چرا باید بازار هدف را به صورت مستمر تحلیل کنیم؟
تابهحال از خود پرسیدهاید که چند بار در طول روز تصمیم میگیرید؟ امروز چه چیزی باید بپوشم؟ چه عطری باید استفاده کنم؟ برای ناهار چه چیزی میخواهم داشته باشم؟ اگر در مورد آن فکر کنید، متوجه میشوید که ما هر روز تصمیمات خرید زیادی میگیریم بدون اینکه فکر زیادی به آنها بکنیم. این تصمیمات، هرچند ناچیز به نظر میرسد، اما برای بازاریابان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و آنها را تا نصفهشب مجبور به کار کردن میکند. اهمیت آنالیز رفتار مشتری در این موضوع نهفته است که رمزگشایی فرآیندهای پشت پرده تصمیمگیری از آن حکایت دارد که میتوان از اطلاعات به دست آمده برای افزایش درآمد استفاده کرد.
آنالیز رفتار مشتری به چه معنایی است؟
تجزیهوتحلیل رفتار مشتری عبارت است از مطالعه رفتار مشتریان و شناسایی فرایندهایی که آنها برای انتخاب، مصرف و نخریدن کالاها و خدمات برمیگزینند. این فرایندها شامل عوامل عاطفی، ذهنی و رفتاری مشتریان میشود. آنالیز رفتار مشتری از علوم مختلفی همانند روانشناسی، زیستشناسی، شیمی و اقتصاد بهره میگیرد.
چرا درک رفتار مشتریان اهمیت دارد؟
مطالعه رفتار مشتری از این جهت اهمیت دارد که از طریق آن بازاریابان میتوانند درک کنند که چه عواملی در تصمیمات خرید مصرفکنندگان تاثیرگذار است. با درک چگونگی تصمیمگیری مصرفکنندگان در مورد یک محصول، میتوان شکاف موجود در بازار را پر کرد و کالاهای مورد نیاز را شناسایی و کالاهایی که تقاضا ندارند را حذف کرد. مطالعه رفتار مصرفکننده همچنین به بازاریابان کمک میکند تا تصمیم بگیرند چگونه محصولات خود را به روشی ارائه دهند که تأثیر حداکثری بر رفتار مصرفکنندگان داشته باشد. درک رفتار خرید مصرفکننده راز اصلی دستیابی و درگیر کردن مشتری بالقوه و تبدیل آنها به خریدار است.
آنالیز رفتار مشتریان چه عواملی را شامل میشود؟
آنالیز رفتار مشتری باید موارد زیر را مشخص کند:
- مصرفکنندگان به چه چیزهایی فکر میکنند و نظر آنها در مورد گزینههای جایگزین (از بعد انواع محصول، انواع برند و غیره) چیست؟
- چه چیزی بر انتخاب مشتریان در بین گزینههای مختلف تاثیرگذار است؟
- رفتار مشتریان در موقع تحقیق یک محصول و خرید آن چگونه است؟
- چگونه محیط اطراف مصرفکنندگان (همانند خانواده، رسانهها و غیره) بر رفتار خرید آنها تاثیر میگذارد؟
رفتار مصرفکننده اغلب تحت تأثیر عوامل مختلفی است. بازاریابان باید الگوهای خرید مصرف کننده را مطالعه کرده و روند خرید مشتریان را کشف کنند. در بیشتر موارد، برندها فقط با مواردی که میتوانند کنترل کنند، بر رفتار مصرفکننده تأثیر میگذارند. به عبارت دیگر، این موضوع همانند آن است که شرکت خرده فروشی IKEA هربار که وارد فروشگاه شوید، شما را وادار کند تا بیشتر از آنچه که قصد داشتید خرید کنید.
عوامل تاثیرگذار در رفتار مصرفکننده کدامند؟
با همه این تفاسیر چه عواملی در خرید مصرفکنندگان بیشترین تاثیر را برجای میگذارند؟ سه دسته از عوامل مؤثر بر رفتار مشتری وجود دارد:
- عوامل شخصی: علایق و نظرات افراد که میتواند تحت تأثیر جمعیتشناسی (سن، جنس، فرهنگ و غیره) باشد
- عوامل روانشناختی: پاسخ یک فرد به پیام بازاریابی بستگی به برداشت و نگرش آنها –نگرش مشتری نسبت به کالای تبلیغ شده- دارد
- عوامل اجتماعی: خانواده، دوستان، سطح تحصیلات، رسانههای اجتماعی، درآمد. همه این موارد بر رفتار مشتری تأثیر میگذارند
لذا برای کسبوکارهای کوچک بسیار حائز اهمیت است که این موارد را با توجه و پژوهشهای بیشتری پیگیری کنند، بازار هدف را به خوبی بشناسند، برای تحلیل و آنالیز رفتار مشتری اقدام به ایجاد پایگاه دادهای و سپس انباشت اطلاعات و دانش کنند. در ادامه این سری گزارشها موارد بیشتری از دستهبندیهای موجود در ارتباط با رفتار مشتری و عوامل تاثیرگذار بر آنها را بررسی خواهیم پرداخت.
منبع: