزار و 886 کاربر از تعداد کل 18 هزار و 611 کاربر) و در بخش جنسیت اطلاعات 43 درصد از کاربران موجود بوده است. چنانچه مشخص است حدود 30 درصد کاربرانی که اطلاعات سن آنها وجود داشته در بازه سنی 18 تا 24 سال بودهاند. برای بخش جنسیت نیز روال به همین ترتیب است.
بررسی گزارش Audiences بخش Geo گوگل آنالیتیکس
در بخش Geo یا اطلاعات جغرافیایی دو بخش زبان و مکان وجود دارد. در بخش زبان گوگل آنالیتیکس اطلاعات خود را از زبانی که بر روی مرورگر کاربر تنظیم شده دریافت میکند و دادههایی همچون تعداد کاربران، سشن ها و بانس ریت را به تفکیک زبان کاربر ارائه میدهد.
در بخش لوکیشن نیز پراکندگی جغرافیایی کاربران سایت را در بازه زمانی انتخاب شده بهصورت نقشه مکانی و جدولی نشان میدهد:
بررسی گزارش Audiences بخش Behavior گوگل آنالیتیکس
در حال حاضر بخش رفتار کاربران یا Behavior پنج قسمت دارد که یکی از گزارشهای مهم آن بخش New vs Returning است. همانطور که قبلا ذکر شد گوگل آنالیتیکس در مرورگر کاربرانی که برای اولین بار به سایت مراجعه میکنند یک کوکی ست میکند و بعد از آن میتواند تشخیص دهد که کاربری که به سایت سر زده قبلا بازدید داشته یا نه. بدین ترتیب است که گوگل آنالیتیکس میتواند کاربران جدید را از کاربرانی که قبلا به سایت آمدهاند تفکیک کند. در نظر داشته باشید که کاربر اگر با همان مرورگر قبلی –که بر روی آن کوکی ست شده- دوباره وارد سایت شود به عنوان کاربر قدیمی شناخته میشود. روشن است که اگر با یک مرورگر دیگر و با همان دستگاه قبلی خود وارد سایت شود به عنوان یک کاربر جدید شناخته میشود. نکته پایانی این بخش آن است که اگر کاربر کوکیهای مرورگر خود را پاک کند و دوباره به یک سایت سر بزند توسط گوگل آنالیتیکس به عنوان کاربر جدید تشخیص داده میشود:
بررسی گزارش Audiences بخش Technology گوگل آنالیتیکس
در بخش تکنولوژی گزارش Browser & OS قرار دارد که مرورگر محبوب کاربرانی که به سایت سر میزنند را نشان میدهد. صفحات مختلف سایت و مخصوصاً صفحات لند سایت در مرورگرهای مختلف با تفاوتی جزئی به نمایش درمیآیند. لازم است که این نوع صفحات را در تمام مرورگرهای محبوب کاربران تست کرد تا اگر مشکلی از بعد نمایش و نظم صفحات وجود داشته باشد به سرعت آن را رفع کنیم:
بررسی گزارش Audiences بخش Mobile گوگل آنالیتیکس
کاربران توسط چه دستگاهی به سایت وارد شدهاند؟ این بخش اطلاعات دقیق دستگاه کاربران را ارائه میدهد. بهعنوانمثال از 18 هزار و 611 کاربری که به سایت سرزدهاند بیش از 67 درصد آنها از کامپیوتر و یا لپتاپ استفاده کردهاند. اطلاعات این بخش نیز اهمیت ویژهای داشته و باید سایت و صفحات مهم آن را با کمک دستگاههای مختلف تست کرد تا مشکلی برای کاربر و مسیر پیشبینیشده آن پیش نیاید:
بررسی گزارش Audiences بخش Benchmarking گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس این امکان را برای سایتها فراهم کرده است که بتوانند بدون هزینه عملکرد سایت خود را با سایتهای مشابه دیگر مقایسه کنند. بخش بنچمارکینگ گوگل آنالیتیکس برای همین منظور طراحی شده است. همانطور که از تصویر زیر مشخص است ابتدا باید متریک دلخواه خود را وارد کنید که در این بخش سشن و در کنار آن نیز بنچمارک سشن انتخاب شده است. در ردیف بالای همین قسمت سه گزینه وجود دارد:
الف) تفکیک صنعت بهصورت عمودی یا Vertical Industry: در این بخش چندین گزینه بهصورت پیشفرض وجود دارد که هر کدام زیرمجموعههای خود را دارند. شما باید صنعتی را انتخاب کنید که به صنعت حوزه فعالیتتان بیشترین شباهت و نزدیکی را داشته باشد. ما در این بخش Sports را انتخاب کردهایم
ب) منطقه / کشور یا Country / Region: در این بخش منطقه و کشور مورد نظر را انتخاب میکنیم. در بین دستهبندیها کشور ایران و استانهای مختلف آن نیز وجود دارد
ج) اندازه تعداد سشن های روزانه یا Size by daily sessions: نسبت به تعداد سشن هایی که بهصورت روزانه دارید این بخش را نیز انتخاب کنید. بهصورت پیشفرض این عدد بر روی 1000 تا چهار هزار و 999 سشن قرار دارد
پس از اعمال این تنظیمات نمودار و جدولی مانند تصویر زیر به شما نمایش داده میشود که مقایسهای از عملکرد سایت در بخش سشن و کسبوکارهای مشابهتان است. جدول این بخش اطلاعات کاملتری را ارائه میدهد و همانند سایر گزارشها از دو بخش Acquisition و Behavior تشکیلشده است. فلشهای سبز رنگ نشان میدهد که عملکرد شما نسبت به کسبوکارهای مشابه بهتر بوده و فلشهای قرمز عکس آن را بازگو میکند:
بررسی گزارش Audiences بخش Users Flow گوگل آنالیتیکس
بخش جالب Users Flow یا نقشه راه کاربران اطلاعات مفیدی از نحوه ورود آنها به سایت و تعاملاتشان با سایت را نشان میدهد. برای شروع متریکی که میخواهید رصد کنید را وارد کنید. در تصویر زیر Country انتخاب شده است. همانطور که مشخص است وبسایت از کشور ایالاتمتحده در بازه زمانی انتخاب شده بیش از هشت هزار سشن داشته است. ایالاتمتحده به همراه سایر کشورها همچون هند، انگلستان، کانادا، اسپانیا و سایر کشورها در مجموع 22 هزار سشن داشتهاند که 13 هزار آن به صفحه اول (Home) سایت وارد شدهاند. همچنین از تعداد 22 هزار سشن معادل 13 هزار سشن آن از ادامه مسیر منصرف شدهاند و از سایت خارج شدهاند. مراحل بعدی تعاملات کاربران با وبسایت و اینکه از چه صفحاتی بازدید کردهاند در ادامه این نقشه ارائه شده که میتوان با کلیک بر روی دکمه +Step مراحل بعدی آن را نیز مشاهده کرد:
بخشهای مهم گزارش Audiences در اینجا به پایان رسید. در مقاله بعدی مجموعه سریالی آموزشهای تصویری گوگل آنالیتیکس به گزارش مهم Acquisition پرداختهایم.
با کمک لینکهای زیر میتوانید مسیر آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
2- اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس
3- گزارش Real Time
4- گزارش Audience
5- گزارش Accusation
6- گزارش Behavior
7- گزارش Conversion
8- گزارش Customization
9- بررسی تب Admin