اطلاع داشتن از اینکه کاربران و مخاطبان سایت از چه کانالهایی به سایت ما میآیند میتواند به ما در برنامهریزی، بهینهسازی و تقویت مسیرهای ورودی کمک کند. گوگل آنالیتیکس این اطلاعات را در گزارش Acquisition ارائه میدهد. در مقاله قبلی به بررسی نوع مخاطبان پرداختیم و در این مقاله قصد داریم کانالهایی که مخاطبان از طریق آن وارد سایت ما میشوند را مورد بررسی قرار دهیم.
بررسی گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس بخش Overview
همانند سایر گزارشهای گوگل آنالیتیکس، در بخش Acquisition نیز قسمتی تحت عنوان Overview قرار دارد که مهمترین کانالهای ورودی وبسایت به همراه رفتار و نرخ تبدیل آنها را بهصورت یکجا نمایش میدهد. به تصویر زیر دقت کنید:
1- مهمترین کانالها ورودی: این بخش بهصورت نمودار دایرهای مهمترین کانالهایی که ترافیک به سمت سایت هدایت کردهاند را مشخص میکند. با تکان دادن ماوس بر روی هر بخش، درصد و تعداد کاربران آن کانال نمایش داده میشود. بهعنوانمثال کانال Direct معادل 97.9 درصد ترافیک ورودی سایت در بازه زمانی انتخاب شده را جذب کرده است که تعداد آن معادل 14 هزار و 356 نفر بوده است. پسازآن جستجوی پولی، سایر کانالهایی که گوگل آنالیتیکس تشخیص نداده، تبلیغات بنری، افیلیت، جستجوی ارگانیک و ترافیک ارجاعی قرار دارد.
2- نرخ تبدیل: در این گزارش بهصورت پیشفرض گزینه Ecommerce انتخاب شده است. در قسمت بالای نمودار دایرهای گزینهای تحت عنوان Conversion قرار دارد که از این بخش میتوان بهجای Ecommerce گلهایی (Goals) که قبلا ست کردهایم را انتخاب کرد.
اصطلاح نرخ تبدیل تجارت الکترونیک (Ecommerce Conversion Rate) معادل تقسیم تعداد تراکنشها به تعداد سشن ها است.
اصطلاح تراکنش (Transaction) معادل تعداد کل خریدهای تکمیل شده در سایت است
طبق تعاریف بالا و نگاهی به نمودار خطی این بخش میتوان تشخیص داد که بیشترین نرخ تبدیل مربوط به روز جمعه 12 مارس سال 2021 بوده که معادل 1.48 درصد است. این عدد نشان میدهد که از هر 100 سشن در این روز حدود 1.5 سشن آنها به خرید تبدیل شده است.
3- بخش Acquisition تعداد کانالها را به ترتیب اهمیت دستهبندی کرده است. در این بخش مشخص است که از تعداد کل کاربران در این بازه زمانی (14 هزار و 696 کاربر) معادل 14 هزار و 356 کاربر آن بهصورت مستقیم وارد سایت شدهاند. همچنین از بین تعداد کل کاربران، معادل 12 هزار و 660 کاربر جدید هستند و کل کاربران 17 هزار و 388 سشن ایجاد کردهاند. توضیحات بانس ریت، پیج به سشن و میانگین طول سشن ها که در بخش Behavior آمده نیز واضح هستند. چنانچه با این اصطلاحات آشنا نیستید به مقاله اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس مراجعه کنید.
4- نرخ تبدیل: در قسمت بالا گفتیم که منظور از Transaction تعداد کل خریدهای تکمیل شده در سایت است و منظور از Ecommerce Conversion Rate نیز تقسیم تعداد کل تراکنشها به تعداد کل سشن ها است. میانگین نرخ تبدیل 0.52 درصد، تعداد تراکنشها معادل 90 تراکنش و درآمد ایجاد شده برابر 4 هزار و 977 دلار ثبت شده است.
بررسی گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس بخش All Traffic
آمار دقیق تعداد ترافیک ورودی از کانالهای مختلف در گزارش این بخش ارائه شده است که در ادامه قسمتهای مختلف آن را با هم بررسی میکنیم:
1- متریکی که برای این بخش انتخاب شده تعداد کاربران (Users) است. میتوان این متریک را تغییر داد و همچنین در بخش روبروی آن متریکی دیگر برای مقایسه انتخاب کرد. آمار نشان داده شده به تفکیک روز بوده و میتوان با تکان دادن ماوس بر روی قسمت دلخواه نمودار، تعداد دقیق کاربران در آن بازه زمانی را تشخیص داد.
2- گوگل آنالیتیکس بهصورت پیشفرض برای کانالهای ورودی دستهبندی ایجاد کرده است. شما نیز میتوانید کانالهای سفارشی برای اکانت گوگل آنالیتیکس ایجاد کنید، در نظر داشته باشید سقف تعداد این کانالها 100 کانال است؛ در ادامه نحوه ساخت کانال سفارشی را توضیح خواهیم داد.
3- بخش سومی که در تصویر بالا مشخص شده مربوط به بخش کانورژن است که توضیحات آن در بالا ارائه شد. در نظر داشته باشید که از منوی کشویی Conversion میتوانید بهجای Ecommerce هر کدام از گلهایی که قبل ست کردهاید را انتخاب کنید.
نحوه ساخت کانال سفارشی (Custom Channel Grouping)
1- وارد اکانت گوگل آنالیتیکس شده و به بخش ادمین (Admin) وارد شوید
2- در بخش View، آن View که میخواهید این تغییرات در آن لحاظ شود را انتخاب کنید
3- در بخش PERSONAL TOOLS & ASSETS بر روی Custom Channel Grouping کلیک کنید
4- بر روی عبارت +NEW CHANNEL GROUPING کلیک کنید
5- نام دلخواه را برای گروه جدید انتخاب کنید
6- بر روی عبارت +Define a new channel کلیک کنید
7- برای کانال جدید اسمی انتخاب کنید
8- ویژگیهای کانال جدید را تعریف کنید؛ این ویژگیها به حروف کوچک و بزرگ حساس هستند:
– از اولین منوی کشویی یک بُعد (Dimension) انتخاب کنید
– از دومین منوی کشویی یک عامل (Operator) انتخاب کنید
– در قسمت متنی، مقداری که میخواهید را وارد کنید، بهعنوانمثال Source contains plus.google.com
– در صورت نیاز بر روی کلمات AND و OR کلیک کرده و ردیف جدیدی ایجاد کنید
9- کانالهای اضافی را ایجاد و تعریف کنید
10- با درگ کردن اولویت کانالهای اضافی را مشخص کنید
11- در نهایت بر روی دکمه ذخیره (Save) کلیک کنید.
بررسی گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس بخش Source / Medium
در مقاله اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس سورس و مدیوم را توضیح دادیم. این بخش از گزارش Acquisition ترافیک ورودی سایت را به تفکیک سورس و مدیوم نشان میدهد. بهعنوانمثال 97.91 درصد از ترافیک ورودی سایت در بازه زمانی مشخص شده بهصورت مستقیم (Direct) به سایت وارد شدهاند؛ گوگل آنالیتیکس مدیوم این ترافیک را نتوانسته تشخیص دهد بنابراین مقابله آن کلمه None قرار داده شده است؛ مثلا اگر کاربری بر روی لینکی از سایت شما کلیک کند که در یک اپلیکیشن قرار داده شده و یا یک فایل پیدیاف که بر روی آن لینک UTM ست نشده باشد، گوگل آنالیتیکس قادر نخواهد بود مدیوم این لینک را تشخیص دهد.
بررسی گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس بخش Campaigns
تبلیغات گوگل ادز امروزه برای بسیاری از کسبوکارها امری شناختهشده است. با امکانی که گوگل آنالیتیکس فراهم آورده میتوان اکانت گوگل ادز را به گوگل آنالیتیکس لینک کرد و دیتای گوگل ادز را در پنل گوگل آنالیتیکس مشاهده کرد. همچنین میتوان با ست کردن UTM در URL کمپین مورد نظر را تعریف و دیتای آن را به گوگل آنالیتیکس متصل کرد تا در این قسمت به نمایش درآید. به تصویر زیر دقت کنید:
1- در این بخش نام و آی دی کمپینهای فعال گوگل ادز نمایش داده میشود. بهعنوانمثال کمپین شماره یک یوتیوب 422 کلیک در بازه زمانی مشخص شده داشته است که این مقدار معادل 18.5 درصد از کل تعداد کلیکها بر روی کمپینهای تبلیغاتی است. در بخش Cost مبلغ هزینه شده برای هر تبلیغ نشان داده میشود که برای کمپین اول این مبلغ معادل 554 دلار بوده است. گزینه بعدی CPC (Cost-per-click) است که میانگین هزینه پرداخت شده برای هر کلیک را نشان میدهد؛ برای تبلیغ اول این مبلغ معادل 1.14 دلار برای هر تبلیغ است. سایر اصطلاحات این بخش را قبلا توضیح دادهایم (مقاله اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس) و در اینجا نیز با همان مفهوم به کار رفتهاند لذا به خاطر طولانی نشدن مقاله از توضیح مجدد آنها خودداری میکنیم.
نحوه لینک کردن گوگل آنالیتیکس و گوگل ادز
1- برای لینک کردن گوگل ادز به گوگل آنالیتیکس ابتدا وارد اکانت گوگل آنالیتیکس شده و به بخش ادمین بروید
2- در بخش Property عبارتی تحت عنوان PRODUCT LINKING قرار دارد که یکی از زیرمجموعههای آن Google Ads Linking است. با کلیک بر روی این بخش وارد صفحه Google Ads Linking میشوید
3- حال بر روی عبارت +NEW LINK GROUP کلیک کنید
4- اکانت گوگل ادزی را که میخواهید به آنالیتیکس وصل کنید را انتخاب کرده و بر روی «ادامه» کلیک کنید
چنانچه دارای اکانت «Google Ads Manager» هستید، آن اکانت (به همراه تمامی اکانت های زیرمجموعه) را انتخاب کنید
چنانچه میخواهید تنها بخشی از اکانت ها را به آنالیتیکس متصل کنید بر روی بخش «Manager account» کلیک کرده و سپس اکانت دلخواهتان را انتخاب کنید. همچنین میتوانید بر روی عبارت All Linkable کلیک کرده و تمام اکانتهای گوگل ادز را انتخاب کنید سپس اکانتهایی که نمیخواهید به گوگل آنالیتیکس متصل شوند را از حالت انتخاب خارج کنید
5- عنوان لینک گروه «Link Group Title» را وارد کنید
6- در جلوی هر کدام از View ها دکمه خاموش – روشن قرار دارد، دکمه هر کدام از View ها که میخواهید وصل کنید را روشن کنید
7- میتوانید گزینه Google Display Network Impression Reporting را فعال کنید تا اطلاعات مازاد این بخش نیز در گوگل آنالیتیکس برای View دلخواه قابل مشاهده باشد
8- چنانچه گزینه auto-tagging in your Google Ads accounts را فعال کردهاید یا میخواهید فرایند لینک دهی بهصورت خودکار آن را فعال سازد، این بخش را بدون تغییر رها کنید. با فعال کردن این بخش میتوانید بفهمید زمانی که کاربر بر روی تبلیغ گوگل شما کلیک میکند و وارد سایت میشود چه کارهایی انجام میدهد.
گوگل گزینه auto-tagging را پیشنهاد میدهد اما چنانچه تمایل دارید بهصورت دستی این کار را انجام دهید لازم است مسیر زیر را طی کرده و بر روی
Advanced settings => Leave my auto-tagging settings as they are کلیک کنید.
9- در نهایت بر روی عبارت Link Accounts کلیک کنید.
بررسی گزارش Acquisition گوگل آنالیتیکس بخش Search Console
برای دریافت گزارشهای سرچ کنسول در گوگل آنالیتیکس باید این دو را به هم متصل کرد. در ادامه این بخش نحوه اتصال سرچ کنسول به آنالیتیکس را توضیح میدهیم. به تصویر زیر دقت کنید:
1- در ستون اول لندینگ پیج ها مشخص شده است. در نظر داشته باشید در اینجا لندینگ پیج به معنای صفحاتی است که کاربر از طریق آنها وارد سایت شما میشود. به زبان ساده یعنی اولین صفحه از سایت شما که کاربر وارد آن میشود. همانطور که از تصویر مشخص است صفحه شماره اول 434 هزار و 685 بار در معرض دید کاربران (ایمپرشن) قرار گرفته است که معادل یک هزار و 866 بار بر روی این نتایج کلیک شده است. با تقسیم کردن تعداد کل کلیک بر روی ایمپرشن ضربدر 100 به شاخص CTR (Click Through Rate) میرسیم. CTR اولین صفحه معادل 0.43 درصد است یعنی از هر 100 بار ایمپرشن این صفحه کمتر از نیم بار بر روی آن کلیک شده است. اصطلاح بعدی Average Position است که نشان میدهد بهطور میانگین این صفحه در نتایج جستجوی گوگل چه رتبهای دارد. بهعنوانمثال اگر صفحه شما برای یک عبارت رتبه 3 گوگل را داشته باشد و برای عبارت دیگر رتبه 7 گوگل، میانگین رتبه این صفحه در نتایج گوگل معادل 5 خواهد بود. سایر اصطلاحات را قبلا توضیح دادهایم.
آموزش اتصال گوگل سرچ کنسول به گوگل آنالیتیکس
برای استفاده از گزارشهای گوگل سرچ کنسول در پنل گوگل آنالیتیکس باید مراحل زیر را طی کنید:
1- وارد اکانت گوگل آنالیتیکس خود شوید
2- به بخش ادمین پنل رفته و Property که میخواهید سرچ کنسول به آن وصل شود را انتخاب کنید (در صورتی که بیش از یک Property دارید)
3- در ستون Property بر روی Property Settings کلیک کنید
4- به سمت پایین، صفحه را اسکرول کنید تا به بخش Search Console Settings برسید. در این قسمت باید URL وب سایتتان را مشاهده کنید که نشان میدهد سایت شما در سرچ کنسول اعتبار سنجی شده و میتوانید در آن تغییراتی ایجاد کنید. چنانچه در این بخش URL وب سایتتان را مشاهده نمیکنید لازم است ابتدا سایتتان را به سرچ کنسول اضافه کنید. در مقاله «آموزش تصویری نصب گوگل سرچ کنسول» این مراحل را به صورت تصویری توضیح دادهایم.
5- در بخش Search Console آن View که میخواهید گزارشها را در آن مشاهده کنید، انتخاب کرده
6- در نهایت بر روی دکمه ذخیره (Save) کلیک کنید
نکته: هر Property گوگل آنالیتیکس تنها مربوط با یک سایت است و بلعکس یعنی هر سایت میتواند تنها یک Property داشته باشد
آموزش تصویری گزارش گوگل آنالیتیکس بخش Acquisition در اینجا به پایان رسید. مقاله بعدی در مورد آموزش تصویری گوگل آنالیتیکس بخش Behavior خواهد بود.
با کمک لینکهای زیر میتوانید مسیر آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید:
1- نصب گوگل آنالیتیکس
2- اصطلاحات رایج گوگل آنالیتیکس
3- گزارش Real Time
4- گزارش Audience
5- گزارش Accusation
6- گزارش Behavior
7- گزارش Conversion
8- گزارش Customization
9- بررسی تب Admin